Majitelé domů tvrdí, že deregulované nájemné bude 60 procent pod cenou běžných nájmů

TNBiz, 2.7.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nájemné bude po roce 2010 nebo 2012 stále 20 až 60 procent pod cenou obvyklého neregulovaného nájemného. Ve čtvrtek to novinářům sdělili předseda Občanského sdružení majitelů domů (OSMD) Tomislav Šimeček, místopředseda Libor Dellin a právnička Klára Veselá-Samková.

Zástupci majitelů domů se pozastavovali nad tím, že některé deregulované nájemné nemusí stačit ani k tomu, aby zajistilo náklady na takzvanou reprodukci nemovitosti. Avizované ukončení deregulace není podle Dellina v žádném případě ukončená deregulace.

Největší rozdíly v nájemném čekají podle Šimečka Prahu a okolí nebo malé obce v sousedství velkých měst. Náklady, které musí podle Šimečka majitelé domů hradit, se na základě výpočtů Občanského sdružení majitelů domů dostanou k 57 korunám na metr čtvereční za jeden měsíc.

Šimeček poukázal také na to, že lidé nejsou již dnes schopni zaplatit nájemné. Buď počítali s regulovaným nájmem, nebo nemají práci, a to je třeba řešit. Vyzval zákonodárce, aby celou situaci vyřešili přijetím zákona o sociálním bydlení.

Již v minulosti prý členové OSMD společně s poslanci sestavili zákon, který by to měl řešit, ale tehdejší parlament ho smetl se stolu. Nyní podle jeho slov pracují zástupci OSMD na obdobném zákoně, který by měl pomoci sociálně slabým, kteří se ne vlastní vinou dostali do tísně. V zákoně by mělo podle Šimečka být garantováno, že tyto skupiny obyvatel nebudou za nájemné platit více než 25 procent svých příjmů. "Do toho by se započítaly i majetky, aby to pak nebyli lidé, kteří mají velký majetek, ale dnes již nepracují," řekl šéf OSMD.

Místopředseda OSMD Libor Dellin se pozastavil nad tím, že obce a městské části se brání deregulaci nájemného, protože jejich představitelé chtějí být zvoleni i v dalších funkčních obdobích.

Majitelé domů se domnívají, že Evropský soud pro lidská práva došel na základě mnoha stížností k názoru, že regulace nájemného je v České republice protiústavní. "Došel evropský soud pro lidská práva na základě našich stížností k tomu, že regulace nájemného je v České republice protiústavní," zeptal se řečnickou otázkou Šimeček. Advokátka Klára Veselá Samková mu odpověděla: "Ano, je to tak."

"To, co se stalo na poslední schůzi Poslanecké sněmovny, kdy byla smetena i malá novela občanského zákoníku a jediné, co ohledně bydlení prošlo, byl komunistický návrh nájemného, který žádá zmrazení nájmu na 32 korun za metr čtvereční, to nás naplňuje hlubokým, ale hlubokým znepokojením," uvedla Veselá-Samková. Postěžovala si rovněž, že jakákoli vláda v České republice nemá sílu majitelům domů cokoli garantovat. "Není síla, která by zajistila, aby koaliční poslanci podporovali rozhodnutí své vlády. Ve světě to bývá zvykem, ne tak v České republice," uvedla. Podle jejích slov vláda nemá sílu, ani při nejlepší vůli, majitelům domů cokoli garantovat.

Petr Vlasák, vlasak@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality