Stavebnictví v ČR čekají zakázky za tři biliony korun

Cianews.cz, 15.4.2003

Šance českého stavebnictví v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie výrazně převýší s tím spojená rizika. Shodli se na tom účastníci Evropského stavebního fóra, dominantní akce doprovodného programu Stavebních veletrhů v Brně. Mezi významnými osobnostmi evropského i českého stavebnictví se zařadili kupříkladu Heinz Zourek z Evropské komise nebo prezident Evropské federace stavebního průmyslu (FIEC) Wilhelm Küchler.

Českou republiku čekají v následujících letech stavební práce za zhruba tři biliony korun, aby se dostala do deseti let na současnou úroveň vybavenosti Evropské unie. To je podle slov prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Milana Veverky obrovská zakázka, proti které ovšem stojí fakt, že se český vnitřní trh také stane otevřeným prostorem pro firmy z Polska, Maďarska a Slovenska. To podle Veverky předznamenává určité riziko, že této značné poptávkové šance, která naroste o tři sedm procent ročně, pro sebe zcela nevyužijeme.

Dopravní stavby včetně oprav silnic a mostů představují podle Veverky úhrnem 900 miliard korun zásoby práce v příštích deseti letech, bytový komplex přibližně stejnou hodnotu, na podnikatelskou sféru připadne zhruba 800 miliard a na vládní investice do 500 miliard korun. Dosud značná mezera mezi výkony a náklady v českém stavebnictví se bude zužovat. Stavební produkce se pohybuje zhruba na 75 procentech výkonů v zemích EU, ale mzdová a cenová úroveň představuje jen 40 až 50 procent.

České stavebnictví se příliš neobává, že by na český trh vstupovaly firmy ze zemí EU s vlastními pracovními silami. Na druhé straně musí počítat s tím, že ČR bude legitimně zaměstnávat více než dosud dělnické profese z Ukrajiny, Běloruska či Moldavska. Podle Veverky je na státu, aby celkové počty zahraničních dělníků uměl ošetřit obdobně jako Německo a další země EU.

-est- -ak-,-ph




©ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslověi zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality