Jak bydlí muž

Living, 17.8.2006

Zatímco žena mívá k zařizování vlastního bytu takřka mateřský přístup, většinu mužů tato činnost nenadchne. Raději ji přenechávají partnerce – nebo jako v tomto případě – se svěří do rukou odborníkům.

 

Architektonické ateliéry bývají většině mladých mužům blízké. Pracuje se zde s nápady i s technickým vybavením, jež umožňuje „nahlédnout“ do kompletně zařízeného bytu mnohem dřív, než jej investor postaví. Vizualizace bývají hodně přesvědčivé, o tom se konečně můžete přesvědčit na těchto stránkách.

Mají i další výhody – nikdo nemusí byt kvůli fotografování pečlivě cídit (protože objektiv vidí všechno jako maminka na inspekční návštěvě), nemusíte se ohlížet na denní hodinu kvůli světlu nebo náladě majitele (či doufat, že bude mít konečně na redakční návštěvu pár hodin času).

 

Když vás nebaví úklid

Majitel tohoto bytu v dosti rušné části Prahy (naštěstí má k dispozici i malou zahrádku orientovanou do tichého vnitrobloku) nechal architektům ze společnosti Kyzlink poměrně volnou ruku. Je hodně pracovně vytížený, takže nevyžadoval příliš velké kuchyňské zázemí, spíše preferoval jednoduchost a snadnou údržbu bytu. Jeho zadání bylo jasné: nechci ztrácet drahocenný čas úklidem! Kromě typického mužského přístupu k této činnosti k tomu měl ještě jeden závažný důvod: v bytě 2+kk hodlal bydlet zatím sám, ovšem s věrným čtyřnohým kamarádem. A třebaže bývají kočky čistotné,   chlupy po sobě neuklidí.

Byt obývá mladý člověk, proto je z celého řešení cítit svěžest, vzdušnost a jednoduchost, tomu výrazně napomáhá i zvolená dřevina – bělený buk,“ říká Lenka Urbánková z pražského zastoupení firmy Kyzlink.

„Protože je klient kvůli pracovní vytíženosti zvyklý  stravovat se spíše po restauracích než doma sám vařit, není kuchyně příliš velká, ale funkční. Komunikuje s celým prostorem a když přijde návštěva, může se s ní bavit stejně příjemně jako v pohodlné restauraci,“ vysvětluje.

Také v kuchyňské části byl na nábytek zvolen bělený dub a bílý lak. Kvůli snadné údržbě a také bezproblémovému užívání sáhli    architekti v kuchyni po pracovních deskách z materiálu Corian®. Odolává teplotám až kolem 260 °C, takže na něj můžete v zamyšlení nad pracovními úkoly postavit i horký hrnec a nic se nestane, o vylité kávě či červeném víně nemluvě. Takové materiály muži ocení!

V těsné blízkosti kuchyňského koutu nechybí velký jídelní stůl. Tento trend, který k nám přišel před několika lety, jasně vypovídá, že dnešní singlisté ctí kulturu stolování.

 

Design pro kočku

Jednoduše zařízená zbývající obývací část poskytuje pohodlí díky moderní pohovce i šikovným odkládacím stolkům, které stále častěji nahrazují klasické – a nepraktické - konferenční. Sedací souprava Max od slovenského výrobce Domark je v kůži. Kdyby se klient rozhodl pro látku, mohl počítat s cenou už asi od 35 tisíc a víc, kočičí spolubydlící a jeho všudypřítomná srst si však vynutila připlatit na výrazně dražší kůži. Úklid je díky tomu zcela jednoduchý, napomáhá tomu i dřevěná dubová podlaha. Křehké vázy, které vidíte na vizualizaci, musely nahradit obří vázy Monubi s výškou 100 centimetrů (vyrábějí se i ve velikosti 80 nebo 130 cm). Ty kočičí král neshodí.

Velkou pozornost byla věnována úložným prostorům. Skříně v chodbě naštěstí dostatečně suplují chybějící šatnu. Do malé ložnice (ta se teprve řeší) se už moc nábytku nevešlo.

 

Návrh a vizualizace: Jan Kyzlink a Petr Pospíšil

 

  

Více se dočtete v časopise Living č. 8/2006.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Design