Zelenina je velmi drahá: mohou za to podmínky ve Španělsku a Itálii

TNBiz, 19.2.2017

Dlouhá zima, tuhý mráz, záplavy nebo sněžení - s tak nezvyklými podmínkami se teď potýkají ve Španělsku nebo Itálii. Právě tyto země jsou ale hlavními producenty zeleniny, která se k nám dováží.

"Pomaleji to tam roste. Pěstitelé jsou si toho vědomi a do Evropy to prodávají dráž. Proto jsou stížnosti, že na trhu je drahá zelenina," řekl Jaroslav Zeman z Unie zelinářů.

"Takovou zimu, jaká tam byla letos, nepamatují na Mallorce ani starousedlíci, kteří tam žijí 60 let. Na plážích byl i sníh a bohužel to nevydržely skleníky," poznamenal prodejce zeleniny Robert Ryšavý.

V tuzemských supermarketech je to teď znát. Například ceny rajčat jsou v obchodech víc než o polovinu vyšší než vloni. Tehdy stál kilogram kolem 34 korun. Teď lidé zaplatí v průměru přes 68 korun. Skokově zdražil také ledový salát. Zatímco v prosinci stála hlávka 16 korun, teď zaplatíme až padesát. Dražší jsou i papriky, za kilo teď dáte v obchodech téměř sto korun.

Česko dováží v posledních letech většinu zeleniny ze zahraničí. Místní zemědělci pokryjí nejvýše 35 až 40 procent poptávky. České firmy teď ale budují nové skleníky. Na Moravě už stojí nové skleníky na ploše 4 hektarů.

Podle odborníků se ale ještě zlevnění nedočkáme. Českou zeleninu si totiž budeme moci koupit nejspíš až v dubnu. A kromě zeleniny zdražují i další potraviny. Jejich cena poslední dva roky stagnovala. Potraviny byly nevídaně levné. Tomu je ale podle ekonomů konec.

Nejvíce teď zdražují ryby, vejce a pečivo. Rostou také ceny mléčných výrobků. Není to jen problémem Česka, rostoucí ceny trápí celou Evropu.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy