Studentské soukromí

Peloton, 1.11.2007

Protože každý student (školákem počínaje) tráví v pokoji několik hodin denně různými činnostmi, měl by se tento fakt odrážet v dispozičním uspořádání prostoru rozděleném na jednotlivé a často vzájemně se prolínající funkční zóny. Prioritou je samozřejmě pohodlí a uživatelský komfort, které zajišťuje logické vybavení pokoje nábytkem a jeho přirozené členění.

 

Intimní zóna zahrnuje především lůžko, které je vhodné alespoň náznakově prostorově oddělit a zajistit tak nutné soukromí. Další zónu vymezují skříně, regály, komody a úložné prostory vůbec. Zásadní je řešení pracovního koutu se stolem doplněným případně počítačovým stolkem, držákem na PC, zásuvkovými kontejnery a kvalitním osvětlením. Aby pokoj nabízel pro všechny činnosti - včetně nečinnosti - vlídné a bezpečné prostředí, měl by být vybaven kvalitním nábytkem, jehož zdravotní nezávadnost avizují platné atesty státních zkušeben. Absence ostrých hran a nebezpečných výčnělků zajistí každodenní bezpečné užívání. Osvědčeným receptem na vybavení “rostoucího“ pokoje je volba dřevěného masivního nábytku z kvalitního tvrdšího dřeva s nadčasovým designem.

 

Postel

Pokud to velikost místnosti dovoluje, postel s nočním stolkem by měly vytvářet intimní kout, alespoň částečně či opticky prostorově vymezený. Postel by nikdy neměla být umístěna hned u dveří, kde ztrácí nejcennější devizu pokojného spánku: klid a soukromí. Každý, kdo vstupuje do pokoje, nevyhnutelně vstoupí přímo do intimní zóny, kromě toho mohou spáče rušit zvuky, procházející skrze pootevřené dveře z ostatních prostor bytu. Optimální poloha postele je u stěny, nejlépe v rohu místnosti, který přirozeně vytváří klidný kout. Pokud se podaří hlavu postele obestavět nábytkem, vzniklý výklenek spáči poskytne konejšivý pocit jistoty a bezpečí. Naopak zcela nevhodná je poloha postele v blízkosti okna, odkud často “táhne“ a ústřední topení cirkulaci teplého a studeného vzduchu ještě urychluje. Postel by měla být dobře přístupná a zajišťovat bezpečný pohyb v noci, snadný přístup v době nemoci, ale také pohodlné povlékání a stlaní lůžkovin. V rozměrově skromném pokojíku oddělme lůžko alespoň opticky lehkým závěsem nebo posuvnými látkovými panely. Naopak v rozlehlém pokoji  můžeme oddělit klidnou část pokoje pro spaní přímo úložným nábytkem. Ve studentském věku by již každé dítě mělo mít svůj vlastní pokoj, i kdyby měl mít jen minimální rozměry. Pokud nás však nedostatek místa přinutí ke společnému pokoji dvou studentů různého věku, problém s nedostatkem místa nám pomůže vyřešit patrová postel. Pohodlnější přístup k hornímu lůžku zajistí širší pozvolné schody, jejichž podstupnice lze využít jako atypické úložné prostory. Kolmý žebřík na horní lůžko by měl zůstat krajním řešením při nedostatku podlahové plochy.

 

Úložné prostory

Pokud ke studentskému pokoji nepřiléhá šatna, musí být šatní skříně a komody umístěny přímo v pokoji. Protože šatní skříň popřípadě skříňová sestava jsou největším solitérem v místnosti, měla by být umístěna v prostoru velmi citlivě, aby pokoj zbytečně nezmenšovala a nedeformovala prostor. Poněkud nešťastné je řešení, kdy se bok skříně nachází přímo proti vstupním dveřím, vhodnější je pozice na kratší stěně hned vedle vstupních dveří. V rozlehlejších pokojích nám šatní skříně posazené kolmo ke stěně pomohou vzájemně oddělit různé funkční zóny pokoje. Součástí hluboké skříně by kromě šatní tyče pro zavěšení ramínek měly být otevřené fochy na trička, mikiny a svetry a dále zásuvky na drobné prádlo, které lze vyčlenit zvlášť a umístit  v komodě. Pro pohodlný přístup ke skříni, zajištění volného průchodu kolem ní a manipulační prostor pro převlékání by měl před dveřmi skříně zůstat volný prostor široký alespoň 80-100 cm. Cenné centimetry nám ušetří vodorovně posuvné dveře. Další zónou náročnou na dimenzi a strukturu úložných prostor je pracovní stůl. Pro uložení knih a učebnic se nejlépe hodí knihovna s prosklenými dvířky, která chrání její obsah před prachem. Otevřené police naleznou uplatnění přímo nad stolem či v jeho bezprostředním dosahu a poslouží pro aktuální studijní materiály, rozečtené učebnice, skripta a sešity. V dívčím pokoji pamatujme na prosklenou vitrínku pro vystavující nejmilejší panenky, plyšáky a později luxusnější kosmetiku, v chlapeckém se v ní nejspíš ocitne sbírka autíček či leteckých modelů. Také noční stolek poslouží jako vítaná odkladní plocha pro rozečtenou knihu, časopis, lampičku, budík, rádio a sklenici vody. Pokud jeho umístění vedle lůžka znemožňuje dispoziční uspořádání pokoje případně skromná podlahová plocha, dobře ho nahradí otevřená nástěnná police umístěná nad lůžkem.

 

Zdravá židle

Pokoj studenta a to včetně prvňáčků neváhejme vybavit kvalitní pracovní židlí. Můžeme sáhnout po speciální rostoucí židli z řad dětského atestovaného nábytku nebo volit kvalitní židli kancelářskou. Oblíbená rostoucí židle TRIPP-TRAPP je sice vyzkoušená generacemi, vyrobená z masivního dřeva a použitelná dlouhá léta, není však stavěná na dlouhé hodiny, které moderní dítka každodenně tráví před monitorem počítače, proto jí spíš využijeme u jídelního stolu. A tak nelitujme peněz a zakupme raději speciální dětskou pracovní židli, pro středoškoláka pak profesionální kancelářskou židli určenou pro 8-mi hodinové každodenní sezení. Taková židle je vybavena výškově nastavitelnými područkami, sedákem a mechanismem pro plynulou regulaci výšky sedáku. Dražší židle umožňují nastavit také hloubku sedáku, úhel zádové opěrky, prohnutí opěráku a intenzitu bederního přítlaku. Pro relaxaci přetížených krčních a ramenních svalů můžeme židli vysokoškolského studenta doplnit ergonomicky tvarovanou a výškově nastavitelnou hlavovou opěrkou. Kolečka židle volíme dle podlahové krytiny: po koberci nás nejlépe svezou kolečka z tvrdých a odolných plastických hmot, k dřevěné parketové podlaze budou rozhodně šetrnější speciální “měkká“ kolečka, která ji ochrání před poškrábáním. Barevně a stylově by měla dětská pracovní židle doplnit celkové ladění pokoje.

 

Stůl  

Stůl je vždy vhodné umístit v blízkosti okna, které k němu přivádí dostatek denního světla pro psaní, kreslení a ostatní ruční práce. Studenti středních a vysokých škol už ručně píší minimálně a tak je možné jejich pracovní stůl umístit i v tmavším koutu místnosti, který zajistí příjemné šero pro práci s počítačem. Monitor by neměl být umístěn pod oknem nebo proti oknu, které by mohlo vysokým kontrastem způsobovat oslnění. Pracovní stůl žáka základní školy je mělčí než standardní kancelářský stůl, aby dítě pohodlně a bezpečně dosáhlo na všechny předměty. S tím, jak potomek dorůstá, můžeme vyměnit desku za větší. Stoly středoškoláků a vysokoškoláků se mohou značně lišit dle zvolené specializace a studijního oboru. Pro běžné studium humanitních směrů postačí standardní stůl 75/140-160 mm z osvědčených nábytkových řad, které nabízejí řadu materiálových a rozměrových řešení včetně mnoha speciálních nástavců a doplňků. Pokud začne potomek studovat střední nebo vysokou školu výtvarného směru, nebojme se pořídit stůl 90/200 cm nebo zcela atypickou desku uříznutou na míru prostoru, který máme k dispozici, doplněnou nohami s nastavitelnou výškou. Budoucí projektanti, architekti a designéři ocení pracovní desku s plynule nastavitelným sklonem. Praktickým doplňkem víceúčelového stolu jsou kolečka s aretací a brzdou pro snadnou manipulaci. Laminovaná deska má výhodu odolného povrchu a jednoduché údržby, povrchově neupravené dřevo nechává prostor invenci uživatele, lehounce a moderně působí tvrzené mléčné nebo antireflexní sklo. Nepostradatelnou součástí každého pracovního stolu jsou zásuvky. Pojízdné kontejnery lze s výhodou využít jako náhradní odkladní plochu zatímco pevné oboustranné šuplíky jsou pevnou součástí samotného stolu. Moderní alternativou uzavřených zásuvek jsou otevřené dílce pro skříň počítače, tiskárnu nebo skener doplněné speciálními boxy na různé mediální nosiče.

 

Osvětlení

Atmosféru pokoje ovlivňuje osvětlení zcela zásadním způsobem, proto bychom ho neměli podceňovat ani na něm šetřit. Celkové osvětlení pokoje, které by mělo dosahovat přibližně 100 luxů, nejlépe zajistí centrální svítidlo. V podkroví a pokojích s nízkým stropem nám nezbývá než zvolit mělké přisazené nástropní svítidlo s mléčným skleněným krytem, které místnost nebude dále opticky snižovat. Módní alternativu nabízejí svítidla zapuštěná do sádrokartonového podhledu. Naopak místnost s vysokým stropem příznivě opticky sníží a zútulní výraznější zavěšený lustr. V půdorysně členitém atypickém pokoji najdou uplatnění nástropní kolejnice s několika samostatně směrovatelnými světlenými zdroji. Nástěnné a stolní lampičky navodí příjemně intimní atmosféru pro neformální povídání s přáteli a současně jsou stylovým doplňkem interiéru. U postele by neměla chybět dekorativní lampička poskytující měkké tlumené světlo pro večerní poslech hudby, relaxaci a podobně. Naopak svítidlo pro čtení zvolme s dostatečným světleným výkonem (min. 150 luxů) a především s možností regulace směru toku světla. Plochu pracovního stolu  bychom měli osvětlit kvalitní a nastavitelnou pracovní lampou. Svítidlo nám musí zajistit jednak dostatečnou hladinu světla, jednak plynulou regulaci jeho směru nejlépe dvěma nastavitelnými rameny. Svítidlo by mělo pracovní plochu osvětlovat z výšky 40 - 50 cm pod úhlem 60 - 70°, přičemž hladina světla na stolní desce by se měla pohybovat v rozmezí 300 - 1000 luxů, podle náročnosti prováděné činnosti. Pro lidské oko je nejpříjemnější měkké, přirozeně nažloutlé světlo žárovky, pro dlouhodobé každodenní svícení je však vhodnější úspornější světelný zdroj. Svítidlo by mělo stylově doplnit interiér.


Více se dočtete v časopise Dům a zahrada č. 10/2007.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Design