Pokoj pro studenta

Peloton, 13.4.2006

Pro spokojené obývání studentského pokoje bude na předních příčkách priorit určitě pohodlí a uživatelský komfort. Pokoj studenta bez ohledu na stupeň školy, kterou právě navštěvuje, by měl nabízet pro všechny činnosti – včetně nečinnosti – vlídné a bezpečné prostředí. Dosáhneme toho funkčním a logickým rozmístěním nábytku, mnoha specializovanými doplňky, strukturovanými úložnými prostory a správnou volbou materiálů.

 

Základem koncepce vybavení místnosti nábytkem je především omezení ostrých hran a různých nebezpečných výčnělků a rohů. Osvědčený recept nabízí masivní dřevěný nábytek, nejlépe z měkkého dřeva se zaoblenými hranami. Ideální nábytek v moderním pokoji je univerzální a mobilní, opatřený kolečky nebo rozkládací, který dokáže v malém pokojíku ušetřit cenné metry čtvereční pro malou oslavu, společenské hry nebo poslech hudby na poházených polštářích…

 

Barvy raději optimistické

Ve studentském pokoji bychom se měli vyhnout větším plochám smutných, temných a pochmurných barev jako je černá nebo antracitová. Ani ostatní tmavé barvy – tmavě modrá, fialová, zelená, sytě vínová – by v interiéru studenta neměly hrát hlavní roli. Pozitivní ladění interiéru zajistí kombinace několika veselých, světlých, nejlépe pastelových barev. Soustředění a učení podpoří spíše studené odstíny – modrá nebo zelenkavá. Základem úspěchu každé barevné kompozice je střídmost, a proto bohatě postačí tři základní barvy doplněné neutrální barvou koberce a dřevěného nábytku. Pokud toužíme po směsici více barev, zaručeným a nekonfliktním návodem je množství jemných pastelových tónů. Barevnost do poklidně působícího bílého pokojíku vnese jedna kontrastně vymalovaná stěna spolu s drobnými barevnými akcenty: polstrováním židle, polštářky na pohovce, stínidlem lampy, plechovkou na tužky nebo zajímavým plakátem.

 

Místo v klidu

Postel by nikdy neměla být umístěna hned u dveří, kde postrádá soukromí, ale spíše v klidné poloze u stěny. Hlava postele v rohu místnosti poskytuje pocit jistoty a bezpečí. Zásadně nevhodná je poloha v blízkosti okna nebo ústředního topení, které urychluje cirkulaci teplého a studeného vzduchu a zvyšuje tak riziko nachlazení nebo problémy s klouby v pozdějším věku. Postel by měla být dobře přístupná, což platí i v případě palandy, která na sebe v moderních interiérech bere podobu dvou vzájemně výškově posunutých postelí překrývajících se pouze z poloviny. Výstup do postele by neměl zajišťovat žebřík, ale raději pozvolné schůdky, které jsou nejen bezpečnější, ale především pohodlnější.

V pokoji studenta by neměla chybět šatní skříň hluboká alespoň 58-60 cm pro uložení osobního oblečení. Součástí skříně by kromě šatní tyče pro zavěšení ramínek měly být otevřené fochy na trička, mikiny a svetry a dále zásuvky na drobné spodní prádlo, šátky, šály, rukavice a ponožky. Pro pohodlný přístup ke skříni a případně manipulační prostor pro převlékání bychom před skříní měli pamatovat na volný prostor široký alespoň 80 cm. Místo nám dokážou prakticky ušetřit vodorovně posuvné dveře skříně.

 

Zdravá židle

Pokoj studenta, dokonce již od první třídy základní školy, vybavme kvalitní kancelářskou židli. Protože děti třetího tisíciletí prosedí u počítače dlouhé hodiny, nelitujme peněz a zakupme židli profesionální určenou pro osmihodinové každodenní sezení. Židle by měla být vybavena nastavitelnými područkami a mechanismem pro plynulou regulaci výšky sedáku. Dražší židle umožňují nastavit také hloubku sedáku, úhel zádové opěrky, prohnutí opěráku a intenzitu bederního přítlaku, který reaguje na pohyb trupu a nenásilně vede ke zdravému a vzpřímenému sezení. Pro příležitostnou relaxaci namáhaných krčních a ramenních svalů můžeme židli se zvýšeným opěrákem doplnit nadstandardním a velmi příjemným doplňkem – ergonomicky tvarovanou a výškově nastavitelnou hlavovou opěrkou. Kolečka židle volíme podle podlahové krytiny: po koberci nás nejlépe svezou kolečka z tvrdých a odolných plastických hmot, k dřevěné parketové podlaze budou rozhodně šetrnější speciální měkká kolečka, která ji ochrání před poškrábáním. Volbu konkrétního potahového materiálu nechme na jeho uživateli, vyhneme se pozdějším stížnostem, že vlněný potah “kouše“. Ani kůže ani koženka do studentského pokoje nepatří – nesají pot a kromě toho je kůže zbytečně finančně nákladná. Módní a velmi příjemné jsou v posledních letech materiály imitující semiš, které jsou oproti přírodnímu materiálu snáze čistitelné praním. Všechny materiály je možné dodatečně chránit speciální vrstvou protišpinivého či antistatického postřiku.

 

Místo pro práci

Stůl je vždy vhodné umístit v blízkosti okna, které zaručí dostatek denního světla, nikoli však přímo proti oknu, které by mohlo vysokým kontrastem způsobovat oslnění. Rozměry stolní desky studenta základní školy by měl být alespoň 60-65 x 120-140 cm. Stůl studentů různých středních i vysokých škol se bude značně lišit podle zvolené specializace a studijního oboru. Pro běžné studium humanitních směrů postačí stůl 75 x 160 cm,  pokud začne potomek studovat střední nebo vysokou výtvarnou školu, nebojme se pořídit stůl rozměrnější. Praktickým detailem je sklopná pracovní deska s libovolně a plynule nastavitelným sklonem. Pokud budeme stůl vybírat ze standardních nábytkových řad, můžeme stolní desku dále doplňovat počítačovými stolky a mnoha typy speciálních nástavců. Laminovaná deska má výhodu v jednoduché údržbě, povrchově neupravené dřevo nechává další prostor vlastní invenci uživatele, neotřele a moderně bude vypadat tvrzená deska z mléčného skla. Čirému sklu se raději vyhněme, protože způsobuje lehké oslnění, které předčasně unavuje naše oči i pozornost. Tomu lze předejít použitím antireflexního nebo matového skla.

Nepostradatelnou součástí každého pracovního stolu jsou zásuvky, ať už na sebe vezmou podobu pojízdných kontejnerů, které mohou příležitostně zastat funkci odkládací plochy či konferenčního stolku, nebo pevných oboustranných šuplíků jako součásti samotného stolu. Moderní alternativou uzavřených zásuvek jsou otevřené dílce doplněné speciálními boxy na různé mediální nosiče zahrnující specializované úložné prostory pro skříň počítače, tiskárnu nebo skener. Ke klasickým plný dřevěným čelům jednotlivých šuplat a dvířek přibyly v posledních letech módní roletky, dvířka plechová nebo potažená odolnou fólií v pastelových nebo naopak velmi výrazných a energizujících barvách.

 

Aby bylo dost světla

Pracovní plochu stolu studenta bychom měli osvětlit zásadně kvalitní a nastavitelnou pracovní lampou. Svítidlo nám musí zajistit jednak dostatečnou hladinu světla na pracovní desce, jednak umožnit plynulou regulaci polohy zdroje a směru svitu, nejlépe dvěma nastavitelnými rameny. Svítidlo by mělo pracovní plochu osvětlovat z výšky 40-50 cm pod úhlem 60-70 stupňů, přičemž hladina světla na stolní desce by se měla pohybovat v rozmezí 300-1000 luxů podle náročnosti prováděné činnosti. Pro lidské oko je nejpříjemnější měkké, přirozeně nažloutlé světlo žárovky, pro dlouhodobé každodenní svícení je však vhodnější úspornější světelný zdroj. Svítidlo by mělo stylově doplnit interiér. Studenti zpravidla ocení jednoduchý, praktický a střízlivý vzhled bez zbytečných ozdob, nebudou se však bránit zajímavé barevnosti nebo svěžímu vtipnému designu.

Celkové osvětlení pokoje, které by mělo dosahovat přibližně 100 luxů, nejlépe zajistí centrální svítidlo. Volbu vhodného typu svítidla predefinují požadovaný světelný výkon a rovnoměrnost světelného toku s ohledem na velikost a uspořádání místnosti. Ve studentském pokoji zvolme místo skleněného stínidla raději papírový lampión – je nerozbitný a lze ho snadno nahradit bez větší finanční újmy. V členitých pokojích nepravidelných tvarů a atypického půdorysu mohou najít uplatnění praktické nástropní kolejnice s několika samostatně směrovatelnými světlenými zdroji. Nástěnné lampičky jsou ideálním doplňkem relaxační zóny, protože zajistí přiměřenou hladinu světla pro povídání s přáteli a současně mohou být velmi atraktivní ozdobou interiéru. Pro praktické ovládání osvětlení v místnosti je vhodné osazení křížového vypínače vedle dveří a současně přímo u postele. Odpadne tak večerní vstávání z postele k vypínači centrálního osvětlení u dveří. Svítidlo pro čtení v posteli je nezbytně nutné volit s dostatečným světleným výkonem minimálně 150 luxů a především s možností regulace směru toku světla. Světlo na čtení by mělo být umístěno nad hlavou nebo vedle hlavy čtenáře a dopadat na listy knihy pod úhlem asi 50 stupňů.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Design