Nájemné v obecních bytech v Praze 2 se příští rok nezvýší

TNBiz, 9.6.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Obyvatelé Prahy 2, kteří žijí v obecních bytech spravovaných městskou částí, nemusí mít obavy, že by v příštím roce vydali více na úhradu nájemného. Radní Prahy 2 totiž na svém úterním zasedání rozhodli, že ke zvýšení nájemného tentokrát nepřikročí.

"Dospěli jsme do situace, kdy se ceny tržního nájemného a nájemného v obecních bytech dostaly na stejnou úroveň. Podle nás je nesmyslné, abychom dříve regulované nájemné hnali nad úroveň toho, které platí nájemníci bytů v domech vlastněných soukromými majiteli," zdůvodnil krok radnice místostarosta Jiří Paluska (ODS).

Poměrně vysoké nájemné podle Palusky navíc nezřídka vedlo k tomu, že o pronájem obecních bytů nebyl příliš velký zájem.

Deregulaci nájemného upravuje zákon o jednostranném zvyšování nájemného z bytu z roku 2006. Tento předpis umožnil vedení měst a obcí, aby každoročně navyšovaly nájemné u těch bytů, které vlastní. Tím mělo dojít k vyrovnání nájemného z obecních bytů s tím, které platí obyvatelé příbytků v domech soukromých vlastníků. Deregulace měla současně rozhýbat trh s byty.

Zákon současně stanovil i termín ukončení deregulace. Tím je rok 2012.

Radnice Prahy 2 možnosti zvyšovat nájemné v bytech, které jí město svěřilo do správy, až doposud každým rokem využívala. Současně přitom nevylučuje, že nájemné napřesrok, kdy k tomu bude mít poslední příležitost, nezvýší. "Naše rozhodnutí neznamená, že nájemné na rok 2012 nezvedneme," doplnil Paluska.

Veronika Žižlavská, zizlavska@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články None