Zájem o hypotéky byl v únoru oproti začátku roku mírně vyšší, meziročně však stále výrazně propadá

EKOSPOL, 15.3.2023

Zájem o hypotéky v únoru nepatrně vzrostl. Banky a stavební spořitelny podle aktuálních dat Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA) poskytly v druhém měsíci letošního roku hypoteční úvěry v celkovém objemu 7,9 miliardy korun, což je meziměsíčně o 20 procent více. Jde však jen o zdánlivé zlepšení, protože meziročně je objem stále o 69 procent nižší a zůstává nejhorší za posledních deset let. Za celý loňský rok se objem poskytnutých hypoték propadl o 64 procent na 162 miliard korun, přičemž počet poskytnutých hypoték byl loni nejnižší za posledních 20 let.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v únoru dosáhl 6,5 miliardy korun po lednových 5,4 miliardy korun. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak činil 1,33 miliardy korun, což je jen mírné zvýšení oproti lednovým 1,15 miliardy korun.

Zatímco v lednu bylo poskytnuto 1 900 nových hypoték, v únoru se hodnota zvýšila téměř o 390 a dostala se na hranici 2300. Počet hypoték tak nepatrně převýšil prosincovou hodnotu a byl nejvyšší od srpna minulého roku. Pokud však tato čísla srovnáme s minulými roky, zjistíme, že zájem o hypotéky je stále velmi nízký. Průměrný počet nových hypoték se v první polovině minulého roku pohyboval kolem 6 tisíc a předloni pak dosahoval 9,5 tisíce.

Nevídaně nízký zájem o hypotéky způsobily rekordně vysoké úrokové sazby. Úroková sazba sice u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů podle Hypomonitoru ČBA v únoru druhý měsíc v řadě mírně poklesla, a to z 5,93 na 5,9 procenta, stále se však pohybují na nejvyšších úrovních za posledních dvacet let. Nabídkové sazby jsou přitom ještě o něco vyšší, pohybují se v rozmezí šesti až sedmi procent.

Domácnosti nyní za splátku hypotéky zaplatí o tisíce korun měsíčně více. Průměrná výše hypotéky podle Hypomonitoru mírně vzrostla na 2,86 milionu korun. Při splatnosti 15 let s aktuální úrokovou sazbou činí měsíční splátka 23 944 korun. Při dvouprocentním úroku pak klient měsíčně zaplatí 18 382 korun. Pokud bude domácnost nyní refinancovat z dvouprocentního úroku na současný průměr, zaplatí o 5562 korun měsíčně více, Ročně jde takřka o 67 tisíc korun, což už je v rodinných rozpočtech dost znát.

Propad hypotečního trhu dopadá také na nemovitostní trh, i ten loni zásadně zbrzdil. Podle dat Ekospolu prodej nových bytů v Praze loni propadl o dvě třetiny a je nejhorší za posledních 20 let. Zásadně se na tom projevil právě propad hypotečního trhu. Zatímco dříve nový byt financovala prostřednictvím hypotéky polovina klientů, loni se jejich podíl propadl na zhruba deset procent. Většinu kupujících tvoří lidé, kteří v nemovitostech hledají ochranu peněz před vysokou inflací. Právě tito investoři táhnou realitní trh i v prvních měsících letošního roku. Zhodnocení nemovitostí totiž v dlouhodobém horizontu inflaci překonává.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality