Birol (IEA): Energetická krize ještě neskončila. Evropa bude letos čelit 3 klíčovým výzvám


Šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol o víkendu na summitu skupiny G-7 uvedl, že Evropa udělala velký kus práce při snaze vypořádat se s energetickou krizí vyvolanou reakcí na válku na Ukrajině nicméně zcela překonat vzniklou krizi se jí ještě zcela nepodařilo. Letos bude Evropa čelit 3 klíčovým výzvám. 

Podle Birola Evropa výrazným způsobem snížila svou závislost na dodávkách energetických surovin z Ruska. Transformací trhu s energiemi dokázala snížit podíl ruského plynu ve svém mixu na pouhá 4%, došlo k výrazným úsporám energií a k dalšímu uspíšení rozvoje obnovitelných zdrojů a v neposlední řadě se jí daří plnit zásobníky nad dříve obvyklé úrovně. Při tom všem snažení se Evropě daří odvrátit hrozbu ekonomické recese.

Pro nadcházející topnou sezónu Birol nehledě na všechny výše uvedené úspěchy vidí 3 hlavní rizikové faktory, které mohou způsobit vážné komplikace.
Tím prvním je rostoucí poptávka po energiích v Číně vycházející z pokračujícího oživování tamní ekonomiky. Pro druhou polovinu roku se počítá s výraznějším růstem čínské poptávky po LNG.
Čína je také hlavním dovozcem ropy, u které bude letos zřejmě odpovědná až o 60% celkového růstu světové poptávky.

Dalším výrazným rizikem pro vývoj evropské energetické krize je dluhový strop v USA a hrozící platební neschopnost USA v případě jeho neposunutí. Pokud by se strop nepodařilo posunout je velmi pravděpodobné, že US ekonomika by sklouzla rychle do recese a to by vedlo ke snížení celkové úrovně poptávky na trhu.

Třetím výrazným rizikem zůstává možnost, že Evropa i přes veškerou snahu nebude přeci jen zcela schopná se zbavit své závislosti na ruských dodávkách. Toto téma je přitom nyní vysoce zpolitizované, což může přinést vážné problémy a výzvy v další topné sezóně. Birol v této věci očekává, že skupina G-7 a evropské země obecně nepřistoupí k žádnému obnovování dohod o dodávkách energetických surovin a považuje odklon od ruských dodávek za definitivní.

 

Vladimír Urbánek

V „oboru" posledních více jak 20 let. Po několikaleté zkušenosti přímo z obchodování s cennými papíry se Vladimír Urbánek posledních více jak 15 let věnuje zpravodajství z domácích a zahraničních kapitálových trhů.

Za důležité považuje především zkušenosti či spíše možnost srovnání s dobou ještě před poslední velkou krizí v letech 2008-9.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie