Zahradní nábytek: nábytek ze dřeva sluší zahradě nejvíce

Při výběru zahradního nábytku lze sáhnout po různých materiálech. Mezi lehkým plastem, robustním betonem nebo moderním ratanem se nabízí i nestárnoucí klasika – dřevěný masiv. Ne každý nábytek je ale vhodný do všech zahrad. Při výběru vezměte v potaz nejen jeho cenu a estetickou vhodnost, ale i vlastnosti materiálu. U dřevěného nábytku je zásadním kritériem i náročnost údržby, která se odvíjí podle jeho umístění a druhu dřeva.

U venkovních posezení lze často narazit na plastový nábytek, omšelý vlivem počasí. Kvůli slunečním paprskům jeho barva rychle bledne. Patří však ke stálicím českých zahrad díky své ceně a nenáročnosti. Nevýhodou je ale jeho nízká odolnost vůči zátěži. „Ve srovnání s plastem je životnost dřevěného nábytku mnohonásobně delší, exotické dřeviny jako teak nebo durian vydrží i několik desetiletí. Měkké dřevo jako borovice, smrk nebo modřín zase potřebuje důkladnější péči, aby vydrželo výkyvy počasí bez větší úhony,“ popisuje Daniel Brychta z oddělení zahrady projektových marketů Hornbach

Odolný povětrnostním vlivům, stabilní a nenáročný je betonový nábytek. Od jeho koupě ale může odrazovat vysoká hmotnost a robustnost, manipulace s ním je tak značně namáhavá. Krokem do neznáma může být zase nábytek z umělého ratanu. Jeho životnost je nižší než u ostatních druhů, a to i v případě, že se jedná o dražší kousek se železnou konstrukcí. Kamenem úrazu je koroze postihující právě jeho železnou kostru. U ratanového nábytku je proto vhodnější konstrukce hliníková, která zajistí nejdelší životnost, ačkoliv má omezenou nosnost.

Zvolte eleganci s duší přírody

Rustikální vzhled nábytku není hitem jen v interiéru, ale rovněž stylovým doplňkem zahrady nebo terasy, takže jeho pořízením nešlápnete vedle. Napřed ale zjistěte, jakou péči potřebuje vámi zvolený druh dřeva. „Dřevěný nábytek sice vyžaduje náročnější údržbu, ale odměnou vám bude povrch hladký na dotek a krásný na pohled. Toho docílíte pravidelným natíráním dřeva speciálním olejem. Na povrchu nábytku se tak vytvoří ochranný film odolný vůči vodě i UV záření,“ radí Daniel Brychta. Olej zamezí i bobtnání a praskání ve struktuře dřeva. Nanášejte jej vždy na suchý a očištěný nábytek a nechte několik hodin zaschnout.

Zahradní nábytek si ale můžete pořídit i rozložený a vlastnoručně jej sestavit. Pokud jej před složením ošetříte ochranným nátěrem, budete mít jistotu, že se dostane do všech částí a spojů. V každém případě použijte přípravky proti plísním, dřevokaznému hmyzu i nepříznivému počasí. Četnost a způsob ochrany závisí na umístění nábytku a druhu dřeviny. Vysychání exotických druhů dřeva nebo nekrytého nábytku zabraňuje právě olejování. Na zastřešených terasách lze dřevo ošetřit i voskem, a to rovněž aplikací na suchý a čistý povrch. Nenechávejte nábytek zmoknout, pokud máte možnost jej zakrýt speciálním krytem nebo plachtou. To platí i v zimě se sněhem. V ideálním případě nábytek přes zimu uložte do suchých a zastřešených prostor.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada