Jaro na balkoně s kvetoucími cibulovinami

Redakce, 27.10.2022

 Zdroj: iBulb.org

 

Možná nemáte zahradu. Vykouzlete si minizahradu s kvetoucími cibulovinami. Na jaře si budete moci vychutnávat příjemnou atmosféru a barvy.
 

Ideální místo

Na to, abyste se na jaře mohli těšit z nádherných květin, nepotřebujete zahradu. Květoucí cibuloviny skvěle porostou i v květináčích a truhlících na balkóně. Vysaďte je na podzim, případně je doplňte maceškami. Až dorazí jaro, objeví se první zelené špičky a začne úžasná proměna cibulky v květ. Pozorovat přírodu, jak si počíná, je nádherné!
 

Výběr správných odrůd

Všechny cibuloviny dobře rostou v květináčích a truhlících, takže se do toho můžete pustit naplno! Tulipány, hyacinty, narcisy, modřence a krokusy jsou skutečnými zvěstovateli jara. Přesto jsou krásné i méně známé odrůdy, jako je turecká odrůda ladoňky (Scilla bithynica), ladoňka zářící nebo puškinie ladoňkovitá. Pokud je váš balkon vystavený větru, volte nižší odrůdy, aby při silném větru zůstaly úhledně vzpřímené.
 

Vrstvení

Pokud chcete dobu kvetení cibulovin na balkoně prodloužit, můžete je vysazovat ve vrstvách, tzv. ve stylu lasagne. Jedná se o způsob sázení cibulovin ve vrstvách, podobně jako se dělají lasagne. Jelikož jsou květinové cibulky zasazeny ve vrstvách, tak ty, co rozkvétají nejdříve, například krokusy, se ukáží jako první. Po nich budou následovat cibuloviny, které vykvetou později.
 

Užitečné tipy

Nezapomeňte na to, že na dně květináče musí být dírky, aby mohla odtékat přebytečná voda. Na dno květináče položte střepy, které podpoří odtok vody a zabrání ucpání otvoru na dně. Pro „wow“ efekt zasaďte cibulky blízko sebe, ale ne tak, aby se dotýkaly. Během mrazů dbejte na dostatek vláhy v půdě, aby cibulky nezmrzly za sucha.

 další inspiraci najdete na: kvetinovecibulky.info

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada