ČSSD: Regulované nájemné pro příští rok bude odpovídat jeho stavu k 31. prosinci

TNBiz, 22.10.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Sociálně demokratický poslanec Stanislav Křeček během čtvrteční schůze poslanecké sněmovny upřesnil návrh ČSSD o stanovení cen regulovaného nájemného. Strana chce, aby cena regulovaného nájemného pro další rok odpovídala její výši k 31. prosinci 2009.

„Chceme, aby vláda zasáhla do nepříznivého vývoje cen nájemného, které je nepřiměřené k platům a k důchodům zvlášť. Ale zdůrazňujeme, že nám nejde o cenové moratorium. K němu je možné se uchýlit jen v mimořádných situacích a já teď nechci polemizovat, jestli taková situace nastala nebo ne,“ uvedl Křeček.

Stanovit ceny totiž podle něj mohou i jiné státní orgány než vláda jako je tomu v případě cenového moratoria.

„Takže my chceme, aby orgány vlády, které jsou k tomu zmocněné, stanovily, že místně obvyklá cena nájemného je ta cena, která bude dosažená k 31. prosinci tohoto roku,“ upřesnil úmysl sociálně demokratického návrhu zákona Křeček.

„Situace je skutečně dramatická. Regulované nájemné v Praze za 60 metrů čtverečních dosahuje 7 200 korun, přitom máme osmi- devítitisícové důchody. Kde na to mají ti lidé brát? Z čeho mají lidé tento regulovaný, natož neregulovaný nájem platit?,“ ptal se řečnicky Křeček.

„Poprvé v lednu díky přijatému zákonu nehrozí žádná anarchie v tom smyslu, že by mohli majitelé bytů jednostranně zvyšovat nájemné. Budou-li je chtít zvýšit, budou se muset obrátit na soudy. Soudci ale dnes nemají žádné materiály, podle kterých by mohli výši nájemného určovat. Co soudce udělá? No přečte si inzeráty realitních kanceláří, což je zcela nedostatečné,“ zdůvodnil Křeček návrh novely zákona.

Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články None