Předsíň aneb První bezpečnostní zóna

Living, 8.1.2007

První bezpečnostní zóna

Ono se řekne předsíň, ale napadlo vás uvažovat o ní jako o bezpečnostní zóně? Ať malá nebo velká, v ní setřásáme prach z obuvi, odhazujeme širáky, střásáme kapky deště, zbavujeme se svrchníků, abychom do vlastního bytu vnesli co nejméně špíny. Předsíň by měla těmto nárokům vyhovět.

 

Což není jednoduché, když vezmete v úvahu standardní prostornost (přesněji: “prostornost“) této místnosti v českých bytech, hlavně sídlištních. Jak zařídit předsínečku jako dlaň, kam ústí nejvíc dveří, bývá bez okna, plná všelijakých výklenků? S tím si projektanti hlavu nelámali. O to víc si musí lámat hlavu ti, kdo v bytě s takovou předsíní žijí a potřebují, aby fungovala.

 

Problém první: světlo

Častý předsíňový problém: šero. Jen málokterá má vlastní okno a denní světlo. Jak řešit tmu? Tipů je několik:

* Kvalitní osvětlení. Dejte přednost stropnímu světlu před klasickým lustrem na tyči. V předsíni se často manipuluje dlouhými předměty (štafle, žebřík, lyže), a těmi by se visací lustr mohl shodit.

* Technické řešení je čidlo na pohyb, které rozsvítí lampu, aniž se dotknete vypínače. Pokud z předsíně do ložnice vedou prosklené dveře, dbejte, aby se čidlem rozsvítilo jen světlo orientační a ne stropní. Jinak vás vzbudí každý noční návštěvník WC.

* Centrální osvětlení je vhodné doplnit světly po stranách zrcadla (například na předsíňové stěně), uvnitř šatní skříně, u židle/lavičky, kde se přezouváte. Jimi si můžete posvítit přesně, nač potřebujete.

 

Living tip

Svítící nástěnky

Protože předsíň bývá na štíru s místem, nehodí se sem lampy visací, stojací, s otočným ramenem a vůbec čnící do prostoru. Volte ty, které jsou „přilepené“ ke stropu – takzvané nástěnky -  a na zeď (rampy).

 

Box

Čím zlepšit osvětlení v temné předsíni

* barvou podlahy (světlá nebo teplá)

* světlejším předsíňovým nábytkem

* zrcadlovými plochami (například na posuvných dveřích šatních skříní)

* podsvětleným zrcadlem

* dobře volenou výmalbou (například i sytější žlutou či světle zelenou). Vyvarujte se meruňkové, protože v umělém světle mění odstín.

* prosklenými dveřmi do pokojů s okny.

 

Problém druhý: místo

I malá předsíň má být zařízena tak, abyste se mohli vsedě zout/obout, uklidit boty, měli kam pověsit klíče či odložit tašku. Proto při zařizování předsíně předem počítejte s lavičkou nebo židlí (uvítají ji nejen prarodiče), botníkem, závěsnými háčky a poličkou. Čím menší předsíň, tím víc práce dá vymyslet její zařízení. Využijte ve svůj prospěch veškeré nepravidelnosti, jako jsou výklenky, výstupky a niky na různé měřiče.

Dveře pokojů, které se otevírají do předsíně a zabírají drahocenné místo, se mohou (když ne všechny, tak aspoň některé) zasouvat do kazet – získáte tak poměrně hodně místa.

Pokud je aspoň jedna stěna v předsíni nebo její část kompaktní, lze ji využít pro šatní skříň se zasouvacími dveřmi. Když sahá až do stropu, vejdou se do ní kabáty pověšené na šatní tyč i boty uložené do výsuvných drátěných košů. Do horních polic, kam ovšem potřebujete schůdky, se ukládá mimosezónní šatstvo, zavazadla a sportovní věci. Předsíňová šatní skříň (i když investičně nákladnější, protože jde o zakázkovou práci) se vyplatí: zabere minimum místa a pojme maximum oblečení.

Obratný architekt umí i malou předsíň řešit – například sklopným sedátkem, posuvným panelem (zakrývá elektroměr nebo tyč s ramínky), který zepředu slouží jako věšák.

Pro malou předsíň se hodí systém botníků - mělkých skříněk, které jsou výklopné (neotevírají se jako zásuvka ani nemají křídlová dvířka). Tento typ nezabírá místo, obuv je přehledně uložená, dobře větrá, nehrozí nebezpečí, že se kolemjdoucí o špinavé podrážky umaže. A vypadá vždy uklizeně bez ohledu, jestli jste si vyčistili boty. Jen pozor na to, aby v ní boty větraly – ideální je alespoň část přední části například z perforovaného plechu.

Co se do malé předsíně nehodí? Klasický stojanový věšák (například Thonet, TON). Je náročný na prostor a často nestabilní – ověšený spoustou kabátů se často kácí.

Jednoduchý způsob optického zvětšení předsíně: velké zrcadlo nebo zrcadlová stěna. Zrcadla nemusejí být jen na posuvných dveřích skříní, ale nalepená na zdech, kde mohou být věšáčky a lepené skleněné poličky na drobnosti.

Co předsíň ještě zmenší? Dělená podlaha! Zvlášť u malých předsíní je lepší, aby měly podlahu z jednoho materiálu než kombinovat dvě různé krytiny (například u vstupních dveří dlažbu s parketami). To snese předsíň o větší výměře, které nevadí, že vypadá menší. Ale i při kombinaci se doporučuje, aby oba materiály (dlažba + dřevo) byly sladěné tón v tónu a barevně nekontrastovaly.

Při rekonstrukci bytu s větší předsíní je možnost umístit sem pračku, případně i sušičku – například do hlubší šatní skříně. Jasno byste měli mít ovšem ještě předtím, než začnou stavební a instalatérské práce, protože se musí včas vybudovat přívod vody a odpady. Podmínkou je dobré odvětrání místnosti.

 

Problém třetí: údržba

Předsíň má jedno prvenství: představuje nejšpinavější místo v bytě. Proto je důležitá volba správné podlahy. Neměla by být choulostivá na škrábnutí podpatky, drápy psů a koček, pískem a kamínky nanesenými na podrážkách, musí přežít pojíždění bicyklem (když v bytě skladujete kolo), manipulaci lyžemi, online bruslemi a jinou podlahovou škodnou. Ideální předsíňová podlaha by se měla dát snadno vytřít a rychle schnout, zato by neměla klouzat. Když do této rovnice dosadíte správná čísla, vychází jednoduché řešení:

* Na podlahu se hodí dlažba, laminát, linoleum nebo povrchově dobře ošetřené dřevo (to ovšem platí spíš pro větší předsíně, kde může být u vstupu dlažba, na niž navazuje dřevěná podlaha - zajímavá je například hruška, třešeň, jabloň). Pozor – dřevěná podlaha má ladit s nábytkem v místnosti! (To platí pro celý byt, nejen pro předsíně.)

* Pod dlažbu si můžete dopřát podlahové topení. Loužičky z deště a sněhu rychle uschnou a je velmi příjemné v ponožkách přejít přes vyhřátou podlahu. Dlažba do předsíně by měla mít protiskluzový vzor nebo s protiskluzovou povrchovou úpravu Slidex.

* Nechcete nebo nemůžete pod předsíňovou dlažbu instalovat podlahové topení? Dejte na stěnu topný žebřík – ať elektrický, nebo napojený na řad! Oceníte ho především rodiče malých dětí – vlhké svrchní oblečení brzy uschne, a nepřekáží na topení v koupelně nebo v pokoji.

* Pokud se nechcete vzdát koberce, bude lepší zátěžový samočisticí, který má vysokou odolnost a prach se z něho snadno vysaje – postačí běhoun nebo pouze pruh u vstupu, který tvoří „čistící zónu“. Na běžné kobercové krytině se brzy vyšlapou viditelné cestičky.

 

Marie Krausová

Více se dočtete v časopisu Living č. 12/2006.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Design