Nájmy nabývají na atraktivitě. Banky to chtějí zvrátit

Důvodem snížení zájmu o hypoteční úvěry až o čtvrtinu v loňském roce byl vrchol probíhající ekonomické a finanční krize a zvyšování úrokových sazeb bank. Úrokové sazby se totiž postupně vyšplhaly na více než 5 procent, někde dokonce překročily magickou hranici 6 procent.

Současně banky zpřísnily podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů a mnoho rodin, které by si ještě před několika měsíci mohlo bez problémů hypotéku vzít nově nesplnily podmínky dostatečné bonity.

Důsledkem bylo nebývalé posílení zájmu o nájemní bydlení. Již od loňského roku totiž nájmy vyjdou levněji než hypoteční úvěr. Například v Praze vyjde nájem bytu 2+1 na sídlišti cca 12 000,- i s poplatky. Hypotéka na celou částku ceny stejně velké bytu by spolu s poplatky vyšla na částku 15 000,- , tedy o více než 3 000,- více.

Každá z uvedených forem bydlení má své výhody i nevýhody. Splácením hypotéky si platíte kromě velmi vysokých úroků i cenu bytu či domu, který vám zůstane. Naopak u nájmu platite pouze do cizího a byt vám nikdy patři nebude. U nájmu jste však flexibilnější. Byt můžete v podstatě kdykoliv bez problémů opustit a přestěhovat se jinam. Toto u bytu zatíženého hypotečním úvěrem jde velmi obtížně a náklady spojené s převody a pořízení nového bytu jsou velmi vysoké.

Také ve III. čtvrtletí tohoto roku se banky snažily rozhýbat hypoteční trh a to především novými marketingovými akcemi a pozvolným poklesem úroků z hypotečních úvěrů. Úrokové sazby tak u většiny bank klesají na předkrizovou úroveň a prolamují hranici 4 procent. I přes tento pokles jsou však klienti obezřetní a s pořízením bytů a domů na hypotéku stále vyčkávají. Důkazem je pokračující pokles cen bytů ve velkých městech České republiky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality