Vláda schválila novelu, která posílí postavení pronajímatelů bytů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nájemné při nedohodě pronajímatele a nájemce bude moci po skončení deregulace nájemních bytů stanovit soud. Příslušnou novelu občanského zákoníku schválila v pondělí vláda.

Současný právní stav zatím určení nájemného bez dohody obou stran neumožňuje. Novela zavádí pojem „místně obvyklé nájemné“. Ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda (KDU-ČSL), který novelu předkládal, zároveň počítá s tím, že jeho úřad bude připravovat informační databázi pro obvyklé nájemné. K nahlédnutí bude každému nájemníkovi a pronajímateli dříve, než by k soudnímu řešení odhodlali. „Chci, aby novela nabyla účinnosti od ledna 2011, ale ještě se o tom určitě strhne diskuse ve sněmovně,“ uvedl Svoboda.

"Sněmovna před pár dny schválila rozložení deregulací, což je dobré pro nájemníky. Na tomto pondělním jednání vláda zase odsouhlasila novelu občanského zákoníku, což je dobré pro pronajímatele," řekl Svoboda. Změna je podle Svobody především v tom, že nájemné bude určovat místní trh. "Bude tedy v každém městě jiné," upozornil.

Další novinkou je, že bez souhlasu majitele si nemůžou lidé někoho nastěhovat do bytu. V takovém případě by totiž riskovali nájemníci ukončení smlouvy. "Zužuje se okruh lidí, na které by mohl přejít nájemní vztah. Bude se jednat o manžela, manželku, druha, družku, zetě, snachu, bratry a sestry a děti. Ne tedy vnuci a vnučky," oznámil ministr. To by mělo předejít psaní bytů například na vnučky, které tam ani nebydlí. „Samozřejmě, že toto se týká okamžiku úmrtí původního nájemce,“ poznamenal.

Svoboda rovněž uvedl, že nájemní vztah přejde na dalšího člena rodiny pouze na dva roky, pokud se nedohodnou jinak. "To neplatí pro mladší 18 let a lidi starší 75 let. Je upravena také výměna bytu, to nepůjde bez souhlasu pronajímatele," dodal Svoboda.


Štefan Weber Petr Vlasák, weber@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zpráva dne z Deregulace nájmů