Proč je vitamin D tak důležitý, co způsobuje jeho nedostatek a jak ho doplnit?

Redakce, 19.10.2023
Zdroj: Pixybay

Vitamín D , známý také jako sluneční vitamín, je látka, o které v poslední době slyšíme čím dál častěji. A není se čemu divit. Z výzkumů vyplývá, že téměř polovina populace má nedostatek tohoto vitamínu, což s sebou nese řadu zdravotních rizik. Mezi ně patří například negativní vliv na stav kostí, činnost svalů, imunitní systém a celkové zdraví organismu.

Je tak v zájmu každého z nás, aby si hlídal dostatečný příjem vitamínu D. Pokud si nejste jistí, zda máte vitamínu dostatek, můžete zkusit test na vitamín D , který vám poodhalí jeho hladiny ve vašem těle.

Nejlepším přirozeným zdrojem této mikroživiny je sluneční záření. Toho ale není v průběhu roku vždy dostatek a nemůžeme se na něj úplně spolehnout. Když navíc trávíme většinu dne uvnitř budov a venku se mažeme krémy s vysokým SPF, je menší pravděpodobnost, že UVB paprsky udělají svou práci a pomohou nám s vytvořením vitamínu D v těle.

Proto je pak o to důležitější dbát na dostatečný příjem vitamínu D ze stravy a případně suplementů.

Co je vitamín D?

Vitamín D patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Ty pro svou správnou vstřebatelnost sice potřebují současný příjem tuků, ale na druhou stranu mají výhodu v tom, že se dokážou v těle uložit do tukové tkáně. Ta pak funguje jako zásobárna těchto látek.

Nevýhodou této vlastnosti je riziko předávkování, které u vitamínu rozpustných ve vodě tolik nehrozí.

Jak ho doplnit?

Ze slunce : Sluneční (UVB) záření je nejpřirozenějším zdrojem vitamínu D. Když na naši pokožku dopadají sluneční paprsky, začne je absorbovat látka 7-dehydrocholesterol, která se pak promění na vitamín D3. Z něj prostřednictvím metabolických procesů vznikne biologicky aktivní kalcitriol. Na tvorbu vitamínu D v pokožce se ale nemůžeme 100% spolehnout. Ovlivňuje ji totiž řada vnějších faktorů.

Příjmem potravin : Mezi jeho nejlepší zdroje patří tučné ryby a vaječný žloutek. Z těchto potravin zároveň přijmete i tuk, což je důležité pro správnou vstřebatelnost této živiny.

Doplňky stravy: Suplementy s vitamínem D jsou ideální volbou pro lidi, kteří nemají tento zdroj z jídla a dalších potravinových zdrojů této látky. Také jsou vhodné během podzimních a zimních měsíců i ve zbytku roku, kdy pokožku chráníme opalovacími krémy. Pomohou tak dlouhodobě zajistit dostatečný příjem vitamínu D.

Produktové tipy:  


Vitamín D3 Sprej je praktická forma vitamínu D3, který se snadno aplikuje pod jazyk. Tento vitamín je důležitý pro správné fungování organismu. Má totiž vliv například na imunitu a zdraví kostí či zubů. Díky tomu může pomoci podpořit obranyschopnost, a to nejen v zimních měsících. Velkou výhodou spreje je jeho příjemná chuť. Jedno balení obsahuje přibližně 428 dávek, takže vám vydrží déle než rok.


Vitamín D3 2000 IU 

Vitamín D3 2000 IU je nejlépe využitelná forma vitamínu D, známá také pod názvem cholekalciferol. Podporuje imunitní systém, zdraví kostí a zubů či správně fungování svalů. Příjem vitamínu D tak ocení nejen sportovci, ale každý, kdo chce maximálně podpořit své zdraví.

 

Pink Vitamín D3

Pink Vitamín D3 obsahuje dobře vstřebatelnou formu vitamínu D, který má zásadní význam pro ženské zdraví. Podporuje správnou činnost imunitního systému, přispívá k udržení normální funkce svalů a pomáhá zachovat zdravé kosti i zuby. V tomto produktu je obohacený o kyselinu hyaluronovou, která je ceněná zejména pro blahodárné účinky na pleť a mladistvý vzhled.

BIO Vitamín D3

BIO Vitamín D3 v jedné kapsli obsahuje 20 μg čistě rostlinného vitamínu D3 té nejvyšší biologické kvality. Získává se totiž z lišejníku, který vitamín D3 přirozeně obsahuje. Jedná se o nepostradatelný vitamín, který je důležitý pro normální funkci imunitního systému a zdraví kostí, svalů i zubů. Díky čistě rostlinnému původu je vhodný pro vegany.


Zdroj: GymBeam



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky