Živé hvězdy Vánoc

Peloton, 11.12.2006

Příroda sice odpočívá, halí se do mlhy a do bílého kabátu, ale to ještě není důvod, aby to v našich domovech vypadalo stejně.  Není třeba čekat až do jara a připravovat se o tolik potřebnou pozitivní energii, kterou dokáží spolehlivě dodat barevné a vonící květiny. Živé květy, ať už řezané ve váze nebo hrnkové, navodí příjemnou atmosféru v každém interiéru. Především o Vánocích mohou být živé květiny mnohem lepší ozdobou než neživé a chladné vánoční dekorace.

 

Aktuální zimní květinovou inspirací pro nadcházející vánoční svátky jsou podle Holandské květinové kanceláře zdobné, elegantní a takřka luxusní vazby. Mnohá květinová aranžmá vytvářená podle této inspirace nepostrádají šperky, korálky, různobarevná peříčka, stužky či dokonce perly, luxusní vzhled dodá květinám i třeba vhodně zdobená váza. V aranžmá dominují pastelové barvy, zejména růžová, bílá, fialová a zelená. Pro tyto zimní inspirace se hojně využívají karafiáty, něžná a křehká Eustoma, tradiční růže či vznešené orchideje.

O Vánocích bychom neměli zapomínat ani na hrnkové rostliny. Interiér si lze vyzdobit mnoha květinami a rostlinami, stačí se jen informovat a nechat si poradit od odborníků. Něžně bílý hyacint nebo jeho obdoba s modrými, fialovými a jasně růžovými květy rozzáří a ještě nádherně provoní celý byt. Navíc jsou právě hyacinty pro čas Vánoc opravdu jako stvořené, neboť jsou jakousi symbolikou klidu a míru. Barvu ještě nerozvinutého květu hyacintu lze identifikovat jednoduše podle cibulky – její barva totiž naprosto odpovídá barvě budoucích květů. Bílá bude kvést bíle, načervenalá červeně a modrá modře.

Krásnou a pohodovou vánoční atmosféru navodí také hvězdník (Hippeastrum), jehož květy mají tvar hvězdy a vypadají tedy jako klasické vánoční ozdoby. Kromě hojně rozšířených červenokvětých jsou dnes na trhu k dostání i odrůdy s květy lososové barvy. Doporučit lze také letošní novinku hvězdníku, odrůdu ´Mocca´, jehož okvětní lístky mají mimořádně pozoruhodnou oranžovohnědou barvu se světle zeleným základem. Hvězdníky se prodávají jako hrnkové rostliny i řezané rostliny.

Ke klasickým vánočním květinám patří také brambořík (Cyclamen). Podobně jako hyacinty je i tato květina k dostání v mnoha barevných variantách. Její srdcovitě tvarované kvítečky mohou mít celou řadu odstínů, od něžné a křehké bílé, přes růžovou, fialovou, až po typickou vánoční červenou a karmínovou barvu. Bramboříky mají raději polostín a chladnější teploty do 18 oC, proto je dobré umístit je na chladnější místo, například do ložnice. Takzvané minibramboříky snesou i o něco vyšší teploty, a tak jejich pestrobarevné květy potěší i v ostatních místnostech domu nebo bytu.

 

Klasika nezevšední

Nádhernou ozdobou Vánoc bude jistě už klasická Poinsettia, známá spíše jako vánoční hvězda. Tato rostlina zdobí lidské příbytky v období Vánoc už tradičně. Málokdo ale ví, že poinzécie pochází až z daleké Latinské Ameriky, konkrétně z Mexika. Tady ji znají pod jménem “Flores de Noche Buena, tedy vánoční květina, a nejedná se až tak o květinu jako spíše o keř, který dorůstá do výšky jednoho metru. Zářivé barevné listy poinzécií lze o Vánocích spatřit také v zahradách a na přímořských promenádách Kanárských ostrovů a Madeiry. Název této oblíbené květiny pochází z doby zhruba před 200 lety, kdy první americký ambasador v Mexiku, Joel Poinsett, poslal několik květin do botanické zahrady ve Filadelfii. Do Evropy dorazily její první exempláře až o dlouhých sto let později a ve známost vešly pod botanickým názvem Euphorbia pulcherrima – tedy v překladu nejkrásnější z euphorbií.

Barevné listeny poinzécií uspořádané do tvaru hvězdy jsou často mylně považovány za květy. Samotné květenství je velmi malé a nenápadné a nachází se mezi barevnými listy. Dnes není nutné omezovat se jen na tradiční barvy vánočních hvězd, tedy na červenou a šarlatovou. V nabídce květinářství jsou k dostání i rostliny v méně obvyklých, a o to zajímavějších odstínech narůžovělé, lososové, krémové či dokonce zářivě rudé a také žluté barvě. Listy poinsettie se pyšní barvami obvykle od října do ledna, tato doba však může být v závislosti na podmínkách i o hodně delší. V létě jsou její listy zelené. Jejich barva se změní, když bude květina v temnu dvanáct hodin denně po dobu několika týdnů.

 

Za péči se odmění krásou

Aby krása poinzécií vydržela co nejdéle, nelze je umisťovat k topení, kde je příliš suchý vzduch. Poinsettie potřebují dostatek světla a tepla, ale neměly by být vystaveny přímému slunci. Jsou také poměrně citlivé na nízké teploty, a tak by měly být proti chladu dobře chráněny, zejména při transportu. Co se týká zálivky, podobně jako u většiny pokojových květin i tady platí, že méně je někdy více. Přebytečná voda z misek by se měla okamžitě vylít, neboť rostlině neprospívá. Nejlepší je častá a přitom střídmá zálivka.

Poinzécie jsou oblíbenou dekorací zimních stolů i vhodným dárkem také proto, že se pěstují v mnoha velikostech. Hezky vypadají i jako keřík na dlouhém stonku, nejkrásnější jsou však ve větších skupinách, buď stejných nebo namíchaných barev. Lze je použít i jako řezané květy a v tom případě je nutné jejich stonky krátce ponořit do vroucí vody nebo je chvilku podržet nad plamenem svíčky. Stonky se uzavřou, nevytéká z nich mléčná tekutina a rostlinky neuvadají. Takto ošetřený svazek vydrží svěží a nezměněn až čtrnáct dní.

Vděčná vánoční hvězda má takový úspěch možná také proto, že je velmi přizpůsobivá a nenáročná na pěstování. Nejrůznějšími podobami překračuje klasický obraz pouhé vánoční ozdoby a žádná jiná rostlina nedokáže být tak proměnlivá, jako ona. Vánoční hvězda dodává interiéru zcela jinou atmosféru díky tomu, že se jedná o živou a přitom zcela rovnoprávnou vánoční ozdobu.

 

Více se dočtete v časopise Dům a zahrada č. 12/2006.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Design