Úvod do světa palubek

Jana Nováková, 17.3.2023

Palubkové obklady jsou úzká dřevěná prkna různé délky a tloušťky. Vnější pohledová strana je frézována do různých profilů, z rubu je pero a drážka. „Používají se jako pohledový obkladový materiál stropů a stěn v interiéru, vnější obklady či materiál na podlahy. Prodávají se v různých třídách jakosti, jež se od sebe liší kvalitou, účelem i cenou,“ tvrdí Richard Klička, odborník z oddělení stavebnin v projektových marketech Hornbach.

Palubkové profily, délky a tloušťky

Obvykle jsou dostupné v délkách 2, 3, 4 nebo 5 metrů, šířka se udává včetně pera. Šířka se nejčastěji pohybuje v rozmezí 96 až 121 mm, tloušťka dosahuje 12 až16 mm, u podlahových palubek je to 20 až 40 mm. Suší se za velmi přísných podmínek, aby byly tvarově stálé. Vlhkost se dle předepsané normy ČSN pohybuje na 12 ± 2 %.

U profilů je snad nejznámější klasický tatranský profil, ale v sortimentu naleznete třeba i srubový, saunový či vzhled starého dřeva. Tatranský profil se dnes uplatňuje i v moderním interiérovém dizajnu. Srubový profil imituje kulatinu a využívá se zejména v exteriéru – jako fasádní obklad na chaty nebo zahradní domky.

Povrchová úprava

Na povrchovou úpravu palubek se nejčastěji používají nátěry na bázi olejů a vosků. Umožňují dřevu "dýchat", nepraskají a zároveň se snadno obnovují. „Mimořádně důležitá jepovrchová úprava před montáží. Aplikuje se z lícové i rubové strany palubek pomocí pečlivě vybraných lazur. V exteriéru se využívají lazury s ochrannými prostředky proti hmyzu, plísním, houbám a s účinnými UV filtry, jež prodlouží životnost dřeva. V interiéru se doporučuje používat nátěry bez fungicidů, které mohou škodit zdraví,“ vysvětluje specialista.

Výjimkou jsou podlahové palubky, jejichž povrch se upravuje až po montáži, v závislosti od druhu dřeva a místa použití. Na vnější terasy se obvykle volí tvrdá exotická dřeva, jež lépe odolávají povětrnostním podmínkám. Ochranný nátěr by měl být na bázi olejů a vosků určených pro danou dřevinu. Pozor u měkkých dřevin jako je borovice či smrk. Na ně použijte elastické laky na měkké dřevo. Před koupí ale dobře zvažte, zda je palubová podlaha z měkkého dřeva tou správnou volbou pro pochozí části interiéru. Ani ty nejkvalitnější nátěry dokonale neochrání měkké povrchy před mechanickým poškozením.

 

Kvalitativní třídy

Dle normy se palubky dělí do tří základných tříd (A, B, C), jež lze mezi sebou kombinovat (AB, BC). Kvalita se vztahuje na lícovou stranu prkna.

Třída A 

Jde o nejvyšší kvalitu s designem téměř bez defektů a suků určenou pro všechny obytné prostory. Absolutně dokonalého vzhledu nelze u přírodních materiálů dosáhnout. Norma v této třídě povoluje černé suky do velikosti 5 mm, nesmí ale tvořit skupinu. „Ve dřevě se mohou vyskytovat zdravé suky do 10 % šířky dřeva. Suk by se měl nacházet více než 3 cm od okraje. Suky se mohou vyskytovat nejvíce na 10 % dílů. Problémem nejsou ani částečně srostlé suky, křídlové suky nebo suky s kůrou. Suky ale nesmějí vypadávat,“ upozorňuje odborník z Hornbachu.

Důležitým faktorem je zakřivení na peru a drážce, jež u třídy A musí umožnit jednoduché sestavení dílů k sobě. „Zapovězeny jsou plísně a houby, či jakékoli poškození hmyzem. V žádném případě zde nesmějí být stopy po překladech, zbarvení na lícní straně, trhliny z rubu nebo odlupčivé trhliny. Vyloučené jsou i pronikající trhliny,“ upozorňuje Richard Klička. 

 Třída B

Má mířenější kritéria, a proto se hodí do prostoru, kde funkčnost převažuje nad estetikou. Povolené jsou zdravě rostlé suky, částečně srostlé suky, suky s kůrou, křídlové suky a nesrostlé suky do 10 % + 50 mm. „Objevit se mohou vypadané suky nebo díry po uzlech, ale nesmí přesáhnout rozměr 15 mm. Povoleny jsou i čelní trhliny a slabší zabarvení. Napadnutí houbami a hmyzem je i zde naprosto vyloučeno,“ dodává odborník.

 Třída A/B

Kvalitativní třídu A/B tvoří ze 40 % třída A a ze 60 % třída B. Jde o palubky z odolnějších druhů dřeva, jež dobře odolávají povětrnostním podmínkám, a používají se jako fasádní prvky.

           Třída C

Do této třídy patří všechny palubky, které nesplňují výše uvedená kritéria. To ale neznamená, že materiál má podprůměrnou kvalitu. I palubky třídy C musí vyhovovat účelu, ke kterému jsou určeny. To znamená, že i tato jakost musí splňovat minimálně normové požadavky na materiál vhodný na obložení. Obvykle se používají jako základ pro podlahy.

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba