Kdopak by se paneláku bál?

Living, 13.7.2006

 

Kdopak by se paneláku bál?

 

Byty v panelových domech skýtají možnost získat rekonstrukcí kvalitní bydlení za relativně velmi příznivou cenu. Nenechme se mýlit - jejich boom teprve přijde, neboť volných výhodně situovaných stavebních pozemků mnoho nezbývá. Kdo by hádal, že fotografie jsou z běžného paneláku?


Čtyřčlenná rodina získala byt 3+1 v panelovém domě. Po důkladné prohlídce zjistila, že má výhrady k dispozici. I Vybavení se již dostalo na hranici své životnosti. Příčky rozporcovaly byt na úzké místnosti s oprýskanými netěsnícími okny, na podlahách odřené linoleum, pokroucené dveře, nepraktické sanitární jádro ani zalomená chodba nepřispívaly k dobrému dojmu. Proto bylo rozhodnuto uskutečnit celkovou rekonstrukci bytu dříve, než se dojde ke stěhování.


Pověřit odborníka

Bylo by stačilo „jenom“ vyměnit všechno, co je nevyhovující. Ale kdo celou akci důkladně naplánuje, domyslí všechny souvislosti a věcem dá řád, aby výsledek dokonale sloužil, lahodil oku a vytvářel pocit harmonie a kultivovanosti? Takového cíle amatérská improvizace nikdy nedosáhne. Na všechno jsou odborníci, jen k nim najít cestu. V pravou chvíli poradil kamarád: doporučil architekta Davida Mateáska, s nímž měl velmi pozitivní pracovní zkušenosti.
„Pan architekt nám nejprve ukázal nějaké své realizace a studie, později jsme si společně byt prohlédli. Na místě navrhoval, co by mohl změnit. Neměl jsem přesnou představu o tom, jak budou všechny změny dohromady vypadat. Po krátké poradě dostal volnou ruku, domluvili jsme se na průběžných konzultacích,“ popisuje majitel.
A jaký byl pohled architekta? „Nejdřív se mi do rekonstrukce panelákového bytu příliš nechtělo. Říkal jsem si, že to nebude příliš tvůrčí práce. Pak jsem si uvědomil, že mne zajímá i z osobního důvodu, protože postupně řeším vlastní bydlení. Panelákový byt je cenově dostupný. Panelové domy byly mnohdy dostavěny v malých skupinách mezi starší zástavbu, což znamená výborně dostupnou veškerou vybavenost i spojení do centra. Takové domy bývají často jen čtyřpodlažní, to jest i skupina majitelů bytů je početně menší a schopná se na společných problémech dohodnout. Byl to modelový příklad zkusit byt změnit v něco moderního, hezkého a funkčního. Dokázat menší místnosti uvolnit a vytvořit pocit většího prostoru. Tento holobyt byl výzva pro klienta i pro mne. Jsem rád, že mi pro práci poskytl velkou důvěru a volnost.“


Změny dispozice

„Chtěli jsme co nejvíce propojit a zvětšit obytný prostor, zrušit tmavou chodbu působící neužitečným dojmem, rozšířit vstupní prostor, než byl původně.“ Bylo zřejmé, že byt čeká radikální proměna. Průzkum ukázal, že místnosti jsou rozděleny tenkými nenosnými příčkami, stropy dobře drží, neprověšují se. Po prvních úvahách a statickém přeměření bylo možné nepotřebné příčky vybourat. Úplně zmizela mezi obývacím pokojem a kuchyní a na ni kolmá stěna, oddělující je od chodby. Zcela se proměnilo dělení sanitárního jádra a chodby. Koupelna se zvětšila, záchod se přesunul na jiné místo. Skříně zabudované do souvislé stěny chodbu výrazně zkultivovaly. Poměrně jednoduchými úpravami se podařilo vytvořit otevřenou dispozici, kde se na jedné straně bytu nachází obytná část s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyňským koutem v jednom spojeném prostoru. Za skleněnými dveřmi je chodba s úložnými prostorami,  WC, koupelna; na druhé straně bytu dvě ložnice.


V jiném domě?

Vybouráním příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem vznikla jedna veliká místnost. V celém domě žádná taková není, ačkoli stavební konstrukce to umožňuje. Všechny pokoje i chodba dostaly novou podlahu z dubových průmyslových parket („kantovek“) v jediné souvislé ploše. Dva centimetry vysoké hranoly z tvrdého dřeva mohou být mnohokrát přebroušeny, aby podlaha byla dlouhá léta jako nová. Strop v obytném prostoru sjednotil podvěšený sádrokartonový podhled. Dojem prostornosti podporuje denní světlo proudící novými plastovými okny. Místo jednoho francouzského okna v rohu obýváku prosvětlují nyní místnost tři francouzská okna, z toho dvě otevíravá (zvenčí to nikdo nepozná, protože okna kryje zasklená lodžie, takže vnější vzhled domu zůstal nezměněný). Ke stěně naproti oknům navrhl architekt originální nábytek z jasanového dřeva. Materiál oblíbený pro svou čistotu a jasnost zvolil, aby podpořil optimistické ladění dříve potemnělých interiérů. Stejné důvody vedly k výběru kuchyně v barvě vanilky i ostatního nábytku ve světlých tónech.

 

Living tip

Za stěnou

Společenský prostor lze od klidové zóny odclonit posuvnou stěnou z pískovaného skla, zajíždějící za jasanové skříně, která současně naplňuje podmínku normy o dostatečném oddělení toalety a obytných místností.


Zůstaly jen panely

Kromě změněných příček, nových oken a podlah dostal byt nové rozvody elektřiny i vody a dveře s obložkovými zárubněmi dýhované jasanem. S projektem rekonstrukce bylo nutné absolvovat stavební řízení, výměnu oken museli schválit památkáři (to není překlep!). „Na stavebním úřadu byli velmi pružní v jednání, nejobtížnější bylo získat souhlas všech spoluvlastníků. Technické problémy se vlastně nevyskytly, protože je to předvídatelná budova. U paneláku se přesně ví, z čeho a jak byl postavený, je k dispozici dokumentace. Dům není tak starý, aby měl pevnostní problémy. Typů paneláků se stavělo jen několik, není problém cokoliv vyhledat. Během stavby nepřišla žádná překvapení a z toho plynoucí vícenáklady,“ rekapituluje architekt Mateásko. Samotná realizace trvala dva měsíce. Všechno bylo důkladně zaměřeno, během stavebního řízení se již mohla rozjet stavební příprava a truhlářská výroba. „Téměř všechny byty v panelácích umožňují takovou přestavbu. Příčky jsou velmi tenké a nenosné, snadno se mohou vybourat a tím změnit celkovou dispozici. Množství paneláků čeká na obecné objevení potenciálu, který skýtají. S minimálními investicemi lze najít nové možnosti a pořídit velmi kvalitní bydlení za přijatelnou cenu. Dělají se fasády, zasklívají lodžie, ale to je jen první krůček.“


Nová kvalita

Stavební firma, kterou rovněž doporučil známý, pracovala kvalitně a rychle. „Na kvalitě mi záleželo, takovou rekonstrukci bych nechtěl zbytečně opakovat. Myslím, že v panelákových bytech je taková úprava vhodná. Byt se proměnil neuvěřitelným způsobem. Nová okna byt zateplila a akusticky odizolovala mnohem lépe než ta původní. Současně jsme nechali zasklít lodžii - ve spodní části, kde bývá jen zábradlí, se použila sádrokartonová stěna. Uzavřená lodžie tepelně izoluje v zimě i v létě. Určitě bych do toho šel znovu. Vyplatí se do rekonstrukce investovat a zajistit si kvalitní bydlení,“ shrnuje majitel.


PAVEL RYDL

FOTO: AUTOR

PROJEKT: Ing. arch. MgA. David Mateásko

 

Ing. arch. MgA. David Mateásko
*1971 v Praze
Absolvent Fakulty architektury Vysokého učení technického v Praze (1997) a Divadelní fakulty Akademie múzických umění (1999). Od roku 2001 vede vlastní atelier. Zúčastnil se mnoha architektonických soutěží v ČR a SRN.

Výběr z realizací: rekonstrukce, dostavba a interiér Dejvického divadla (spolupráce), bytový komplex v ulici Na dolinách, Praha - oceněno v soutěži Grand Prix Obce architektů 2003 (spolupráce), rekonstrukce divadla V Celetné, skupina rodinných domů v Holyni, rodinný dům v Šestajovicích, rodinný dům v Pacově u Říčan, rodinný dům v Křeslicích, rodinný dům v Klecanech, letní dům ve Vranově nad Dyjí, interiérová zahrada Penthouse Červený vrch, kanceláře firmy Mores, spolupráce na několika filmech.

david@mateasko.com, www.mad-arch.com, www.mateasko.com, www.arch.cz

 

Více se dočtete v Livingu č. 7/2006.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Design