Jak naplánovat kuchyni - co člověka při zařizování limituje či ovlivňuje

Redakce, 21.12.2022
Zdroj: Moebelix Zdroj: Moebelix

Každý z nás nejspíš má vysněnou podobu kuchyně, ale asi málokdo má možnost si tento sen do puntíku splnit. Téměř vždy je něco, co člověka při zařizování limituje či ovlivňuje. Co to bývá nejčastěji?

Velikost prostoru. Většina lidí asi sní o velké kuchyni, ale pravdou je, že často je třeba vše potřebné napasovat spíše do menšího prostoru. U malých kuchyní je klíčové maximální využití prostoru (a to jak na šířku a hloubku, tak zejména výšku), zejména u atypických rozměrů a dispozic je tak lepší sáhnout po kuchyňské lince na míru.

Dispozice. Určuje tvar kuchyňské linky. Úzkým nudlím svědčí lineární nebo paralelní linky, malé prostory nejlépe využije linka rohová, velkým kuchyním a těm propojeným s obývákem sluší ostrůvek nebo linka do U zakončená barovým pultem, který oddělí kuchyni od zbytku prostoru.

Propojení s obývákem. Jak už jsme výše naznačili, v takovém případě je dobré myslet na nějaké optické oddělení kuchyňské a obývací části. Stejně tak propojení s obývákem klade vyšší nároky na estetiku či výběr spotřebičů, např. digestoře, která by měla být maximálně výkonná a tichá, tišší chod oceníte i u myčky.

Finanční možnosti. Nabídka materiálů a provedení je dnes velmi široká, záleží tedy jen na vašich finančních možnostech, jaké zvolíte. Stejné je to s vnitřním vybavením a různými specifickými požadavky a přizpůsobením na míru. Čím vetší rozpočet máte, tím více „specialit“ si můžete dovolit. Když máte rozpočet omezený, ušetříte např. tak, že omezíte výsuvy a výklopy, ale zvolíte kvalitní kování pro dvířka. Nešetřete ani na korpusech či pracovní desce, spíše uberte uzavřené skříňky a přidejte police.

Styl a barevnost. To už je čistě individuální záležitost. Jen je dobré myslet na to, že menším prostorům sluší světlé odstíny, na tmavých jsou obvykle také více vidět otisky prstů či špína. Rustikální kuchyně působí velmi útulně, minimalistické jsou praktické a univerzální a hodí se do téměř každého obydlí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně