Užijte si letní piknik s pokrmy z místních specialit - letní počasí a prázdninová pohoda všude kolem vás

  Užijte si letní piknik s pokrmy z místních specialit

Užijte si letní piknik s pokrmy z místních specialit


Slunce, letní počasí, prázdninová pohoda všude kolem nás. Ano, léto je v plné síle a my si tak můžeme užívat příjemné teploty a trávit většinu volného času venku s přáteli, rodinou nebo partnerem. Jako tip přinášíme několik zajímavých a netradičních receptů, na kterých si můžete pochutnat například během pikniku v parku.

Levandulová limonáda od sejkorky

Bez čeho se neobejde žádný pokrm? Přece bez lahodného nápoje. Ten, který jsme si pro vás připravili, ocení nejen dospělí, ale také děti. Jedná se totiž o nealkoholický osvěžující drink. Bylinkový sirup z čerstvých květů levandule jemně doplňuje kyselejší chuť citronů. Neobsahuje žádná barviva ani dochucovadla. Hovoříme o levandulovém sirupu od Martiny Koníčkové ze Středočeského kraje. Jeho kvalita a chuť mu dokonce vynesly ocenění Regionální potravina. Máte tak jistotu, že tento sirup bude patřit k těm nejlepším, které si můžete během svého pikniku dopřát.

Počet porcí: 4 porce (1 porce je 0,3 l)

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: *

Ingredience:

2 celé citrony

100 g cukru krystal

200 ml levandulového sirupu 

10 stonků čerstvé máty

8 stonků čerstvé levandule

dle potřeby perlivá voda

Na led:

4 stonky čerstvé levandule

1 citron

10 lístků máty

voda

Postup:

1. Umyté citrony nakrájíme i s kůrou na měsíčky a dáme do džbánu. Přidáme cukr, mátu a vše důkladně rozmačkáme. Přidáme levandulový sirup, sodovku a promícháme.

2. Dle chuti přidáme citron nebo cukr.

3. Do „levandulovky“ přidáme kostky ledu a dozdobíme čerstvou levandulí a mátou.

4. Opláchnuté citrony nakrájíme na malé kostičky, stonky levandule natrháme na kousky a dáme do formiček na led. Zalijeme vodou a dáme zamrazit. Lze použít i lístky máty.

Angreštová limonáda

Limonáda, která je doslova přeplněná angreštem. Pokud jste milovníci tohoto typicky letního ovoce, zcela jistě nám dáte za pravdu, že během letních měsíců skvěle osvěží. S čerstvým angreštem, ať už koupeným, nebo tím z vlastní zahrádky, dodáte tomuto nápoji jedinečnou chuť. K přípravě limonády doporučujeme angreštový sirup od firmy Supremus z Moravskoslezského kraje, který získal ocenění Regionální potravina. Vychlazený nápoj oceníte zcela jistě během letních měsíců při pořádání pikniku, ať už s přáteli, nebo s rodinou.

Počet porcí: 4 porce (1 porce je 0,3 l)

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: *

Ingredience:

200 ml angreštového sirupu

sodovka

2 celé citrony

10 stonků čerstvé meduňky

čerstvý angrešt

Na led:

4 stonky čerstvé meduňky

1 citron

čerstvý angrešt

voda

Postup:

1. Umyté citrony nakrájíme i s kůrou na měsíčky a dáme do džbánu. Přidáme čerstvý angrešt, meduňku a vše důkladně rozmačkáme. Přidáme angreštový sirup, sodovku a promícháme.

2. Do hotové limonády přidáme kostky ledu a dozdobíme čerstvým angreštem a meduňkou

3. Opláchnuté citrony nakrájíme na malé kostičky, stonky meduňky natrháme na kousky a dáme do formiček na led společně s čerstvým angreštem.

Salát s pažitkovým kozím sýrem s domácí cibulovou marmeládou

Máte slabost pro saláty? Sbíhají se vám sliny, jakmile si představíte svěžest právě sklizené zeleniny? Máme pro vás tip na salát, který si můžete zabalit s sebou na piknik bez nutnosti špinit další nádobí. Salát je o to zajímavější, že je doplněný skvělým kozím sýrem. Tento sýr je čerstvý, nezrající, velmi jemné, smetanové chuti doplněný o čerstvou pažitku přímo ze zahrádky Milana Myšky z Albrechtiček v Moravskoslezském kraji. Od roku 2021 se tento sýr pyšní označením Regionální potravina. Jsme rádi, že vám můžeme tento sýr představit, a přejeme dobrou chuť.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 80 minut

Náročnost: *

Ingredience:

 

200 g pažitkového kozího sýra

4 ředkvičky

250 g čerstvého špenátu

200 g cherry rajčat

sůl, pepř

Cibulová marmeláda:

2 červené cibule

200 g cukru krystal

1,5 dl červeného vína

snítka rozmarýnu

0,1 l oleje

sůl a pepř

Postup:

1. Špenát umyjeme a vysušíme na ubrousku. Ředkvičky a cherry rajčátka nakrájíme na kolečka. Kozí sýr nakrájíme na malé kostičky.

2. Do sklenice na dno vložíme cibulovou marmeládu a následně zamíchaný špenát s ředkvičkami, cherry rajčátky a kozím sýrem.

3. Cibulou marmeládu připravíme tak, že si oloupanou červenou cibuli nakrájíme na plátky a orestujeme do zlatova. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.

4. Zalijeme červeným vínem, přidáme rozmarýn, špetku soli, pepře a vaříme na mírném plameni za občasného míchání a podlévání vínem alespoň 50 minut. Postupujeme velmi opatrně, karamel je skutečně velice horký.

5. Cibulovou marmeládu servírujeme po vychladnutí.

Tip : Cibulovou marmeládu můžeme udělat i ze žluté cibule a špenát je možné nahradit vaším oblíbeným salátem, třeba přímo z vaší zahrady. U tohoto salátu se fantazii meze nekladou.

Bublanina ze zakysané smetany z obce Ohaře

Snad každý tento druh zákusku zná. Dalo by se říct, že doslova každá babička připravuje v létě bublaninu se sezónním ovocem. Léto je v plném proudu a ovocné stromy a keře se vybarvují, jak postupně jednotlivé druhy ovoce dozrávají. My jsme si pro vás připravili naprostou klasiku. Bublaninu s jahodami, malinami a třešněmi. Touto „sladkou tečkou“ potěšíte každého strávníka a po bublanině se během pár vteřin slehne zem. Ta naše je navíc připravená z kvalitní zakysané smetany, která se hrdě pyšní označením Regionální potravina ze Středočeského kraje.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 80 minut

Náročnost: *

Ingredience:

200 ml mléka

200 g zakysané smetany

5 vajec

200 g cukru krystal

1 sáček vanilkového cukru

1 lžička citronové kůry

450 g hladké mouky

20 g moučkového cukru

1 sáček prášku do pečiva

100 g čerstvých malin

100 g čerstvých jahod

100 g čerstvých vypeckovaných třešní

Postup:

1. Smetanu, mléko, vejce, nastrouhanou citronovou kůru a všechny druhy cukrů vyšleháme do hladka a poté směs smícháme s moukou, práškem do pečiva a vše důkladně promícháme.

2. Hotovou směs nalijeme do formy s pečicím papírem a přidáme na kousky nakrájené ovoce. Bublaninu pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 až 40 minut.

3. Hotovou bublaninu necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Tip. Do bublaniny můžeme přidat jakékoliv čerstvé nebo zavařené ovoce. Záleží na období
a samozřejmě na chuti.

Plněný žitný chléb s grilovanou zeleninou

Když se řekne piknik, jaké jídlo se vám vybaví jako první? Typickým pokrmem, který připravíte v pohodlí domova, zabalíte do ubrousku, vezmete piknikový koš a deku a vyrazíte do parku nebo k vodě, je přece sendvič. Pokrm, který můžete připravit na nespočet různých způsobů. Pro přípravu jsme zvolili poctivý a kvalitní chléb. Konkrétně ten, který v roce 2021 získal ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje. Řeč je o žitném chlebu z Pekárny Sebera U Jílků v Božkově, který připravuje každou noc pekař Roman Sebera.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 40–120 minut

Náročnost: *

Ingredience – vegetariánský tip:

 

1 žitý chléb

150 g másla

20 g čerstvé pažitky

150 g rajčat

150 g cukety

150 g lilku

150 g papriky

80 g červené cibule

100 g mladého špenátu

0,1 l oleje

10 g čerstvého tymiánu

10 g čerstvého rozmarýnu

sůl, pepř

Postup:

1. Máslo necháme povolit v pokojové teplotě, smícháme s nadrobno nasekanou pažitkou, osolíme a opepříme.

2. Cuketu, lilek, papriku a červenou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Zprudka orestujeme na oleji, přidáme rozmarýn, tymián, sůl a pepř.

3. Žitný chléb nakrájíme na plátky, namažeme pažitkovým máslem, přidáme mladý špenát, grilovanou zeleninu a rajče na plátky.

Tip: Do grilované zeleniny můžeme přidat pórek, žampiony nebo mrkev.

Domácí pikniková omáčka :

100 g červené cibule

50 g česneku

200 g rajského protlaku

0,2 l limonády kolového typu

20 g zauzené červené papriky

5 g čerstvé chilli papričky

20 g plnotučné hořčice

0,1 l oleje

sůl a pepř


 

Zdroj: Regionální potravina

 


O značce Regionální potravina

Již třináct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 400 výrobků od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje mimo Prahu. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz

 



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend