Čunek: Deregulace nájemného musí proběhnout sociálně citlivým způsobem

Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek se dnes setkal se zástupci Sdružení nájemníků ČR. Jeho představitele zajímaly především avizované kroky ministerstva vedoucí ke zmírnění dopadů deregulace nájemného.

 

Předseda sdružení Stanislav Křeček ocenil snahu ministra Čunka řešit stávající situaci. Ministr jako jedno z řešení představil možnost převodu bytů v účetní hodnotě více než 500 mil. z majetku ministerstva obrany na Hlavní město Prahu. „Chtěli bychom se s Prahou dohodnout, aby peníze, které získá prodejem těchto bytů nájemníkům, investovala do výstavby malometrážních bytů, které pomohou řešit bytovou situaci sociálně potřebných,“ uvedl ministr Čunek.

 

Vicepremiér Čunek se rovněž domnívá, že finanční krize pravděpodobně zpomalí tempo dalšího zvyšování regulovaného nájemného. Krize doléhá už teď na realitní trh. Vidíme, že ceny nemovitostí i ceny jednotlivých bytů jdou dolů. Tím pádem jistě dojde k úpravě tržního nájemného a také výpočtu regulovaného nájemného," dodal Čunek.

 

Ministr Čunek se dnes rovněž setkal s bulharským velvyslancem Zdravko Popovem. Během jednání se mluvilo především o čerpání peněz ze strukturálních fondů EU. Jak uvedl bulharský protějšek, jeho návštěva je zaměřena především na získání praktických zkušeností s efektivním čerpáním evropských peněz. V této souvislosti byla v rámci bulharské vlády vytvořena nová funkce vicepremiéra pro čerpání peněz z fondů EU. Ministr Čunek k jednání uvedl: Česká republika a Bulharsko jsou si jazykově i historicky podobné. Chceme tudíž navázat na dlouhodobě bezproblémové a dobré vztahy mezi našimi zeměmi a dále je rozvíjet v rámci Evropské unie.“   

 
Zdroj TZ MMR



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality