Udržitelné materiály, ale i robotické sekačky. Jak se Češi vybavili na letošní zahrádkářskou sezonu?

Redakce, 23.5.2024

Co Čech, to zahrádkář. Vášeň k pěstování ovoce i zeleniny se projevuje nejen při pohledu na balkony a zahrádky, ale také v prodejních statistikách. Na to, jak se Češi připravují na letošní sezonu na zahradě i na chalupě, se podívala i online nákupní platforma allegro.cz.

Jaro patří údržbě trávníku, trendy ovlivňují i horká léta

Předsezónní nákupní horečka tradičně vrcholí během března a dubna. Letos přišla vlivem příznivého počasí dříve než v uplynulých letech, jak potvrzují i data platforem Allegro a Mall.cz, kde prodeje zahrádkářských produktů stouply o desítky procent – především pak na začátku dubna.

A o co je mezi Čechy největší zájem? První jarní měsíce věnují především údržbě trávníku, a proto mezi zahradními pomocníky vedou benzinové a akumulátorové sekačky, ale i čerpadla a vertikutátory. Vyznavači moderní techniky pak stále častěji volí robotické sekačky, které jim údržbu zeleně výrazně ulehčují. Ti, kdo připravují na sezónu svou chatu nebo chalupu, zase nejčastěji sahají po tlakových myčkách.

 

 

Jaro ovšem pro mnoho lidí znamená také restart, a proto věnují pozornost i plánování zahrady včetně efektivního zavlažování, které je v posledních teplých letech nezbytností. Právě zahradní architektura a zavlažovací prvky se letos na Allegro objevují mezi nejvyhledávanějšími kategoriemi.

Kdo nesází, není Čech

S příchodem jarní sezóny řada Čechů doplňuje také drobné zahradní náčiní a techniku. Největší zájem je o rýče, zahradní nůžky a hrábě, se kterými může začít sázení a setí naplno. Nejoblíbenějšími a nejkupovanějšími produkty jsou také hnojiva a substráty, sazenice či bylinky. Mezi ovocem a zeleninou, které končí na allegro.cz v nákupním košíku, jsou i rarity jako třeba bílé jahody či pruhovaná rajčata . A spolu s tím jdou ruku v ruce i prostředky na boj proti škůdcům, kteří jsou noční můrou každého zahrádkáře.

Zahrada jako místo odpočinku i odraz trendů

Zahrádkářská sezona nepřináší jen samou práci, ale také odpočinek. I proto se mezi nejprodávanější zboží na Allegro řadí zahradní nábytek a hračky, jejichž prodej se v porovnání s předchozími měsíci téměř zdvojnásobil. Nakupující ale poptávají také trampolíny nebo zahradní bazény, které umí pobyt na zahradě zpříjemnit.

I do zahrady pak promlouvají nejnovější trendy. Letos u Čechů na plné čáře vítězí přírodní materiály jako ratan, proutí, kámen, dřevo, juta či mořská tráva, a naopak nábytek a doplňky z plastu se prodávají výrazně méně. Do nákupů se promítá také udržitelnost, kterou se stále více lidí snaží zahrnout i do zahradničení, například v podobě nejrůznějších kompostérů na zpracování rostlinných zbytků.

Zahradní rekordmani

Průměrné ceny produktů v kategorii zahrada se na Allegro pohybují v řádu stovek korun, ale k dostání je i obrovské nafukovací hřiště za více než 1,5 milionu nebo 25metrový zahradní skleník za více než 600 000 .



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada