Senátoři schválili zdražování nájemného, deregulaci odmítli

Senátoři dnes vrátili projednávání zákona o deregulaci nájemného v bytech zpět do Poslanecké sněmovny s pozměňovacím návrhem vypouštějícím ze zákona deregulaci nájmů. Tento verdikt byl přijat převážně hlasy senátorů za ODS, kteří však při projednávání zákona paradoxně vystupovali proti jakékoliv regulaci.

Jak si tedy vysvětlit tak absurdní výsledek hlasování? Senátoři byli v průběhu hlasování upozorněni senátorem za ODS Miroslavem Škaloudem, který proti návrhu od počátku protestoval, že úplná deregulace nájemného, která by měla nastat v prvním pololetí roku 2011, se bude vztahovat na všechny nájemní smlouvy, tedy i ty, které byly uzavřeny za smluvní (neregulované) nájemné.

Na tento argument nebyl schopen adekvátně reagovat přítomný předkladatel ministr pro místní rozvoj Radko Martínek, ani žádný ze senátorů. Senátor zpravodaj Pavel Eybert dokonce tento pozměňovací návrh vypouštějící ze zákona deregulaci podpořil, i když do té chvíle jako jeden z mála senátorů ODS podporoval navrhovanou deregulaci.

Přitom tvůrci zákona nepochybně dobře věděli, proč se má deregulace vztahovat i na smlouvy uzavřené za neregulované ceny. Smlouvy uzavírané v době regulace totiž byly velmi pokřiveny právě tím, že v době jejich uzavření neexistovalo normální tržní prostředí. Tím mohli být regulací poškozeni i ti nájemníci či pronajímatelé, kteří uzavírali smlouvy za nájemné neregulované, jež ovšem stěží bylo možno označit za nájemné zcela tržní. I takto poškozeným smluvním stranám návrh zákona umožňoval vymoci se z negativních důsledků dosavadní regulace.

Ministr Martínek ovšem v tu chvíli nebyl vůbec mužem na svém místě a pouze zopakoval, že je to těžce hledaný kompromis a že s pozměňovacím návrhem nesouhlasí. Namísto toho, aby vysvětlil, že pozměňovací návrh ze zákona zcela vypouští toužebně očekávanou deregulaci a že jsou velmi dobré důvody, aby se deregulace dotýkala úplně všech nájemních smluv.

Naopak senátor Miroslav Škaloud v tu chvíli mužem na svém místě byl. Navrhovanou deregulaci chtěl zastavit a to se mu podařilo. Tvrdil, že je proti tomu, aby se do regulace vtahovaly nájmy, které byly uzavřeny jako neregulované. Namísto toho, aby podal pozměňovací návrh v souladu se svou námitkou, tedy nevztahovat deregulaci na nájemní smlouvy uzavřené za neregulované nájemné, navrhl deregulaci zcela zrušit. A většina senátorů převážně hlasy ODS "vtažení do regulace nájmů, které jsou již svobodně uzavřeny" odmítla a tím odmítla i celou deregulaci.

Zákon deregulující nájemné tedy zažije ještě perné chvilky v Poslanecké sněmovně a bez důkladných politických dohod patrně nebude vůbec přijat. Jak vysvětlí zákonodárci ODS svým příznivcům a voličům, že podpořili zdražování nájemného a nikoliv jeho uvolnění, není vůbec jasné. Ještě je možné, že poslanci ODS podpoří raději původně odmítaný poslanecký návrh zákona, namísto vlastními senátory navrhovaného zdražování nájemného bez deregulace.

Související zpráva:

Zabrání ODS v Senátu navrhované deregulaci nájmů?



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality