Majitelé domů radí zavést adresnou podporu pro sociálně slabé nájemníky a nedotovat sociální byty

TNBiz, 4.10.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Občanské sdružení majitelů domů (OSMD) na pondělním semináři představilo zcela nový koncept řešení tzv. sociálního bydlení pro potřebné. OSMD navrhuje zcela opustit dle jejich názoru neefektivní systém dotací na stavbu budov, místo nich doporučuje zavést adresné sociální dávky.

"Z našeho průzkumu plyne, že v Praze 1 je z různě subvencovaných bytů pouhých 40 procent obýváno lidmi se sociálními problémy," poznamenal předseda OSMD Tomislav Šimeček.

Návrh OSMD počítá s tím, že lidé, kteří se bez vlastního zavinění dostali do hmotné nouze, by pobírali zvláštní sociální dávku ve formě šeku pro ubytovatele. Tato dávka by zajistila, že by za bydlení neodvedli více než 25 procent svého příjmu.

Dávky by zároveň byly časově omezeny na pět let. U důchodců nad 70 let by toto časové omezení neplatilo, ale pod podmínkou, že si dotyčný najde přiměřený byt.

Poskytování dávky by také bylo omezeno se zohledněním skutečného majetku případných příjemců této dávky. "Pokud má někdo například chatu v hodnotě dvou milionů, není asi správné, aby mu stát připlácel ještě na byt," řekl Šimeček.

S lhůtou pěti let však nesouhlasil ředitel Laboratoře experimentální ekonomie při Vysoké škole ekonomické v Praze Miroslav Zajíček. "Od revoluce všichni věděli, že jednou bude muset přijít deregulace nájmů, a stejně se to řeší až na poslední chvíli. Vždycky lidé problém řeší až na poslední chvíli, a proto by doba pobírání této pomoci měla být rok, maximálně dva roky," řekl.

Zajíček dále ve svém příspěvku předběžně spočítal, kolik by tato forma podpory stále státní kasu. "V prvním roce by nás to přišlo na 6,077 miliardy a mohlo by se to týkat až 260 tisíc domácností," uvedl ekonom. Čísla jsou jen přibližná, protože není známý počet lidí, kteří by o takovou dávku skutečně požádali, a není známý soupis majetku těchto lidí, což by bylo jedním z kritérií pro poskytnutí pomoci.

Stát podle údajů OSMD na bydlení ročně vynakládá kolem 40 miliard korun formou přímých dotací a dávek a nepřímých nástrojů, zejména daňových úlev. "Zhruba 13,5 miliardy korun jde na podporu vybrané privilegované skupiny bank na krytí nadstandardních úroků stavebního spoření. Dalších 10 miliard je výběrově přidělováno prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení a ministerstva pro místní rozvoj developerům na výstavbu bytů pro privilegovanou třídu 'sociálních' regulovaných nájemníků," píše se v oficiální zprávě OSMD.

Značná část těchto nákladů by se podle názoru sdružení mohla ušetřit, pokud by se problematika sociálního bydlení řešila přímou adresnou dávkou. Další výhodu spatřují v tom, že sociálně slabí by si mohli sami vybrat byt a nelimitoval by je počet sociálně chráněných bytů a domů.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články None