Majitelé domů a bytů nesouhlasí s oddálením deregulace nájemného, mají vlastní řešení

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Oddálení deregulace nájemného připraví rozpočty měst a obcí až o 11 miliard korun, navíc nijak nepomůže sociálně slabším občanům ČR. Na čtvrteční tiskové konferenci to sdělili představitelé Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí (OSMD), a nabídli vlastní řešení situace.

Podle OSMD bude mít oddálení deregulace nájemného výrazný finanční dopad na města a obce. Ta kvůli rozložení zvýšení nájemného neobdrží až šest miliard korun. Pokud navíc Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku schválí náhradu škod majitelům nemovitostí, přijdou města a obce o dalších pět miliard korun.

"Kromě těchto velkých škod nebude mít schválená novela navíc žádný vliv na sociálně slabší nájemníky. Zvýhodní pouze bohaté uživatele bytů s nízkým nájemným," vysvětlil Tomislav Šimeček, předseda OSMD.

OSMD proto připravilo vlastní návrh zákona o sociálním bydlení. Ten by měl řešit situaci sociálně slabých formou adresných dávek na bydlení. "Příspěvek by měl být konstruován tak, aby nájemníci nemuseli platit více než 25 % ze svých příjmů," vysvětlil Šimeček.

Příspěvek na bydlení by měl být stanoven pro celou obec ve stejné výši a měl by zahrnovat pouze ty zájemce o bydlení, kteří jsou ve slabé finanční situaci nezaviněně. Dávky by neměly být, podle OSMD, vypláceny hotově, ale formou poukázky na bydlení.

Návrh hodlá OSMD předložit parlamentu v polovině letošního roku. "Finanční náklady takového řešení budou podstatně nižší než škody, které by prodloužení deregulace nájemného, pomocí nového zákona, způsobilo," dodal Šimeček.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Katerina Vokurková, vokurkova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zpráva dne z Deregulace nájmů