Festival Dny Jeruzaléma představí mladé jeruzalémské šperkaře

Dny Jeruzaléma - představení jeruzalémských šperkařů.

Festival Dny Jeruzaléma, který začíná již 25. května, letos láká i na současný design. Představí celou řadu mladých jeruzalémských šperkařů, kteří budou v kurátorském výběru prezentováni vedle mladých českých designérů z letenské Kuráže. Nový hit - 3D tištěné šperky, ale také subtilní zlaté přívěsky, náušnice ručně vyráběné ženami z Východního Jeruzaléma a mnoho dalšího budou k vidění a ke koupi v dialogu s tvorbou českých designérů, které vybrala Kuráž, obchod s lokálním designem z Letné. Kuráž v květnu slaví páté narozeniny a do oslav zahrnula také nastartování této mezinárodní spolupráce. Multižánrový a multikulturní festival Dny Jeruzaléma bude probíhat v prostorách Tiskárny na Vzduchu ve Stromovce a potrvá do 29. května. Nabídne také řadu koncertů, ochutnávky tradičních jídel či filmové projekce. Více informací na www.daysofjerusalem.com.

„Jeruzalémský design mě fascinuje dvojím způsobem: v některých věcech je opravdu jiný, výrobky, vzniklé ve spolupráci arabských a židovských žen za sebou mají silný příběh. Zároveň je ale až neuvěřitelně podobný tomu českému - má smysl pro humor a krásné řemeslné zpracování," říká Michala, zakladatelka Kuráže a dodává: „Určitě přijďte tvorbu těchto dvou scén porovnat na vlastní oči. Třeba ze společné prezentace vznikne dlouhodobější spolupráce Kuráže a jeruzalémských designérů."

Kuráž se na Letnou právě přestěhovala a přidala se k řadě dalších subjektů ze „sedmičky“, které spolupracují na tvorbě festivalového programu – například na představení jeruzalémské ilustrace formou site specific výtvarné akce, která promění prostor Tiskárny na Vzduchu, a na výstavě z díla absolventů Bezalelu pracuje letenské knihkupectví a nakladatelství Page Five. Festivalový program tedy letos slibuje ještě těsnější propojení pražské a jeruzalémské umělecké scény. Dny Jeruzaléma se i letos pyšní označením Hate Free Fest díky důslednému pojímání umění jako prostředku komunikace mezi lidmi bez ohledu na původ.

Dny Jeruzaléma nabízejí v letošním roce dále bohatý hudební program. Na návštěvníky čekají mnohdy překvapivá hudební spojení, od elektroniky a hip hopu přes punk, jazz až ke country či ethnu. Na stagei se vystřídají jeruzalémští muzikanti mnoha vyznání, nejen stylových. Výrazným lákadlem je uskupení Echo & Tito, které podpoří energické duo Malox. Zaujme jistě i mladá kapela Beta Zinq, rapper Muhammad Mughrabi, nebo energické seskupení OSOG. Hlavní hvězdou letošního ročníku je ADI, vlastním jménem Adi Ulmanski, interpretka, která si svou pozici na světové scéně elektronické hudby upevňuje každým dnem silněji. Nabitý program zaútočí i na mnoho dalších smyslů. Dojde i na kulinářské umění jeruzalémských kuchařů, kteří se letos zaměří na vegetariánskou, veganskou i raw kuchyni, představí se mladí designéři či módní návrháři a nebudou chybět ani projekce filmů či exhibice skateové skupiny z Jeruzaléma. Vstup na všechny akce je zdarma.

•••

DNY JERUZALÉMA / DAYS OF JERUSALEM

Název festivalu vychází z historického názvu města, které je považováno za jedno z nejdůležitějších míst v dějinách lidstva. Jeruzalém byl v průběhu tří tisíciletí nejednou zničen a znovu vybudován. Stále ale zůstával duchovním a kulturním průsečíkem - centrem, které vedlo vývoj společnosti dál. Days of Jerusalem představují Jeruzalém jako otevřený prostor pro mírovou koexistenci různých náboženství, jejich vzájemné poznávání a tolerantní soužití, v němž je místo pro spolupráci Židů i Arabů, stoupence judaismu, křesťanství i islámu. Festival Dny Jeruzaléma se pyšní nálepkou Hate Free Fest, kterou uděluje iniciativa HateFree Culture, jejíž postoje a hodnoty festival svým charakterem sdílí.


Cílem festivalu je přiblížit realitu města, které je přes propast vzdálenosti i věků intimně provázáno s evropskou kulturou. Pouto, které nejspíš nejlépe dokáží vyjádřit tamní umělci. Dny Jeruzaléma jsou apolitickou multikulturní akcí a dávají prostor jeruzalémským tvůrcům rozličných vyznání i národností. Festival si tedy klade za cíl posloužit jako platforma pro setkání, diskusi a konfrontaci pestrého spektra uměleckých pohledů a směrů, které se v srdci starobylého kulturního, duchovního a civilizačního centra už po staletí dynamicky rodí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy