Sekáme tradičně i netradičně – sekáme s Briggs & Stratton

Každý, kdo tráví léto na chalupě či v domku se zahradou, se denně kochá pohledem na travnaté plochy, jejichž svěží zeleň blahodárně působí nejen na naši psychiku. Pěkný a udržovaný trávník je tedy bezesporu dobrá věc, ale my si jej můžeme navíc přizpůsobit k obrazu svému. Vcelku snadno si z něj lze udělat vlastní umělecké dílo a zázraky přírody přizpůsobit svým nápadům a chutím. Nepotřebujete nic než fantazii a správné pomocníky - výsledný efekt stojí za to.

 

Jak si poradit s trávníkem, nám prozradil jeden z nejpovolanějších - Radovan Bureš ze společnosti Briggs&Stratton.

 

Jako u každého sečení je však dobré si připomenout jeho hlavní zásady. Základem kvalitní péče o trávník je kromě pravidelného zalévání i sekání, a to nejen z estetických důvodů.

Zelený koberec se totiž díky sekání zahušťuje a posiluje. Pravidelné sečení zároveň potlačuje traviny, které je nesnášejí a silný trávník je rovněž schopen se sám zbavit plevele.

 

Výška trávníku

S výškou trávníku si můžeme pohrát, stále bychom se však měli držet toho, že nic se nemá přehánět. „Nízký trávník propouští na půdu mnoho slunečního světla a tedy i tepla, což může zapříčinit jeho zežloutnutí a seschnutí” varuje Bureš. O žlutý trávník asi nikdo nestojí, proto jej udržujme v dostatečné délce. Optimální výška naopak pomáhá trávníku udržovat správnou vlhkost a lépe regulovat svůj vodní režim. Konkrétní čísla se podle něj liší od trávníku k trávníku. Jinak musíme sekat golfový, jinak fotbalový a jinak rekreační či okrasný kobereček, to se týká i frekvence sečení. Protože golfový green či fotbalové hřiště většinou na zahradě nemíváme, držme se pravidla 3-5 cm u okrasného trávníku, o něco vyšší u rekreačního. Pro správný růst sekáme vrchní třetinu jeho výšky. Co se týká frekvence sečení, pak bychom, dle doporučení Radovana Bureše, měli sekačky provětrat jednou až dvakrát týdně, v závislosti na výšce, funkci a druhu trávníku, počasí a typu podnebí.

 

Kvalitní péči trávníku zajistíme potřebnou zahradní technikou. Využít můžeme služeb válce či vertikulátoru, ovšem vládci zahradní techniky jsou sekačka a zahradní traktor. „Některé typy sekaček a zahradní traktory je možné zakoupit se systémem mulčování” jmenuje možnosti Bureš. (nějaký příklad?) Sekačky vybavené tímto systémem posekají stébla na jemnou drť, kterou je možné nechat na trávníku, ta v horkých letních dnech zabrání jeho spálení. Je však nutné, aby byla drť rozmístěna rovnoměrne a nedocházelo tak k hromadění většího množství na jednom místě. Kvalitní zahradní technika tedy pomůže pohodlně udržet zdravý a kvalitní trávník, aniž bychom se museli namáhat. Když zapojíme i svou představivost, může být sekání dokonce zábavné.

 

Sám sobě architektem

Při zkrášlování zahrady se nemusíme spoléhat jen na profesionály. Spoustu úkonů si můžeme zajistit sami a kromě značných úspor nás čeká i hřejivý pocit z vlastních manuálních schopností. Pomocí sekačky a několika drobných doplňků můžeme z jednolité zelené plochy vytvořit proctor plný kreativity a nápadů. Možností je mnoho, zde přinášíme několik nápadů.

 

1) Avantgarda v zahradě - Nemusíme se omezovat na nekonečné plochy se stejnou délkou trávy. Mnohem zajímavějšího dojmu docílíme, pokud využijeme možností moderních sekaček a nastavíme si k různým účelům různou výšku sečení a někde necháme trávu tak, jak je. Efektní může být například kousek „divočiny“ uprostřed jinak perfektně posekaného trávníku, případně odstupňované pruhy trávy.

 

2) Cesta do ráje -  Pomocí nastavení na nejnižší stupeň sečení si můžeme vysekat cestičky v trávníku s vyšší délkou. Cestičky obložte okrasnými kameny, případně můžete “vyholené” místo posypat mulčovací kůrou či jiným materiálem vhodným pro tyto účely.

 

3) Dráha pro malé závodníky – Z vašeho záchvatu kreativity mohou mít něco i vaše děti. Pokud máte k dispozici dostatek prostoru, probuďte v sobě male dítě a vysekejte svým ratolestem „závodní dráhu” na dětská vozítka nebo uspořádejte závody na čas v nově vytvořené slalomové dráze. Pokud přidáte praporky a další propriety, máte na nějaký čas klid.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada