Suchou nohou po zahradě

Peloton, 28.3.2006

Tak jako všechno v našem okolí, i venkovní dlažby podléhají módě. Od výrazných barevných kombinací jsme se dostali zpátky k oblibě přírodních vzorů jak v jejich přirozené podobě, tak v podobě napodobenin z různých materiálů. Nebude na škodu si připomenout, co všechno si na vydláždění chodníku, terasy, cesty nebo dvorku můžeme pořídit.

 

Pálená keramika je už léta přirozenou součástí našich domovů nejen díky svému vzhledu, ale hlavně díky svým užitným vlastnostem – dlouhé životnosti a snadné údržbě. Výrobní surovinou pro keramickou dlažbu jsou přírodní kaolíny, jíly či živičné materiály. Jejich lisováním a vypálením při teplotě až 1 300 °C vzniká porézní až nepropustný keramický střep. Podstatný je rozdíl v požadavcích na vnitřní a venkovní dlažby. Výběr vhodné keramické dlažby pro exteriér ovlivní klimatické podmínky; na rozdíl od interiérů zde hlavní roli nehraje vzhled, ale zvažujeme na prvním místě vhodnost dané dlažby pro podmínky použití. Hodnotíme její technické parametry jako nasákavost, mrazuvzdornost, otěruvzdornost a protiskluznost, teprve potom hodnotíme vzhled a cenu.

Moderní technologie používané v posledních letech umožnily nástup betonových dlažeb v nové podobě. Na trhu se můžeme setkat s pestrou paletou betonových prvků, které zaujmou nejen svou účelností, ale také vzhledem. Beton v nejrůznějších barevných podobách, smíchaný s kamennou drtí, pískovaný, vymývaný nebo opatřený patinou působí naprosto přirozeně a do venkovního prostředí dokonale zapadne.

Přírodní kamenivo je trvanlivý nadčasový materiál ušlechtilého a neopakovatelného vzhledu. Charakteristické i v rámci jednoho druhu kamene jsou rozdíly v barvě, tvaru, struktuře i textuře, vzniklé minerálů při vytváření hornin. Kombinace kamene s jinými materiály a výrobky působí vždy přirozeně a příjemně.

Umělý kámen je mimořádně mnohostranný a velice moderní materiál na bázi přírodních surovin, jehož povrch a vzhled je cíleně upraven tak, aby se co nejvíce podobal přírodnímu kameni. Mezi hlavní přednosti umělého kamene zařadíme odolnost vůči rozmarům počasí, malou nasákavost, snadnou údržbu a dobrou kombinovatelnost s ostatními materiály.

Dřevěná špalíková dlažba byla hojně používána našimi předky především z důvodů tlumení hluku od kovových obručí loukoťových kol na mostech a v průjezdech měšťanských a činžovních domů.

Původním způsobem impregnace, který sice prodloužil životnost dřeva několikanásobně, bylo nasycení „karbolkou“. Dnešní zdraví neškodné a nečpící impregnační látky prodloužily životnost dřeva na neuvěřitelných několik desítek let. Vakuově tlaková impregnace chrání dřevo proti dřevokazným houbám a hmyzu a dlažba snáší i trvalý kontakt s půdou a dlouhodobé vlivy přírodních podmínek.

 

Více se dočtete v časopisu Dům a zahrada č.3/2006.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Design