Stát může kvůli bytům OKD přijít o desítky miliard, varuje Sdružení BYTYOKD.CZ

TNBiz, 22.10.2009
Mediafax

OSTRAVA (MEDIAFAX) - Sdružení BYTYOKD.CZ zjistilo střet zájmů v případě advokátní kanceláře Allen & Overy, pracující pro ministerstvo financí a varuje, že stát může kvůli bytům OKD přijít o 35 až 55 miliard korun. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek sdělil předseda sdružení Roman Macháček.

Advokátní kancelář Allen & Overy, která vypracovala pro stát Smlouvu o prodeji akcií OKD a dodnes poskytuje státu a ministerstvu financí odborné posudky ve věci plnění této Smlouvy, současně pracovala i pro druhou stranu. Vlastník bytů OKD, jímž je společnost RPG, vypověděl závazek smlouvy sjednaný ve prospěch nájemníků s tím, že mu to smlouva údajně umožňuje. Státu i nájemníkům nyní podle Macháčka hrozí vysoká majetková újma ve výši 35 až 55 miliard korun.

„Dle našich zjištění poskytovala tato právní kancelář v roce 2004 ministerstvu financí, resp. Fondu národního majetku právní služby ve věci prodeje majetkové účasti státu ve společnosti OKD, a. s. Následně také pro stát vypracovala Smlouvu o prodeji akcií OKD, a. s., která byla uzavřena 16. 9. 2004 mezi Fondem národního majetku (prodávající) a společností KARBON INVEST, a. s. (kupující). V roce 2004 majetkově vstoupil do této společnosti Zdeněk Bakala s podnikatelskou skupinou RPG Industries SE.

„Smlouva obsahuje také závazky týkající se rozsáhlého bytového fondu společnosti OKD, které byly sjednány ve prospěch nájemníků. Klíčový závazek 7.6 (d) má nájemníkům zajišťovat předkupní právo k bytům, které užívají, za cenově zvýhodněných podmínek bez časového omezení. Společnost RPG Industries SE tento závazek vypověděla 29. 6. 2009 s tím, že jí to Smlouva údajně umožňuje. Dle našich zjištění jsou ale sankce za neplnění Smlouvy v hrubém nepoměru k výši možné majetkové újmy, která může být tímto nájemníkům i státu způsobena. Tato ustanovení ve Smlouvě vypracovaná kanceláří Allen & Overy jsou nevýhodná pro stát a výhodná pro kupujícího. Domníváme se, že došlo ke zvýhodnění kupujícího na úkor státu, zodpovědnost nese tato právní kancelář,“ uvedl Macháček.

Podle něj advokátní kancelář Allen & Overy pracovala zároveň pro kupujícího. Macháček to označuje za střet zájmů.

Sdružení nájemníků BYTYOKD:CZ si opakovaně stěžovalo v roce 2008 a 2009 na porušení a neplnění smlouvy ze strany kupujícího u ministra financí Miroslava Kalouska. V této věci proběhly také interpelace v parlamentu. Ministr financí Miroslav Kalousek odmítl naše argumenty i argumenty poslanců a své stanovisko opřel o odborný právní posudek, který si podle Macháčka nechal vypracovat u advokátní kanceláře Allen & Overy.

„Jak je možné, že ministerstvo financí po celou dobu opíralo svá stanoviska o posudky právní kanceláře, která pracovala také pro protistranu? Jak je možné, že ministerstvo financí dodnes využívá právních služeb této právní kanceláře? To je skandální,“ uzavřel Macháček, podle něhož za současnou situaci nese zodpovědnost tehdejší i současný ministr financí Miroslav Kalousek a Eduard Janota.

Společnost RPG koupila více než 44 tisíce bytů zároveň se společností OKD. Poté nájemníkům slíbila, že si je budou moci odkoupit, později však od tohoto slibu odstoupila.

Marek Kupec, kupec@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality