Materiály v interiéru - desky na bázi dřeva

Peloton, 7.3.2006

Materiály v interiéru

Desky ze dřeva

 

Možná si ani neuvědomujeme, jak univerzálním a současně v povědomí široké veřejnosti neznámým materiálem jsou desky vyráběné na bázi dřeva. Najdeme je téměř v každé domácnosti: jako součást nábytku, dveří, dekorativních obkladů, v konstrukcích podlah i nosných konstrukcí domu. Jedná se o velmi všestranný výrobek, se kterým se dnes setkáme doslova na každém kroku.

 

Dřevotřískové desky

DTD neboli dřevotřískové desky jsou vyráběny ze stoprocentní dřevité hmoty jehličnatých a listnatých dřevin spojovaných kvalitní a zdravotně nezávadnou močovino-formaldehydovou pryskyřicí. Jejich povrch je přírodní a můžeme v něm rozeznat drobnou kresbu a barvu rozemleté dřevěné drti, respektive všesměrně uložených třísek, zpravidla ve třech vrstvách. Desky jsou hydrofobizovány tekutým parafínem a lze je dále povrchově upravovat laminováním, kašírováním, dýhováním a podobně. Dřevotřískové desky se vyrábějí pro mnoho různých účelů využití v mnoha různých formátech spojovaných buď na sraz nebo na pero a drážku. Do vlhkého prostředí nesmí být osazovány bez patřičné povrchové úpravy. Standardně vyráběné rozměry se liší dle konkrétního výrobce, na zakázku lze vyrobit i větší rozměry až do délky šesti metrů v tloušťkách 3-40 mm. Mezi výhody materiálu patří vysoká pevnost v tahu za ohybu, odolnost proti oděru, poškrábání, nárazu a chemikáliím, dobrá opracovatelnost a rychlá a snadná montáž. Do vlhkého prostředí jsou ideální DTD desky s laminovaným povrchem, ovšem za podmínky a vhodně řešených spojovacích detailů, především předních hran kuchyňských nebo koupelnových desek.

 

Dřevovláknité desky

Desky MDF jsou plnohodnotnou náhradou masivního dřeva, především do vlhkých a náročnějších provozů. Dřevovláknité desky lez povrchově dále upravovat laminováním, vysokotlakým laminátem, dýhováním, frézováním v ploše i hraně. Vyrábějí se v tloušťce 8-38 mm a mezi jejich nesporné výhody patří především cenová dostupnost, vysoká odolnost proti tepelnému namáhání a snadná údržba. Dezénů jsou v současné nabídce stovky. Matný povrch je praktičtější a nekonfliktní, lesklý často působí lacině, obzvlášť v kombinaci s dezény napodobujícími přírodní kámen, dřevo, keramiku včetně spárování nebo zcela abstraktní vzory a dekory. Raději si tedy pořiďme kvalitní povrch z přírodního nebo umělého kamene či dřeva. Pokud nám to finance nebo životní styl a náročná údržba nedovolí a zvolíme umělý materiál, neváhejme to přiznat jeho dezénem v zajímavé barvě, vzorování s jemným melírem a podobně. Materiál pracovní desky můžeme v její blízkosti využít i na obklad stěn – kuchyně tak získá zajímavý a netradiční vzhled. Vysoce zhuštěné dřevovláknité desky HDF jsou vyráběny především pro laminátové podlahy nebo nosné desky pro zadní stěnu nábytku a lze je jednostranně nebo oboustranně lakovat.

 

OSB desky

Plošné lisované desky tloušťky 6-32 mm z orientovaně rozprostřených velkoplošných třísek sestavených ze tří vrstev vzájemně vázaných pojivem z umělé pryskyřice. Třísky ve vnějších vrstvách jsou orientovány rovnoběžně se šířkou nebo délkou desky, třísky ve středové vrstvě mohou být orientovány náhodně nebo obecně kolmo na lamely vnějších vrstev. Jejich výhodou je velkoplošnost, tuhost, pevnost a stejnorodost materiálu v průřezu, snadná tvarovatelnost a opracování, zdravotní nezávadnost a odolnost vůči vlhkému prostředí. Spojování je možné buď na sraz u typu s kolmou hranou, nebo na pero a drážku. Jejich použití je velmi široké, v interiéru především pro stěny, stropy  podlahy.

 

Umakarty – lamináty

Lamináty pro povrchovou úpravu dřevotřískových (DTD) a dřevovláknitých (MDF) desek jsou buď standardní od tloušťky 0,8 mm, nebo vysokokotlaké, libovolně tvarovatelné tloušťky 0,5 mm, 0,65 mm a 0,8 mm. Lamináty mají desítky různých barev a dekorů, až několik odlišných povrchových struktur včetně možnosti ohnivzdorné úpravy. Laminované dřevotřískové desky jsou ideální jako pracovní desky do kuchyní, pro barové desky a pulty, desky stolů a parapetní desky. Způsobů řešení přední hrany je několik: od jednostranného horního zaoblení přes horní zaoblení s podkosením čelní hrany až po oboustranné zaoblení různých poloměrů. Desku lze ošetřit zvýšenou ochranou proti pronikání vlhkosti ze spodní strany. Přední hrana je tvarovaná tak, že parapetní deska vypadá při pohledu na okno opticky masivnější a chrání částečně i přilehlou stěnu od parapetem.

 

Obkladové desky

Základem obkladových dílců je dřevotřísková (DTD) deska. Panely na MDF desce jsou odolné vůči vlhkosti a vhodné také do koupelen a kuchyní se zvýšeným obsahem vodních par. Profilace panelů napodobuje palubové obložení a vnáší tak do místnosti plastické měřítko, při použití na podhledy  umožňuje vestavbu zabudovaných stropních svítidel. Moderní povrchová úprava umožňuje velmi snadnou údržbu bez nutnosti štukování, malování či tapetování stěn. Dokonale hladký povrch lze snadno omývat a udržovat v čistotě, velmi se proto hodí pro renovaci starých koupelen a kuchyní s minimálními finančními náklady. Při vložení izolační vrstvy zajistí místnosti dobrou zvukovou a případně i tepelnou izolaci. Celý systém je doplněn několika druhy soklových, přechodových a rohových lišt pro začištění spojů.

 

Cementotřískové desky

Známe je nejčastěji pod výrobním názvem cetris. Vyrábějí se lisováním směsi dřevěných třísek, portlandského cementu a hydratačních přísad. Povrch desky je hladký v cementově šedé barvě poněkud strohého až průmyslového výrazu. Desky disponují mnoha výhodami: jsou pevné, nehořlavé, zvukově izolační, odolné proti vlhkosti a mrazu, hmyzu i působení plísní. Neobsahují azbest ani formaldehydy, jsou ekologicky a hygienicky nezávadné.

 

Ing. arch. Veronika Haroldová

 

FOTO archiv

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Design