Ústavní soud vydá nález v kauze nájemního bydlení Zdeňka Přecechtěla z Prahy

TNBiz, 14.7.2010
Mediafax

BRNO (MEDIAFAX) - Ústavní soud ve středu veřejně vyhlásí nález v kauze Zdeňka Přecechtěla z Prahy, který se domáhá ústavní stížností práva na spravedlivý proces. Ten mu měly odepřít obecné soudy tím, že při rozhodování jeho případu porušily zásadu rovnosti účastníků a princip právní jistoty a předvídatelnosti.

Podle mluvčí Ústavního soudu Jany Pelcové stěžovatel Přecechtěl vytýká obecným soudům okolnost, že v případě druhoinstančního rozhodnutí rozhodoval nejprve soud, který měl být vyloučen a až po té, co zaujal závazné právní stanovisko a prvoinstanční soud se tímto pokynem řídil, byl spor na zásah Vrchního soudu předán jinému druhoinstančnímu soudu.

Soudy také podle stěžovatele rozhodovaly v letech 2006 až 2009 v rozporu s vůlí stran právního vztahu uzavřít smluvní vztah nájem na byt včetně jednostranně neodvolatelného souhlasu s podnájmem.

"Nájemní smlouva výslovně obsahovala ujednání o souhlasu pronajímatele k podnájmu předmětného bytu bez konkrétního určení podnájemce, bez časového omezení a bez výhrady případného jednostranného odvolání tohoto souhlasu a též závěrečné ujednání, že tato smlouva může být doplněna či měněna pouze písemným oboustranně potvrzeným dodatkem," popsala sporné pasáže kauzy Pelcová.

Veřejné vyhlášení nálezu Ústavního soudu přednese soudce-zpravodaj Pavel Rychetský ve středu v 8 hodin v senátní místnosti 151.


Jiří Nováček, novacek@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality