Elegance jako program

Dům a zahrada, 22.10.2008

Spolu s trvale stoupající životní úrovní narůstá obliba stylu, jehož hlavní charakteristiky nejlépe vystihují pojmy: elegance, noblesa a vytříbený vkus. Efektně reprezentuje životní styl svých obyvatel a současně jim vytváří pohodlné a vkusné prostředí pro každodenní život. Ačkoliv často působí přepychově a luxusně, zdaleka ne vždy pracuje pouze s drahým vybavením. Příjemný nadčasový interiér v moderním hávu s lehkými odkazy k minulosti získává na oblibě také díky rostoucímu počtu nemovitostí určených k pronájmu. Ty je vhodné zařídit vkusně, efektně a především tak, aby se líbily většině potenciálních zájemců. Nicméně i v soukromých bytech a domech je nenucená noblesa a elegance vítaná a to především pro nadčasovou nepopíratelnou kvalitu vnitřního prostředí, které decentně formuje a přehledným uspořádáním za přispění decentní barevné harmonie mu dodává jasný řád.

 

Podlaha

Podlaha elegantního interiéru je nejčastěji z kvalitních materiálů – masivního dřeva, kamenné nebo keramické dlažby. Nadčasově hezké jsou klasické dubové vlysy kladené řetězově, stejně efektního výsledku však dosáhneme renovací původní podlahy se skladbou vlysů takzvaně “na rybinu“. Kromě povrchové úpravy přírodním olejem, který nechá nejlépe vyznít krásu přirozené kresby dřeva, můžeme zvolit také praktičtější hedvábně lesklý lak, který nevyžaduje pravidelnou obnovu ochranné vrstvy. Ačkoliv celoplošné koberce v obytné zóně ustoupily kusovým, nadále hrají prim v soukromé zóně ložnic a šaten. Jejich nevýhody jsou částečně eliminovány nehořlavostí, antistatickou a nešpinivou úpravou, které jsou dnes téměř standardem. Kusové koberce, které dobře odolávají nemilosrdnému toku času a měnících se trendů jsou buď moderní jednobarevné oživené zajímavou strukturou nebo naopak ručně vázané a bohatě zdobené klasickými vzory. Na podlaze namáhaných prostor nebo mokrých provozů najdeme efektní dlažbu z velkorysých formátů přírodního kamene. Ačkoliv se z předchozích řádků může zdát, že elegantní styl je pro mnohé finančně nedostupný, dobrého výsledku lze dosáhnout i s výrazně nižším rozpočtem. Dřevěnou podlahu dobře zastoupí kvalitní laminát nebo PVC, místo kamenné dlažby lze zvolit keramickou, která navíc designéra neomezuje formátem, barevností ani dekorem.

 

Stěny a strop

Základ elegantního nadčasového interiéru tvoří omítané a klasicky vymalované stěny. Přirozeným akcentem se pak stává výrazná sytá barva nebo kontrastní tapeta na ústřední stěně. Tu je však vhodné volit velmi pečivě a uvážlivě. Optimální je přehledná plocha celistvé stěny bez oken, dveří nebo rušivých výstupků, před kterou je plánováno pouze minimum nábytku. Nejlépe vynikne stěna, jejíž účinek na pozorovatele podpoří například pohovka v obývacím pokoji, opticky odlehčená nábytková sestava s televizí nebo čelo manželského lůžka v ložnici. Současný výběr z nabídky dodavatelů tapet je velmi široký. Vzory, které působí elegantně a hned tak se neokoukají, jsou zpravidla jemné a decentní, navržené tón v tónu. Velmi elegantně a současně efektně působí kombinace mat s leskem. Decentně a jemně působí pastelový základ v neurálních barvách dekorovaný jemným bílým nebo krémovým vzorem.  

 

Nábytek

Nábytek v elegantním interiéru by měl mít maximálně jednoduché tvary a strohé linie, které jsou jistou zárukou nadčasovosti. Velmi příjemně působí kontrast přísně moderních sestav s několika pečlivě vybranými starožitnými solitéry. Ty můžeme sehnat ve starožitnostech, bazarech, aukcích nebo bleších trzích. Bez ohledu na svůj původ a cenu totiž po pečlivé repasi vnesou do interiéru eleganci a oduševnělou atmosféru. V ložnici strohé tvary moderního lůžka přirozeně vyváží měkké linie toaletního nebo nočního stolku. Krásu zajímavě tvarované komody podtrhne sytě barevná stěna doplněná obrazem. Židle v elegantním interiéru jsou pohodlné a svým bohatým polstrováním přímo vyzývají k delšímu posezení. Pro vytvoření potřebného napětí se nebojme kontrastů. Kromě starého a nového můžeme kombinovat také opticky lehké solitéry s masivním bytelným nábytkem.

 

Svítidla

Svítidla svým vzhledem i funkcí významně ovlivňují celkovou atmosféru interiéru a jsou proto zcela zásadním stylotvorným prvkem. Protože na výsledný dojem má vliv intenzita, směr i barva světla, je výběr vhodných svítidel velmi důležitý. Pro dosažení harmonického, příjemného a elegantního interiéru je optimální kombinovat několik typů svítidel z jedné designové řady. Kromě dostatečně dimenzovaného celkového osvětlení místnosti nezapomínejme ani na jednotlivé funkční zóny. Atraktivním prvkem ovlivňující dojem z velikosti osvětlovaného prostoru je doplňkové osvětlení: podsvětlené police, osvětlené vitríny, nasvícené výklenky, jemně zářící hrany nábytku. Nadčasově hezká a velmi elegantní jsou svítidla jednoduchých tvarů z ručně foukaného opálového třívrstvého skla. Pokud toužíme po jemných citacích z historie, zvolme několikaramenný skleněný lustr. Světlo žárovek příjemně změkčí látková stínidla. Ta dokáží interiér pocitově proteplit a zjemnit, vnesou do něj punc přepychu. Ke střízlivé eleganci nám pomohou jemné neutrální odstíny stínidel bez divokých vzorů. Dokonce ani při výběru svítidel nemusejí hrát finance rozhodující roli. Zcela zásadní pro dokonalý výsledek je dobrý vkus, cit pro vhodnou velikost svítidla a odborné posouzení světelného výkonu. Dnes již samozřejmou součástí uživatelského komfortu je instalace stmívačů a dotykových senzorů.

 

Materiály a barevnost

Materiály v noblesním interiéru vyjadřují všechny charakteristiky stylu. Měly by být především kvalitní, působit solidně a maximálně přirozeně. Proto se vyhněme méně trvanlivému plastu a jakýmkoliv laciným napodobeninám. Raději sáhněme po masivním dřevu, sklu, nerezové oceli, režném zdivu, štukové omítce nebo přírodním kameni. Pocit solidnosti a kvality navodí ušlechtilé dřeviny na podlahové krytině a solitérním nábytku. Eleganci pak zajistí efektně blyštivé a třpytivé materiály. Interiér výborně oživí  kombinace matných a lesklých materiálů, bytový textil nevyjímaje. Leštěná mosaz, zlato, stříbro, alpaka či modernější chrom, broušené sklo a zrcadlová mozaika vnesou do interiéru dynamiku a světlenými odlesky ho atraktivně rozjasní. Třpyt a lesk automaticky asociují bohatství, luxus a přepych, ale prostředky, kterými lze tohoto efektu dosáhnout, jsou snadno dostupné všem. Například vhodně umístěné rozměrné zrcadlo v elegantním rámu dokáže udělat divy s každým interiérem. Jeho efekt ještě zvýšíme aranží zátiší z lesklých předmětů: svícnů nebo váz. Celková barevná koncepce zdaleka nemusí být nijak okázalá, ba naopak. Umírněné harmonie pastelových barev často kombinují studené odstíny: lomenou bílou, smetanovou, pískovou, stříbřitě šedou, jemně zelenkavé a bleděmodré tóny se svěží fialkovou. Proteplení zajistí teple béžová, oříšková nebo čokoládově hnědá, jejichž souznění korunuje růžová. Výraznější barevnost a teplo vnese do interiéru zlatý okr spolu s vínovou, švestkovou, kontrast zajistí temná a elegantní lilková.

 

Doplňky a kombinace

Elegantní interiér se neobejde bez pečlivě volených doplňků. Osobité doplňky interiéru vdechnou život a vytvoří opticky atraktivní útulná zákoutí. Mezi nejoblíbenější stylové doplňky patří zátiší s vázami, mísami nebo sbírkou rodinných fotografií, obrazy, grafiky, zrcadla, sošky a plastiky. Zrcadla mohou být jednoduchá bezrámová nebo zdobená decentní fazetou či masivním dřevěným rámem jednoduchého profilu. Výrazného efektu dosáhneme atypickým rámem tvořeným barevnou skleněnou či zrcadlovou mozaikou. Velmi dekorativní jsou klasické bohatě vyřezávané dřevěné rámy s přirozenou nebo umělou patinou. Ačkoliv je tento doplněk v každém interiéru nadmíru působivý, nemusí být nedostupný ani drahý – často stačí prohlédnout půdu nebo dědictví po babičce a hezký starší rám může v nejbližším sklenářství za pár korun dostat novou zrcadlovou náplň. Protože zlacené rámy nejlépe vyniknou ba přímo zazáří na tmavém, kontrastním pozadí, neváhejme jim ho za pomoci temných elegantních odstínů vytvořit. Obrazy v těžkých zlacených rámech jsou stejně dekorativní jako zrcadla, na rozdíl od jejich dynamiky však vnášejí do interiéru klid. Mezi další dekorativní prvky vhodné k doplnění komod a odkladních stolků patří především mísy a vázy. Vybírejme jednoduché tvary, zajímavý design a umírněné barvy, které vhodně doplní jakékoliv barevné schéma. Odkaz k historii do interiéru vnesou víceramenné svícny, nejčastěji mosazené nebo alpakové, moderní eleganci zase svícny z leštěného chromu nebo čirého skla. Pověstnou třešničkou na dortu každého interiéru jsou textilní doplňky: polštářky, přehozy, plédy, závěsy nebo rolety. K jednobarevným látkám navozujícím představu přepychu a luxusu patří přírodní hedvábí nebo samet.

 

 

Více se dočtete v časopise Dům a zahrada č. 11/2008.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Design