Řada dodavatelů elektřiny před podzimem dále zlevnila aneb přinášíme aktuální přehled jejich nabídek. ČEZ i přes poslední zlevnění patří stále k nejdražším

Po loňském extrémním vzestupu cen elektřiny je letos situace na energetických trzích podstatně klidnější. Zejména od konce zimy se ceny relativně stabilizovaly na v porovnání přijatelnější úrovně. Přesto jsou vlastně stále výše, než tomu bylo ještě v létě před 2 lety. Letos v říjnu pak tomu budou dva roky, co vlastně na domácím energetickém trhu došlo k výraznému přesunu klientů v důsledku konce Bohemia Energy. Statisíce odběratelů tak začalo nuceně uzavírat nové smlouvy u konkurence. Oproti zvyklostem sice za vyšší ceny, nicméně i tak vše zlé mohlo být pro něco dobré. Kdo si totiž tehdy vybral u dodavatele nabídku alespoň s 2letou fixací, stihl se tím vlastně ještě vyhnout zmiňované loňské cenové eskalaci. Každopádně nemálo takových odběratelů tak nyní znovu bude řešit, jakého dodavatele si vybrat.

V návaznosti na pokles cen elektřiny na burze dodavatelé oproti loňsku sice postupně zlevňují, avšak poměrně pozvolna. Kdo měl smlouvu z roku 2021 či starší, každopádně bude muset nově sáhnout o něco hlouběji do peněženky. Nastavené cenové vládní stropy jsou nicméně vlastně již bezpředmětné. Zjednodušeně lze říci, že nejlepší cenové nabídky u elektřiny se nyní pohybují více než 25 % pod vládním stropem stanoveným na 5 000 /MWh (bez DPH).

Podívejte se také: Energie - srovnání cen energií. Kalkulačka cen elektřiny.

V současnosti jsou na tom nejlépe odběratelé, kteří mají od dodavatele nasmlouvanou cenu v závislosti na krátkodobých cenách elektřiny. Ať už na měsíční či dokonce denní bázi. U té však musí mít elektroměr umožňující průběhové měření. Bohužel státní zásah nepochopitelně znemožnil od nového roku pro příp. nové zájemce (maloodběratele) denní trh využívat. Přitom letos mohli solidně ušetřit, zvláště v posledních měsících. Proti běžným nabídkám každopádně šetří letos také klienti se zmiňovanou měsíční cenou. Pro zajímavost možno zmínit, že například klienti společnosti Elimon či Tedom mají pro měsíc září stanoveny ceny pod hranicí 3 100 /MWh. Tedy téměř 40 % pod vládním stropem. Krátkodobé ceny elektřiny na burze jsou zkrátka nižší, určitým rizikem u tohoto tarifu je vývoj v nadcházejících zimních měsících. Nicméně zatím se zdá, že oproti fixovaným cenám budou vycházet stále konkurenceschopně.

Maloodběratel z řad domácností si v současnosti u dodavatelů vybírají především z ceníků na dobu neurčitou či s fixací na rok či příp. delší období. Nalézt lze nabídky i s 3letou fixací, kdy cena pro každý vzdálenější rok klesá. Oproti kratší fixaci jsou však ceny přinejmenším pro první rok v porovnání vyšší. Lze říci, že se tak nevyplatí, resp. výhodné se mohou stát v případě, že by se ceny elektřiny v nejbližších letech vydaly opět výrazněji výše. V našem přehledu se tak zaměřujeme na veřejně dostupné ceníky s roční fixací. Stejně jako již výše jsou v článku zmiňovány primárně ceny samotné silové elektřiny, tedy bez distribuce, a bez DPH (a pro největší distribuční oblast spadající pod ČEZ).

Právě domácí dominantní výrobce a zároveň dodavatel ČEZ tradičně na trhu nepatří k nejlevnějším. Přestože by vlastně mohl. Oproti celé řadě konkurence si však udržuje vyšší marže a se zlevňováním přichází mezi posledními. Právě v polovině tohoto měsíce přišel s aktualizací ceníků. Sice letos ceny snižuje již po čtvrté, konkurence však může být nadále poměrně v klidu. Nejnižší cenu u ČEZ zákazník může získat při sjednání smlouvy on-line v rámci produktu „Elektřina - na 1 rok“. Pro základní sazbu D02d přesto činí 3 940 /MWh. Pro sazbu D25d, která zahrnuje 8 hodin odběru tzv. nočního proudu, pak 4 040 , resp. pro nízký tarif (noční proud) 3 890 .

Dalším výrazným hráčem na trhu je E.ON, který od října zlevní automaticky cenu klientům, kteří u firmy nemají fixovanou cenu. Dostanou se přitom v porovnání vlastně na fixované ceny ČEZ, resp. u tarifu D02d na 3 961 . Nicméně v ceníku u fixace na 1 rok, tedy námi porovnávaných cen, lze dokonce již od března najít nižší cenu 3 725 . U D25d pak 3 894 , resp. u nízkého tarifu dokonce jen 3 504 . Zkrátka E.ON již dříve začal utíkat konkurenci cenově výhodným směrem pro spotřebitele.

Konkurenční Innogy má významné postavení na trhu zejména v segmentu plynu, kde však rozhodně nepatří k nejlevnějším. Stejně tak je tomu i u elektřiny. Vlastně poslední „nejlevnější“ firemní ceník pro příp. nové klienty „Standard 15“ platný od 1.7. udává cenu 4 200 , potažmo 4 400 .

Od 1.8. má nový ceník Pražská energetika, kterou lze z hlediska cen zařadit mezi TOP 3 nejlevnější, resp. u sazby D25d ji lze vzhledem k ceně 3 806 a v nízkém tarifu 3 606 vyhlásit při zprůměrování cen za vítěze. Konkurenční Pražská plynárenská si jako by zjednodušila ceník, resp. nabízí u všech sazeb elektřinu za 3 990 .

Cenově velmi atraktivní nízký tarif u D25d má ještě Centropol s cenou 3 635 , avšak celkový výsledek kazí cena vysokého tarifu 4 085 . U sazby D02d lze každopádně společnost Centropol vyhodnotit po E.ON jako druhou nejlevnější. Velmi dobře vychází i pro uživatele tepelného čerpadla, resp. u sazby D56d.

 

Na trhu se v oblasti nejen plynu snaží prosazovat MND ze skupiny Karla Komárka. Nicméně dle webu společnosti není v sekci Ceníky vlastně v současnosti k dispozici platná nabídka. U ceníku s platností od 1.8. je uvedeno „aktuálně nedostupný“. Na jiném místě lze však nalézt ceník s platností od 21.8. zmiňující v akci „Ceník Léto 25“ s velmi konkurenčními cenami garantovanými do 30.6.2024. U sazby D02d cenu 3 795 , u D25d pak 3 884 , resp. u nízkého tarifu 3 536 .

Z menších hráčů zmiňovaný Elimon dosud nový atraktivnější ceník nevydal, resp. ten březnový s fixací na rok má již z dnešního hlediska nezajímavé ceny maximálně jen pár procent pod vládním stropem. Firma Tedom pak nabízí fixaci „na zimu“, resp. garantuje cenu do 31.3.2024 ve výši 3 950 .

Závěrem snad možno predikovat, že stejně jako v minulých letech bychom se od dodavatelů měli letos dočkat ještě další aktualizace ceníků. Obvykle tak činí v listopadu v souvislosti i s každoroční aktualizací regulovaných cen za distribuci ze strany ERÚ. Vzhledem také k vývoji cen na burze lze očekávat, že se od dodavatelů dočkáme ještě dalšího snížení cen. Kdo tedy aktuálně nepotřebuje řešit aktualizaci smlouvy, s velkou pravděpodobností bude schopen ke konci roku nalézt na trhu výhodnější nabídky než nyní. Zvláště při nižších odběrech elektřiny je určitě důležité, vedle ceny silové elektřiny, podívat se v ceníku také na další neregulovanou položku. A to Stálou měsíční platbu, někde udávaná jako Fixní cena. Tento měsíční poplatek se mnohdy liší i o 50 , resp. tedy ročně může celkově znamenat mnohasetkorunový rozdíl ve vyúčtování. Každopádně kolik nakonec budeme v souhrnu platit v příštím roce za elektřinu, bude kromě nových cen za distribuci ještě záviset na poplatku za obnovitelní zdroje (OZE). Daných zhruba 500 /MWh (bez DPH) v tomto roce za spotřebitele platí stát. Jak tomu bude v příštím roce, zatím není rozhřešeno.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika