Vybíráme pohodlné kuchyňské židle

Vánoce jsou za dveřmi, jejich důležitou součástí je i štědrovečerní večeře. Abyste si ji vychutnali naplno, je třeba nejen dobře navařit, ale také se mít kam posadit. A právě k tomu poslouží nejlíp pohodlné jídelní židle.

Kuchyň může být propojená s jídelnou

Říká se, že kuchyně je srdce každého domova. Tady s láskou vaříme každý den jídla pro celou rodinu, tady si povídáme o tom, co jsme celý den dělali a zažili. Kuchyň nesmí chybět v žádné domácnosti, její součástí klidně může být i jídelna, kde je jídelní stůl a kuchyňské židle.

Jak by kuchyňská židle měla vypadat?

Jasně, má čtyři nohy, sedák a opěrku, je stabilní a často vyrobená ze dřeva nebo kovu. Tak nějak bychom tu jídelní židli mohli charakterizovat. Jenže vybírat ji jen podle toho? To určitě ne. Dobře vybraná jídelní židle musí být taky pohodlná, odpovídat nosností tomu, kdo na ní bude sedět a měla by se taky vejít ke stolu, u kterého bude sloužit. Ani to ale pro její výběr nestačí. Tak jak ji tedy vybrat správně?

Tip číslo jedna: Zaměřte se na materiál

Ta tam jsou doby, kdy židle byly dřevěné a hotovo. Dneska je nabídka mnohem širší, kromě dřeva a těžkého masivu můžete vsadit i na kov, plast a další materiály, sedák klidně může být i čalouněný, aby se na něm sedělo dobře a nic vás za pár minut netlačilo.

Tip číslo dva: Jaké rozměry by židle měla mít?

To, jak se na židli bude sedět, záleží nejen na čalouněném sedáku, ale také na rozměrech židle a její ergonomii.

  • Výška sedací plochy by měla být o něco menší než délka nohy po koleno.
  • Mezi sedákem a deskou stolu by mělo být alespoň 30 cm.
  • Sedadlo musí být dostatečně široké, muži ocení sedák o něco širší a hlubší než ženy.
  • Sedák by měl být asi 46 cm od země.
  • Kolem každé židle by měl být prostor kolem 120 cm.
  • Opěradlo by zádům mělo poskytnou oporu, mělo by dosahovat alespoň do úrovně lopatek.
  • Pokud na židli budete trávit hodně času, určitě oceníte područky.
  • S ohledem na pohodlí je fajn i sedák mírně zakloněný dozadu.

Tip číslo tři: Pozor na nosnost

Další důležitý parametr. K čemu by vám byla super pohodlná židle, kdyby se pod vámi po prvním posazení rozpadla? Nosnost nepodceňujte a přizpůsobte ji tomu, kdo na židli bude sedět.

Víte, že kromě nosnosti je důležitá i hmotnost židle? Čím bude těžší, tím hůř se vám s ní bude manipulovat.

Tip číslo čtyři: Slaďte ji s ostatním nábytkem v kuchyni

Židle by měly ladit s jídelním stolem i dalším kuchyňským nábytkem, to je přece jasná věc. I ony se totiž podílí na celkovém dojmu z kuchyně. Design ale nesmí být hlavním kritériem výběru, stejně tak neplatí, že všechny židle u stolu musí být stejné. Mnohem důležitější je totiž pohodlí.

Tip číslo pět: Jakou údržbu židle vyžaduje?

Tohle je věc, kterou při koupi neřeší skoro nikdo. Není se pak čemu divit, že když dojde na nějakou nehodu a židli je třeba vyčistit, nevíme, co dělat. Zejména rodiny s malými dětmi by se o náročnost údržby měly zajímat už při koupi, dětem se snadno stane, že ukápne omáčka, kakao nebo něco jiného. A kupovat kvůli tomu novou židli, protože ta stará nejde vyčistit, to nechce asi nikdo.

Radek Stolář

Radek pracuje pro portál Kurzy.cz od roku 2016. Nejprve měl na starost technickou správu reklamy, ale od roku 2017 se rovněž stal členem obchodního týmu, kde působí dodnes. Ve volném čase se věnuje studiu grafiky, sportu, seriálům a rybaření.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry