Účelový úvěr na investice do fotovoltaiky či tepelného čerpadla v roce 2022 – co vzít v potaz?

Na pořízení fotovoltaiky či tepelného čerpadla lze získat účelový hypoteční úvěr či úvěr ze stavebního spoření. Tj. investice do snížení energetické náročnosti domácnosti není nutné financovat ze spotřebitelských úvěrů, které mají v porovnání s výše uvedenými řešeními vyšší úrokovou sazbu a kratší splatnost.

Na trhu jsou dokonce k dispozici speciální tarify účelových úvěrů, v rámci kterých žadatel získá o několik desetin procentního bodu nižší úrokovou sazbu než v případě, kdy by z úvěru financoval např. rekonstrukci či koupi.

Prokázání účelovosti úvěru, tj. koupi tepelného čerpadla či instalaci fotovoltaiky dokládá klient:

- daňovými doklady prokazujícími investice do výše uvedených zdrojů energií,

- protokolem o stavu stavbě v případě, že klient na pořízení těchto zdrojů energií čerpá hypoteční úvěr.

Ještě před samotným podáním žádosti o úvěr je vhodné zvážit:

- celkové náklady na úvěr, ty rozhodnou o vhodnosti hypotečního úvěru či úvěru ze stavebního spoření,

- ochotu / výhodnost zástavy nemovitosti za účelem získání hypotečního úvěru (úvěr ze stavebního spoření je možné získat i bez nutnosti zástavy nemovitosti),

- výši dotace na pořízení nových zdrojů tepla a případnou mimořádnou splátku úvěru z prostředků z dotací, resp. poplatky a administrativa spojená s mimořádnou splátkou úvěru.

V rámci žádosti o úvěr na pořízení fotovoltaiky či tepelných čerpadel se připravte na:

- povinnost prokázat příjmy,

- v případě čerpání hypotečního úvěru či úvěru ze stavebního spoření se zajištěním nemovitosti povinnost sjednání pojištění nemovitosti,

- maximální dobu čerpání úvěru 6 měsíců (s ohledem na aktuální doby dodání tepelných čerpadel a fotovoltaických panelů je vhodné mít zajištěnu dodávku do 6 měsíců, případně požádat o úvěr s postupným čerpáním, kdy klient má na dokončení investic až 24 měsíců).



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky