Paroubek chce půjčky pro mladé od ledna, půjčovat bude nejprve fond

Cianews.cz, 27.9.2004

Stát by měl začít takzvané novomanželské půjčky poskytovat dříve, než původně ministerstvo pro místní rozvoj plánovalo. Podle předešlého harmonogramu měl úvěry mladým manželům na koupi bydlení začít Státní fond rozvoje bydlení udělovat až v červnu příštího roku. Na dnešní mimořádné tiskové konferenci ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek oznámil, že úvěry budou již od začátku příštího roku. V první fázi je bude poskytovat stát, vybere však banku, která po vyčerpání prostředků z fondu bude v udělování úvěrů pokračovat.

"Pro příští rok je na tento účel z fondu vyčleněno 1,5 miliardy korun, které budou půjčeny přibližně pěti tisícům lidem. Pokud bude zájem vyšší, bude peníze půjčovat banka s celorepublikovou působností, kterou vybereme formou výběrového řízení," uvedl Paroubek. Poskytovat půjčky od začátku příštího roku by stát podle ministra mohl, pokud nebude třeba měnit zákony. "Možná bude stačit změna nařízení vlády z roku 1997, které podobné dotace umožňuje. Pokud bude třeba měnit zákony, termín se posune o jeden měsíc," dodal Paroubek.

Hlavní parametry novomanželské půjčky zůstávají stále stejné. Novinkou je návrh vykazování půjčky jako podřízeného dluhu. V tom případě by dlužník, pokud splácí jiný úvěr, jako například stavební spoření, mohl požádat o odklad splátek až na deset let. Paroubek bude rovněž prosazovat, aby si úvěr mohly vzít také neoddané páry. "Na toto téma budeme vést ve vládě diskusi. Respektuji, že ne každému se to může zdát jako vhodné," řekl Paroubek. Úvěr by měl být úročen dvěma procenty, při jeho poskytování bankou by stát úroky do této výše dotoval. Nárok na úvěr by měl být omezen pouze věkem žadatele, který nesmí přesáhnout 35 let. Splatnost půjčky by měla být maximálně 20letá, měsíční splátka jistiny se tak bude pohybovat mezi 1500 až 2000 korunami.

Právě výše fixní, pravděpodobně desetileté, úrokové sazby bude jedním z kritérií výběrového řízení na bankou, která bude tyto půjčky poskytovat. ČIA oslovila všechny banky, které by splňovaly podmínku celoplošného pokryt. Bankovní domy mají o nabízení této služby zájem, i když objem i počet novomanželských půjček nebude příliš vysoký. Podle mluvčího ČSOB Milana Tománka banky spoléhají na to, že zákazník, který si u dané banky vezme novomanželskou půjčku, bude využívat i jejích dalších služeb. Garance státu bance na splácení úvěru se podle ministra nebude týkat všech úvěrů. "Garantovat budeme pouze půjčky, které banka udělí sociálně slabým lidem. Mělo by se jednat přibližně o 20 procent úvěrů," řekl Paroubek.

-vp-, -kaj-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality