Umělý kámen

Peloton, 14.11.2006

Významným konkurentem přírodního kamene se v posledních letech stává kámen umělý. Kromě nadčasové elegance, noblesy a luxusního vzhledu nabízí i příznivější cenu. Výhody přírodního kamene navíc rozšiřuje o téměř neomezenou barevnost a příjemnější kontakt s lidskou pokožkou. V moderním interiéru proto často nachází širší uplatnění nežli kámen přírodní, se kterým se setkáme spíše v domácnosti vyznávající klasické hodnoty a konzervativní styl.

 

Umělý neboli konglomerovaný kámen obsahuje většinu (až 90 procent) čistě přírodních surovin. Skládá se zpravidla z velmi odolné směsi, jejímž základem je drcený tříděný granit, křemičitý písek a případně zrcadlové střepy, jako pojivo se používá kvalitní polyesterová pryskyřice a směs je dobarvena barevnými pigmenty. Mezi hlavní výhody materiálu patří homogennost, velkorysé rozměry prvků beze spár, nízká nasákavost, mrazuvzdornost, vysoká pevnost v tahu za ohybu, odolnost proti mechanickým (obrusu, nárazu) i chemickým (kyseliny, zásady, domácí chemie) vlivům, vysokým teplotám včetně cigaretových spálenin, UV záření, bakteriím a plísním. Hospodyňky zajisté ocení nízké nároky na údržbu dokonale hladkého povrchu, hygieničnost a reprezentativní vzhled, jejich protějšky potěší relativní cenová dostupnost oproti čistě přírodním materiálům. Z ekologického a hygienického hlediska se jedná o zcela nezávadný výrobek. Mezi nabízené povrchové úpravy patří kromě působivého vysokého lesku také tak zvaný podlesk, broušený nebo tryskaný povrch. Po osazení každého prvku je třeba ho ošetřit speciálními přípravky a údržbu pravidelně opakovat v závislosti na typu provozu a intenzitě namáhání.

 

Místo koberce a lina

Jakkoliv jsou přírodní kameny krásné, určitou nevýhodou je jejich poněkud omezená barevnost. Převážná část přírodních kamenů má elegantní tmavé barvy – černou, antracitovou, vínovou, temně zelenou, černomodrou a hnědočernou. Naopak světlejší odstíny vhodné do menších prostor jsou studené: bílé nebo šedé s kontrastním žilkováním. Z výraznějších živějších barev jsou dosažitelné pouze starorůžové, červené, vínové nebo tmavě zelené odstíny. Například oblíbenou modrou barvu se stříbřitě fialovými odlesky nalezneme pouze jako drobnou a nenápadnou ozdobu temně hnědě, popřípadě antracitově zbarvených žul. Jasně modrá v barvě inkoustu na bílém pozadí je k vidění pouze na jediném druhu velmi vzácné a drahé žuly. S oranžovým, okrovým, žlutě zlatavým odstínem a s oblíbenými teplými tóny obecně budeme mít poněkud problém. Ten je při výrobě umělého kamene za pomoci dodatečně přidávaných barviv snadno řešitelný. Kromě široké palety barev je možné vytvářet na podlaze zajímavé vzory, bordury nebo využít efekt drobných mozaikových prvků.

 

Teraso

Mezi umělý kámen patří také lité teraso – směs mramorové nebo žulové kamenné drtě smíchané s betonem, kterou lze už v devítimilimetrové vrstvě nanášet na podkladní betonovou mazaninu nebo vyrovnávací potěr. Její hlavní výhodou je snadná údržba a čistitelnost díky absenci spár, větší půdorysné celky jsou oddělené tenkými dilatačními měděnými nebo zinkovými pásky. Nadrcený přírodní kámen zdobí teraso jemnou kresbou a zajímavou barevností. Teraso je dostupné také ve formě různě velkých dlaždic, které z bezpečnostních důvodů volíme raději broušené s matovým povrchem nežli leštěné. Výraznou nevýhodou podlahy skládané z prvků je množství spár, které mají v namáhaných a vlhkých provozech tendenci k postupnému zanášení prachem a špínou. Barvu spár proto vždy volme o odstín sytější nežli je barva dlaždic, případná nečistota na šedobéžovém podkladě nebude tolik vynikat jako na oblíbené bílé či smetanové spárovce.

 

kuchyni a koupelně

Zárukou čistoty, hygieny a snadné údržby umělého kamene je bezespárovost a možnost téměř libovolného tvarování. Pro tyto bezkonkurenční výhody trvale stoupá obliba umělého kamene především v namáhaných a vlhkých provozech – na pracovních kuchyňských a dále na umývadlových deskách. Jeho údržba je velmi snadná a představuje pouze občasné lehké setření desky včetně dřezu vlhkým hadříkem. Ačkoliv cena přírodního kamene s rostoucí tloušťkou rapidně stoupá, u umělého kamene dosáhneme módní nadstandardní tloušťky pracovní desky pouze falešnou hranou bez výraznějšího rozdílu v ceně. Exkluzivita materiálu nejlépe vynikne na výraznější hraně, která spolu s atraktivní strukturou a barevností horizontálně zakončí a výtvarně sjednotí celou kuchyňskou sestavu. Neomezené tvarové možnosti předurčují umělý kámen do atypických kuchyní navržených na nepravidelných organických, elipsovitých či kruhových půdorysech. Dokonale hladký povrch pracovní desky beze spár s měkkými oblinami a plynulými náběhy vypadá velmi zajímavě a luxusně, kromě toho však výrazně usnadňuje každodenní údržbu. Pro pohodlné a bezpečné užívání pracovní kuchyňské desky nezapomínejme na dostatečný přesah desky přes hranu korpusu spodní skříňky, především s ohledem na zvolený typ úchytek.

Podobnou roli jako v kuchyni sehrává umělý kámen na umývadlové desce v koupelně. Především pro bezpečí dětí uvítáme libovolné možnosti tvarování přední hrany desky. Ideální je jemně a plynule zaoblená horní hrana, spodní hrana by měla být zkosena minimálně natolik, aby nebylo možné se o ní při běžném provozu zranit. Poloměr zaoblení závisí na tloušťce desky a záměru architekta či designera.

 

Místo obkladů a tapet

Možnost velkorysých bezespárových ploch láká architekty, designery a tvůrce interiérů k využití umělého kamene také na stěnách. Stejně jako pracovní desky nacházejí obklady uplatnění především ve vlhkých a namáhaných provozech rodinných kuchyní a koupelen. Velmi zajímavě bude vypadat obklad polopříčky nebo barového pultu, setkat se s ním však můžeme také na toaletách, v hostovských koupelnách, zázemí domácího bazénu nebo vstupních prostorách rodinného domu. V zádveří a předsíních splní roli dokonalé ochrany stěn před mechanickým poškozením, kterému jsou frekventované vstupní partie s velkým objemem přesunovaných hmot vždy vystaveny. Výrazně barevná deska z umělého kamene může být součástí věšákové stěny, vytvoří atraktivní pozadí pro bezrámové zrcadlo nebo jen chrání stěny v zúžené partii předsíně nebo vstupní haly. Při volbě barevnosti obkladů větších svislých ploch nezapomínejme na to, že výrazné, tmavší a syté barvy místnost výrazně opticky zmenší a zúží. Obzvláště ve stísněných prostorech proto raději volme světlé odstíny, které prostor naopak příznivě opticky zvětší a rozšíří.

 

Originální deska stolu

S umělým kamenem se můžeme setkat i v dalších místnostech bytu, kde se zpravidla v kombinaci s dalšími materiály uplatňuje na nábytkových solitérech. Výtvarně působivý je obzvláště na atypických stolcích, které se tak stanou přirozeným středem každého interiéru. Umělý kámen použitý na stolních deskách je totiž oproti přírodnímu kameni při bezprostředním dotyku méně chladný. Chladná krása a elegance umělého kamene nejlépe vynikne v sousedství ostatních ušlechtilých a pocitově chladných materiálů: skla a nerezového kovu. Desky stolků mohou mít praktické a osvědčené geometrické tvary obdélníka a čtverce, které lze vzájemně dobře kombinovat a sesazovat do variabilních kompozic podle momentální potřeby. V posledních letech opět stoupá obliba kruhových a oválných stolků, které jsou díky měkce zaobleným hranám šetrnější k častému pohybu dětí v obytné zóně. Při volbě atypického solitéru však pamatujme na to, že nejlépe vynikne ve volném prostoru, který nechá jeho tvary vyniknout. Nosnou kostru stolu vzhledem ke značné váze desky tvoří zpravidla nerezová konstrukce, ale celý solitér může být vytvarován kreativním tvůrcem pouze z umělého kamene. Krásu a eleganci pracovní kuchyňské, koupelnové umývadlové nebo stolní desky v interiéru znásobí kombinace s parapety stejné barevnosti a dezénu. Novinkou je možnost doplnění kuchyňské pracovní desky o dřez v barvě zvoleného materiálu a koupelnové desky o barevné umyvadlo. Moderní technologie (takzvaný termoforming) umožní vyrobit klasický obdélníkový, čtvercový, kulatý či oválný tvar, ale dokáže si poradit i s netradičním atypickým návrhem náročného architekta.

 

Více se dočtete v časopise Dům a zahrada č. 11/2006.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Design