Projekt Zaostřeno na elektro nabádá, aby lidé zbytečně neodkládali odevzdání nepoužívaných elektrospotřebičů na recyklaci

Nová informační kampaň Zaostřeno na elektro má za cíl zvýšit povědomí o správném nakládání s vysloužilými spotřebiči a zvýšit tak podíl elektroodpadu, který je předán na recyklaci. Bohužel i v dnešní době stále mnoho vysloužilých elektrospotřebičů končí ve směsném odpadu nebo na nelegálních skládkách. Problémem také je, že si lidé často ponechávají poškozené či nefunkční spotřebiče doma a odkládají dobu, kdy je odnesou na sběrné místo. Podle průzkumu, který nezisková společnost Elektrowin, která stojí za projektem Zaostřeno na elektro, realizovala ve spolupráci s programem Recyklohraní, zůstává v českých domácnostech zbytečně zhruba polovina nepoužívaných vysloužilých mobilních telefonů a čtvrtina ostatních spotřebičů.

„Na použité elektrospotřebiče už dávno nenahlížíme jako na nepotřebný odpad, ale vidíme v nich cenné suroviny pro výrobu nových produktů,“ říká Roman Tvrzník, předseda představenstva ELEKTROWIN a.s., a dodává: „Proto je velmi důležité, aby lidé zbytečně neodkládali čas, kdy starou pračku, ledničku, mixér, vysavač nebo mobil odnesou na sběrné místo. Čím dříve to udělají, tím dříve je budeme moci předat na recyklaci. Recyklace je cestou, jak snižovat množství surovin, které bychom jinak museli těžit v přírodě, zvyšovali tím emise skleníkových plynů a poškozovali si tím naše životní prostředí.“

Vypojením ze zásuvky život spotřebiče nekončí

Projekt Zaostřeno na elektro  upozorňuje , že vypojením ze zásuvky život spotřebiče nekončí. Prostřednictvím nového webu poskytuje ucelené informace o významu třídění a recyklace, přibližuje, jaké máme elektrospotřebiče a jak s nimi nakládat, když doslouží. Je zde rovněž schéma recyklačního koloběhu, přibližující, co se s elektrospotřebičem děje poté, co ho odevzdáme na sběrné místo. Projekt má svůj facebookový profil a provází ho také osvětová kampaň a vzdělávací akce na školách.

Funkční spotřebiče lze také věnovat na charitu nebo dalším neziskovkám

Vedle samotné recyklace se projekt Zaostřeno na elektro věnuje také tomu, že elektrospotřebiče, které ještě fungují, ale které z nějakých důvodů nevyužijeme, můžeme věnovat lidem, kteří je mohou ocenit. Příkladem je projekt Jsem zpět – na webu projektu se dozvíte, kde takové spotřebiče odevzdat. Po kontrole provozuschopnosti a bezpečnosti budou darovány charitám a neziskovým organizacím.

V odevzdávání vysloužilého elektra máme rezervy

Skutečnost, že Češi mají rezervy v odevzdávání nepotřebného elektra na recyklaci, potvrdil letošní průzkum realizovaný neziskovou společností Elektrowin ve spolupráci se školním vzdělávacím programem Recyklohraní. Tři tisíce žáků druhého stupně základních škol a studentů středních škol v něm odpovídaly na otázky, kolik mají doma elektrospotřebičů a jak s nimi nakládají, když doslouží.

Průzkum ukázal, že v domácnostech víme, kam správně vysloužilé elektro odnášet. Vyplynulo z něj však také zjištění, že než se tak stane, uplyne mnohdy dlouhý čas. Například velké elektrospotřebiče, jako jsou ledničky, pračky nebo trouby, když zcela doslouží a nejdou už opravit, si doma ponechává 22 % domácností. Ještě horší je situace u mobilních telefonů – ty si doma na památku nechává 40 % domácností.

 

Pojďme to změnit!

Změnit přístup ke třídění elektra a zvýšit důslednost v odevzdávání nepoužívaných spotřebičů k recyklaci má velký smysl. Vždyť recyklací elektrozařízení můžeme získat materiály k výrobě nových spotřebičů, a tím odlehčit naší planetě. Elektroodpad obsahuje v průměru 60 % železných kovů a 4 % neželezných kovů, mezi které patří především hliník a měď, v menší míře také drahé kovy, jako jsou zlato, stříbro a platina. Dále obsahuje 26 % plastů a 2 % skla. Důležité je, že při recyklaci zachytíme škodlivé látky ze spotřebičů, jako jsou chladicí kapaliny, rtuť nebo kadmium, a zamezíme, aby znečišťovaly životní prostředí. Na cestě k vyšší míře recyklace elektroodpadu je osvěta pro správné třídění nezbytná. Projekt Zaostřeno na elektro k ní aktivně přispívá.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy