Cenová mapa nájmů bude hotová snad měsíc po spuštění deregulace, uvedl ministr Jankovský

TNBiz, 5.10.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Mapa cen nájmů by měla být hotová do začátku února, tedy měsíc po spuštění deregulace pro 60 procent obyvatel nájemních bytů, uvedl v úterý ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV). Mapa bude sloužit pro soudce, aby v případě sporů mezi majiteli bytů a nájemci určili výši nájmu.

"V tuhle chvíli je situace taková, že soudní znalec, kterého si pozve soud, může vypočítat cenu nájemného v místě obvyklou," řekl Jankovský. Cenová mapa by prý jeho práci však nahradila. "Cenová mapa ovšem nepokryje úplně všechno. Byl bych rád, kdyby na začátku února byla v podobě, kdy se bude moci vypustit do světa," dodal.

Jankovský vysvětlil, že deregulace nájemného by se obyvatelé nájemních bytů neměli obávat.

"Deregulace neznamená, že majitelé domů a bytů mohou jednostranně svým nájemcům přikázat nové nájemné. Je to dvoustranný vztah, o kterém musí s nájemcem jednat. Pokud nájemník nechce přistoupit na nové nájemné, musí se obrátit na soud. Soud musí určit nájemné a bude se orientovat podle místně obvyklého nájemného," vysvětlil Jankovský.

Ministr se však neobává, že by soudy byly zahlceny spory mezi majiteli bytů a nájemníky. "V okamžiku, kdy cenová mapa bude hotová, tak nikdo nebude nájemníkům dávat zbytečně vysoké nájemné," vysvětlil. Přiznal však, že nedokáže odhadnout, jak podrobná mapa bude a zda pokryje všechny oblasti.

K 31. prosinci tohoto roku končí regulované nájemné pro řádově 450 tisíc bytů, neboť skončí postupné uvolňování regulace výše nájemného, které bylo v roce 2006 ustanoveno v zákoně o jednostranném zvyšování nájemného. Zákon stanovil povolené meziroční přírůstky výše nájemného odvozené od prodejních cen obdobných bytů postavených před rokem 1993. Záměrem legislativní úpravy tak je, aby se výše regulovaného nájemného přiblížila k tržním hodnotám.

Celý proces začal prvního ledna 2007 a ve většině měst a obcí Česka skončí na konci tohoto roku. V Praze, v krajských městech (mimo Ústí nad Labem a Ostravy) a ve středočeských městech nad deset tisíc obyvatel však bude trvat ještě dva roky.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality