Koberce šetří energii a snižují prašnost

Na západoevropském trhu se objevují mírné známky oživení poptávky po kobercích a jejich výrobci pozvedají hlavu. Podporují je i dvě studie, podle nichž koberce v porovnání s pevnými podlahami snižují spotřebu energie na vytápění a prašnost v místnosti.

Méně peněz za topení

Rostoucí ceny energií přinášejí zvýšený zájem o možnost úspor, zejména za topení. V Německu tvoří podíl spotřeby energie na vytápění 52 % celkové energetické spotřeby domácnosti. Snížení teploty o jeden stupeň snižuje náklady na vytápění až o šest procent. V místnosti s celoplošným kobercem není problém nastavit termostat na nižší teplotu, protože v prostorách s textilními podlahovými krytinami má člověk příjemný pocit tepla už při  teplotě cca o dva stupně nižší než v prostorách s pevnými podlahami. Koberec má tu příznivou vlastnost, že je na došlap teplý a místo aby teplo z podlahy odváděl, udržuje je v místnosti. To je důležité jak pro tepelnou pohodu, tak pro úspory za vytápění: snížení teploty o dva stupně může ušetřit až 12 % nákladů za topení a na konci zimy lze v prostorách s koberci dříve topení ztlumit nebo odstavit.

Zvlášť úsporné řešení představuje kombinace koberce s podlahovým topením, protože textilní podlahové krytiny předávají teplo rychle do místnosti. Důležité je, aby koberec byl způsobilý pro použití na podlahové topení – orientací při nákupu je symbol spirálky.

Příznivé pro alergiky

Při zkoumání množství drobných prachových částic opustili experti ulice a soustředili se na prostory, kde žijeme a pracujeme. Dva německé ústavy, Asociace pro alergie a astma (DAAB) a Společnost pro analýzy životního prostředí a interiéru (GUI) zpracovaly studii prašnosti ve vnitřním prostředí. Porovnávaly prostory s celoplošnými koberci a s pevnými podlahami – laminátovými a dřevěnými. Ukázalo se, že v místnostech s koberci je o 50 % nižší koncentrace jemných prachových částic, zatímco v místnostech s pevnými podlahami byla v některých případech i výrazně překročena povolená hranice 50 mikrogramů na kubický metr.

Koncentrace jemných prachových částic byly měřeny v ložnicích, obývacích a dětských pokojích ve více než stovce náhodně vybraných domácností v Severním Porýní – Vestfálsku. V místnostech s pevnými podlahami byla naměřena průměrná denní hodnota 62,9 mikrogramu na metr krychlový, v místnostech s koberci 30,4 mikrogramu.

Jemné prachové částice představují velký problém především pro alergiky, vdechnuté částice jsou přímým dráždidlem a navíc často na sebe nabalují i další alergeny. V těchto případech jsou vhodné podlahové krytiny, které vážou prach a neuvolňují ho do vzduchu. 

al

 Pramen: Press release Europaische Teppich-Gemeinschaft e.V., Vorverk

 

Tipy pro úsporné topení:

o Radiátory nechte volné, nestavte před ně nábytek a nezakrývejte je ozdobnými konstrukcemi.

o Topení odvzdušňujte, vzduchové bubliny zhoršují přenos tepla.

o Na noc zatahujte závěsy nebo rolety, aby teplo neunikalo okny.

o Za radiátory umístěte fólii, která bude odrážet teplo do místnosti a zabraňovat jeho únikům stěnou.

o Větrejte krátce a intenzivně: zavřete topení a okna otevřete na dvě až tři minuty. Níkdy nenechávejte okna delší dobu  vyklopená na větračku, spotřeba energie se tak velmi zvyšuje.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Design