Hypotéka na pronájem nemovitosti v roce 2022

 

Naskytla se vám možnost výhodné koupě nemovitosti, kterou byste následně chtěli určit k pronájmu s tím, že část investic do pořízení takové nemovitosti chcete financovat prostřednictvím hypotečního úvěru? Právě pro vás jsme připravili níže uvedené řádky.

Jak je to se započtením příjmu z pronájmu?

V případě, že žadatel o hypotéku již má sepsánu s nájemníkem nájemní smlouvu či smlouvu o smlouvě budoucí nájemní, hypoteční banka započítá do příjmů žadatele část příjmu z budoucího pronájmu.

Samotnou výši pronájmu, jeho oprávněnost na stávajícím trhu s nemovitostmi, ověří smluvní znalec banky v rámci zhotovení odhadu zástavní hodnoty nemovitosti. Pokud bude nájemní smlouva znít na částku vyšší než je standard trhu podobných nemovitostí v okolí, hypoteční banka příjem z pronájmu poníží.

Některé hypoteční banky pak pouze výjimečně schvalují žádosti o úvěr na hypotéku na pronájem, kdy nemovitost je pronajímána dalšímu členu rodiny.

Pokud žadatel o hypotéku nemá sjednánu nájemní smlouvu či smlouvu o smlouvu budoucí nájemní, hypoteční banka tzv. potenciální příjem z pronájmu do příjmů žadatele o hypotéku nezapočte.

Existují nějaká omezení?

U hypotéky na pronájem se dále můžete setkat s:

- vyšší úrokovou sazbou v porovnání s hypotékou na investici do vlastního bydlení,

- nižším maximálním LTV v porovnání s hypotékou na investici do vlastního bydlení,

- kratší maximální splatností či přísnějšími požadavky na věk žadatele o úvěr v porovnání s hypotékou na investici do vlastního bydlení.

Součástí hypotéky na pronájem jsou:

- doklady prokazující výši a stabilitu příjmů,

- výpis z bankovního registru klientských informací a nebankovních registrů klientských informací (zajišťuje si banka elektronicky),

- dokument prokazující účelovost úvěru, tj. kupní smlouva, rozhodnutí soudu apod.

- odhad ceny nemovitosti (k jeho zhotovení je nutné místní šetření smluvního znalce banky).

Závěrem pozor na fakt, že hypoteční banky zpravidla vyžadují, aby od příjmu započtený příjem z pronájmu byl zasílán na běžný účet vedený v dané bance.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky