Proměny interiérového designu

Proměny interiérového designu

 

Nároky na bytové interiéry se velmi rychle mění, požadavky na kvalitu vybavení rostou, móda diktuje nové trendy v materiálech, tvarech, barvách i vzorech. Jak se bydlení v posledních letech proměnilo? Kam se světový design v této oblasti ubírá? Kdo určuje trendy a jak se vývoj odráží u nás v České republice? Pro odpověď jsem si došla za Ing. Janem Sedláčkem, designérem firmy Dřevotvar družstvo v Jablonném nad Orlicí, který si nedávno z veletrhu Pragointerier již podruhé odnesl Grand Prix za nejlepší exponát Salonu novinek a designu.

 

Pro inspiraci k Italům

V minulosti určovala nábytkové trendy hlavně Skandinávie. Dnes jsou za největší ikony nábytkového designu považováni Italové a v Miláně se každoročně v dubnu koná jeden z nejprestižnějších mezinárodních veletrhů nábytku. Pokud chcete vidět největší novinky nábytkové i interiérové módy, udělejte si výlet právě tam.

Skvělé renomé milánského veletrhu potvrzuje i Ing. Jan Sedláček, který mi v našem rozhovoru prozradil, jaký styl se právě nosí: interiérům dominují barevné kombinace černé a bílé, stále bodují i velmi lesklé povrchy. Ing. Jan Sedláček vedle toho upozorňuje i na stále aktuální trend tmavých barev a důraz na detail. Nábytek je subtilnější, k výrobě se používají nové materiály na bázi plastů. Estetický dojem často umocňuje hliník, sklo a další ušlechtilé materiály.

Lídrem nábytkových trendů jsou kuchyně, které již tradičně bývají předvojem nových trendů pro ostatní nábytek. Designéři kuchyní uplatňují kvalitní povrchovou úpravu a využívají praktické novinky, které se pak aplikují i v dalším bytovém nábytku – např. samodovírací tlumiče zásuvek a dvířek.

Česko pod lupou

Nové trendy se postupně stále více prosazují i u nás. Zákazníci jsou náročnější, což se odráží i v bytové výstavbě. Může za to více faktorů: je z čeho vybírat, zákazníci jsou ochotni více zaplatit. Zásluhu je však třeba připsat i osvětě v odborných a zájmových časopisech.

Interierová architektura ve srovnání s architekturou stavby tak trochu pokulhává. Plánování interiérů nebývá zkrátka věnována taková pozornost a odborníkům se svěřuje jen zřídka. Ing. Jan Sedláček to přičítá určité absenci invence. Zdůrazňuje, že při plánování interiérů je dobrým vodítkem oproštění se od zbytečností. Svou pozornost bychom měli zaměřit především na jednotlivé komunikační zóny, je třeba dobře naplánovat prostory na odpočinek, na práci, na zábavu, na hru dětí i úložné prostory, které vyžadují promyšlené řešení. Dům by se měl začít tvořit od interiéru podle individuálních požadavků zákazníka.

Zóny v bytě

Důležitou součástí bytu je například hrací koutek pro děti, na které se podle Ing. Jana Sedláčka často při plánování interiérů zapomíná. Pro maminku bude určitě výhodnější, když bude mít dítě svůj koutek v místnosti, kde se věnuje svým aktivitám (žehlení, práce na počítači, příprava jídla), než když za ním neustále musí odbíhat do sousedního dětského pokojíku. Malé dítě musí a chce být s rodiči. Součástí spojeného obytného prostoru by měl být i pracovní kout na počítač, který je nedílnou součástí moderního způsobu života.

Kromě dětských a pracovních koutů se začíná klást větší důraz i na prostor s jídelním stolem. Tato část bytu či domu není jen místem, kde se odehrávají společné rodinné večeře, ale často bývá i místem setkávání s přáteli, kteří přijdou na návštěvu.

Při plánování zařízení interiérů je třeba počítat i s novými technologiemi a audiovizuální technikou, kterou máme v úmyslu si do bytu pořídit. Musíme zkrátka myslet na prostor pro data projektor, vysunovací plátno, nesmíme však zapomínat ani na takové detaily, jako jsou kabely od počítače, televize či hifi soustavy. Nábytek bývá přizpůsoben i těmto potřebám. Nedílnou součástí bytu je i kombinovatelné osvětlení, které může navodit rozdílnou atmosféru.


Stále zanedbávaným prostorem bývá předsíň, která je vstupní branou do bytu. Napoví, v jakém stylu na nás promluví celý interiér. Ačkoliv bývá většinou menší a bez denního světla, je přesto jednou z nejfrekventovanějších zón bytu a musí splňovat celou řadu každodenních potřeb. Častým předsíňovým problémem je nedostatek místa. Proto je důležité dobře si rozvrhnout, kde bude botník, zrcadlo, kam pověsíme kabáty. Čím menší předsíň, tím více práce dá vymyslet její zařízení. Obratný architekt však umí dobře vyřešit i tento problém. Dobrým tipem je například skladebný předsíňový program Entre z modulových prvků. „Nábytek zkrátka musí být jednoduchý a elegantní, a především  účelný,“ říká designer družstva Dřevotvar Jablonné nad Orlicí Ing. Jan Sedláček.

 

Vydavatelství LENNY s.r.o.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Design