Vánoce v Jihočeském muzeu

Ve vánoční výstavě se přeneseme do dob našich předků a připomeneme si, jak se vánoční svátky slavily hlavně na venkově. Zveme Vás i na doprovodný program k výstavě. „Na výstavě se dozvíte spoustu zajímavostí o vánočním zvykosloví, tradičních adventních obchůzkách i o předmětech, které už většinou najdeme jen zapomenuté na starých půdách,“ přibližuje garant výstavy Václav Holas.

Pro naše předky mělo období Vánoc poněkud odlišný význam. Dříve advent představoval dobu, kdy se lidé ve svých životech skutečně zastavili a shon nahradilo očekávání zázraků, které měly Vánoce přinést. Vyvolat v lidech podobné pocity je i jedním z  cílů naší výstavy. Ukazujeme, že advent a Vánoce nejsou jen o dárcích, Mikulášovi a Ježíškovi, ale že se k tomuto období váží i různé tradice z oblasti stravování, hudby, věštění nebo zdobení našich domovů.

Všechny tyto zvyklosti představujeme ve čtrnácti tematických okruzích. Každé téma přibližujeme za pomoci našich sbírkových předmětů, jejichž obdobu každý nalezne i u sebe doma. Výstavní panely pak doplňují ilustrace Nely Korbelové, která je vytvořila speciálně pro tuto výstavu.

V hlavním sále navozujeme idylu staročeských Vánoc, kterou dodnes mají mnozí z nás spojenou s představou krajiny zasypané sněhem a dětskými radovánkami. Dlužno říci, že lidé v tomto období nemysleli pouze na sebe. Právě o Vánocích často přilepšovali i domácím zvířatům, která jim zase na oplátku měla pomoci uhodnout, co je čeká v budoucnosti. Právě proto najdou děti v expozici mj. kurník, na který si budou moci zaklepat a vyzkoušet, zda se jim podle tradice ozve slepice či kohout.

Nenechte si ujít také další unikáty výstavy – např. pohyblivý betlém, který speciálně pro výstavu ošetřili a opravili konzervátoři Jihočeského muzea nebo vzácné rorátní svíce.

Doprovodný program a další informace naleznete na webu Jihočeského muzea
 

Pá, 18.11.2022 - 11:51 Bc. David Hocke
 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky