Barvy v interiéru dokáží mnohé ovlivnit

Living, 7.4.2005

Když se obléká stěna

Lidskou psychiku a to, jak se cítíme a chováme, ovlivňuje celá řada faktorů. Jedním z nejvýznamnějších jsou všudypřítomné barvy. Jejich vliv bývá mnohem větší, než by se mohlo na první pohled zdát. Proto se musí vybírat hodně pečlivě!

 

Významný fyziologický vliv - například na náš vegetativní systém - má řada teplých barev: žlutá, červená, oranžová. Zrychlují puls, zvyšují krevní tlak, podporují chuť k jídlu a sexuální apetit, díky nim i lépe vnímáme hluk. Naprosto opačný účinek mají barvy studené (modrá, zelená), ty naopak tlumí tělesné funkce a svým způsobem uklidňují.

Ještě více dokáží barvy ovlivnit emoce. Na barevné podněty reagují více citově založení jedinci. Švýcarský psycholog Carl Gustav Jung například zjistil, že introverti dávají přednost studeným barvám, zatímco extroverti upřednostňují barvy teplé.

 

Box:

 

Vliv barev je možné zobecnit:

bílá  - čistota, nejistota, neurčitost

černá - smrt, zlo, protest

šedá  - smutek, představa chudoby

hnědá - tradice, domov, jistota, solidnost, mlčenlivost

žlutá - harmonická, veselá, uvolňující

oranžová - teplo, radost, slavnostní

červená - energická, silná, nebezpečná

tmavomodrá - uklidňující, vážná, smutná

tmavozelená - bezpečí, jistota, pocit ochrany

 

Čemu dáte přednost?

Podle zkušeností odborníků převažuje u nás spíše styl podobný germánskému: jasné ostré barvy, snaha o to, aby vše vypadalo jako nové, na rozdíl od například jižních zemí (Francie, Itálie a podobně), kde inklinují spíše k takzvané patině a nejrůznějším imitacím starých povrchů, které mohou být i vzhledem k moderním aplikačním technologiím k nerozeznání od napodobovaného originálu.

Situace na našem trhu se ale v poslední době povzbudivě mění: nabízený sortiment se neuvěřitelně rozšířil, rozdílné je s předchozí nabídkou i množství aplikačních technik a dnes daleko bohatší odborné zkušenosti s nimi spojené.

Nové dekorační techniky a materiály se většinou začaly aplikovat v luxusních komerčních prostorách a restauracích, teprve odtud se začaly dostávat i do bytových interiérů. Pokud jde o cenu, není se čeho bát – cena některých „dekorací“ může být překvapivě příznivá. Navíc do úvahy byste měli brát hlavně výsledný efekt, potom vám peněz určitě líto nebude.

 

Tři možnosti

Při barevném zvelebování vašeho interiéru máte na výběr v podstatě tři základní způsoby. Každý má samozřejmě svá pro a proti.

1.

Kupte obyčejný Primalex a tónovací barvu a od oka stylem „pokus-omyl“ vlastnoručně kýžený odstín namíchejte (nedoporučuje se pro choleriky a netrpělivé osoby).

Vytvořený odstín ale před vlastním malováním nejprve na stěně „lokálně“ vyzkoušejte!

+  jednoduchý, rychlý, levný způsob

-  míchání se vám pravděpodobně na první pokus nepovede (kvalitativně je s třetí variantou nesrovnatelný),  budete muset přiložit ruku k dílu a najít si volný čas

 

2.

Navštivte některou z prodejen Barvy-Laky nebo některý z hobby-marketů, kde mají k dispozici pigmentovací zařízení. S vysokou spolehlivostí a většinou bezplatně a na počkání vám podle stupnice a vzorkovnice RAL (několik tisíc odstínů) namíchají konkrétní odstín.

 

+  jednoduchý, rychlý způsob, spolehlivost při míchání

- o něco dražší

 

3.

Zvolte některou z netradičních dekoračních technik a práci raději přenechejte zkušeným profesionálům. Můžete se obrátit na bytového architekta nebo odborného poradce – ten bude vědět nejlépe, jak dosáhnout spolehlivě požadovaného efektu. Nezkušený laik by se do těchto dekoračních prací neměl raději vůbec pouštět!!!!

 

+  vynaložené prostředky se vám zaručeně vrátí v podobě originálního interiéru, kterým se budete ještě dlouho chlubit

-  finančně nejnáročnější

  podklad musí být perfektně připraven (viz. níže)

 

 

Martin Procházka

Foto: archiv

Další informace najdete v Livingu 4/2005



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Design