Poslanci rozhodnou o prodloužení deregulace nájemného

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci rozhodnou ve středu o prodloužení deregulace nájemného. Předloha by měla zabránit velkému nárůstu cen za nájmy během jednoho roku.

Navrhovaná úprava předpokládá, že ve vybraných obcích republiky se prodlouží doba pro deregulaci nájemného o dva roky. Původně má skončit v roce 2010. Rozložením zvyšování nájemného na délku tří let by se mělo zabránit abnormálnímu růstu cen.

Byty, pro něž by rozvolnění růstu cen platilo, spadají do kategorie těch, jejichž nájmy vyrostly za rok 2009 o více než 40 korun na metr čtverečný. Jde o Prahu, krajská města s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy a obce ve Středočeském kraji s počtem obyvatel vyšším než 9 999.

Nájemné by se mělo průměrně zvyšovat o 26 procent v roce 2010, o 8,1 procenta v roce 2011 a o 8,6 procenta v roce 2012.

Ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda předlohu Tomáše Kvapila (oba KDU-ČSL) podporuje. "Takto získaný čas by ministerstvo pro místní rozvoj využilo k dokončení svého projektu bytové politiky pro nové podmínky probíhající hospodářské krize. Součástí takového projektu je i podpora nabídky vhodných nájemních bytů pro ty domácnosti, na které dopadá rychlý růst dříve regulovaného nájemného," sdělil již dříve Svoboda.

Výchozí základnou pro výpočet limitu postupného zvyšování nájemného je aktuální měsíční nájemné. Dále je to cílová hodnota měsíčního nájemného za metr čtvereční podlahové plochy bytu. Jednostranné zvyšování nájemného směřuje k dosažení cílové hodnoty nájemného, které velmi zhruba odpovídá dolní hladině smluvního nájemného v dané lokalitě.

Adriena Růžičková, Petr Vlasák, vlasak@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zpráva dne z Deregulace nájmů