Květiny v bytě a v domě - několik rad a principů pro harmonii s přírodou

Living, 29.9.2004



 Design v květináči

Květiny bydlení oživují, zkrášlují, zpříjemňují... Pokud je ale koupíte bez rozmyšlení či je dostanete jako dárek a odložíte tam, kam se zrovna vejdou, vyjde jejich krása naprázdno. Květiny jsou součástí interiéru a na to je nutné při jejich výběru myslet.

Vzhled vašeho bytu samozřejmě záleží výhradně na vašem vkusu. Měli byste však myslet na to, že pokojové rostliny vytvářejí společně s nábytkem, barvami i neživými doplňky styl interiéru. Jejich „design“ nic nenahradí. Pro kouzlení s květinami navíc přímo vybízí skutečnost, že výběr je více než bohatý – barvy, tvary, rozličné vzrůsty a struktury různých druhů pokojových rostlin představují odraz nekonečné a rozmarné fantazie přírody. A protože lidská fantazie za ní nijak nezaostává, najdete na trhu obrovský výběr nádob doplňujících rostliny i interiér. Se vším smíření majitelé nesourodé zeleně občas přesadí květiny do nádob, které mají zrovna při ruce, tedy „každá ves jiný pes“, což ovšem výsledku nijak nepřidá. Vyplatí se proto věnovat pozornost tomu, aby nádoby byly sladěné mezi sebou. I tady totiž platí známá pravda, že krása se skrývá především v jednoduchosti.

Méně je více

Obývací pokoj bývá nejvíce aktivně užívaným místem setkávání a odpočinku. Ať už je zařízený v jakémkoli stylu, rostliny by jej měly doplňovat. Většinou působí lépe jedna či několik dobře zvolených velkých rostlin než velké množství malých. Výrazné styly doplní rostliny s listy rovněž výrazných tvarů a barev, pohodu jemných tónů a rozptýleného světla spíše olistění drobné. Vzhledem k rozmanitosti nároků různých druhů snadno využijete osluněné místo u okna i tmavší prázdný kout.

Měkká náruč

Pohodlně zařízený pokoj v teplých, jemných barvách a vzorech podtrhnou roztřepené listy velké palmy, jako je třeba Rhapis či žumara. Pokud se klene nad pohovkou, přímo lákají k posezení a odpočinku. Potřebují nádoby odpovídající velikosti a úplně postačí, pokud to budou keramické květináče typické oranžovohnědé barvy, s podkladovou miskou ze stejného materiálu. Zlatou tečkou je váza tulipánů v něžných pastelových tónech.

Horké slunce i v zimě

Syté červené a okrové barvy spolu geometrickými tvary inspirované horkým Mexikem si přímo říkají o sukulenty, třeba v hranatém terakotovém květináči. Dominantu může vytvořit vysoká opuncie či pryšec, doplňky rozmanité kaktusy, pachypodia, „živé kameny“ Lithops, které jednou možná oživí malou soukromou poušť za oknem zázračným květem.

Moderní inspirace

Moderní high-tech interiéry s typickými lesklými plochami kovu a skla si říkají o výrazné a osobité rostliny. Doplnit jej dokáží dracény s vysokými kmínky, špičatá agáve a aloe, odolná juka, anthurium se svými nezaměnitelnými květy, které samy vypadají jako dílo avantgardního návrháře. Můžete si ji pořídit i jako řezanou květinu – do podobných interiérů se hodí odvážné a neobvyklé vazby z exotických rostlin. Stylu by samozřejmě měly odpovídat i nádoby – jednoduchých tvarů a jednolitých, výrazných barev.

Pohoda jako u babičky

Pokud je vašemu srdci nejbližší venkovský styl obývacího pokoje, kde starý dřevěný nábytek doplňují tkané koberečky, sáhněte po drobnolistých, spíše domácích nežli exotických rostlinách. Mohou koukat z košíků, hliněných hrnečků a kameninových korýtek, které přímo podtrhují svěžest zelených lístků. Své místo tu najdou starožitné vázičky a džbány. Z řezaných i sušených květin útulnému prostředí kralují drobné růže něžných barev, kopretiny, barevné žebříčky, či zářivé „lampiónky“ mochyně židovské třešně

 Další užitečné tipy a rady naleznete v kompletním článku, který naleznete v časopise Living 6/2004.

autor: Jana Martinková





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada