Zamrazte si to nejlepší z vlastní zahrady

Pro běžný provoz domácnosti postačí kombinovaná chladnička s odděleným chladicím a mrazicím oddílem za samostatnými dvířky, ve větších rodinách velkokapacitní „amerika“. Co když ale máte zahrádku nebo chov? Vlastní zdroj kvalitní zeleniny si říká o další samostatný mrazák. Jak ho vybrat a kam umístit?

Skříňové versus truhlicové mrazáky

Samostatné mrazničky se dělí na skříňové a truhlicové. Ty první připomínají klasickou chladničku – jsou na výšku a mají řadu praktických dobře přístupných šuplíků. Umísťují se zpravidla vedle stejně vysoké monoklimatické nebo kombinované chladničky do kuchyně, chodby nebo jiné místnosti v obytném prostoru.

Jejich velkou výhodou je to, že se nemusíte k uloženým potravinám shýbat a dobře vidíte, co kde máte uložené. Některé mají i výrobník ledových kostek, což jim dává další zajímavé uplatnění.

Vedle skříňových mrazniček se vyrábějí ještě truhlicové, nebo jinak také pultové mrazničky. „Připomínají mrazicí pulty v obchodech, jsou nízké a široké a patří do technické místnosti nebo sklepa s teplotou nad 10 ° C a běžnou vlhkostí. Na trhu se ale už setkáte i s mrazničkami, které je možné umístit do nevytápěných prostor s teplotou až -15 ° C,“ vysvětluje Rok Omladič, specialista značky Hisense.

Jejich nespornou výhodou je to, že do nich umístíte i objemné potraviny. Je však důležité, aby měly praktické přihrádky, které vám podstatně zjednoduší organizaci uložených potravin. Na rozdíl od skříňových mrazniček totiž potraviny „vršíte“. Přihrádky vám pomohou zachovat přehled.

Velikost

Aby byl provoz ekonomický, měl by být mrazák zaplněný alespoň ze 70 %. Proto zvolte raději menší, který budete mít většinu času téměř plný, než větší a využitý pouze z poloviny. Na osobu počítejte s vnitřním využitelným objemem 40 litrů. Pokud ale máte vlastní sad nebo chov, zvolte větší model.

Beznámrazová technologie

Dejte pozor, aby měla mraznička beznámrazovou technologii Total NoFrost. Nechcete totiž trávit hodiny odmrazováním a odstraňováním nánosů ledu. Navíc si uložené potraviny zachovají svoje původní nutriční vlastnosti a nebudou obsahovat krystalky ledu, které by znehodnotily strukturu zeleniny, ovoce nebo zmrzliny. Ze stejného důvodu je užitečná možnost super rychlého zmrazení čerstvě vložených potravin.

Napoví i štítek

Nezapomeňte se podívat na údaj o spotřebě a hlučnosti, protože spotřebič poběží nepřetržitě, a nechcete zbytečně navyšovat účet za elektřinu, ani poslouchat vrnění motoru. Přesnou informaci najdete na energetickém štítku – na něm vidíte nejen, do jaké energetické třídy je zařazen, ale i roční spotřebu v kWh, skutečně využitelnou vnitřní kapacitu a hlučnost v dB.

Foto: Hisense



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry