Zahradní nábytek: jak správně vybírat a pečovat o zahradní nábytek

Jak se správně starat o zahradní nábytek

Odpočinek na zahradě, terase nebo balkónu si lze užít i díky vhodnému zahradnímu nábytku. Ten by se neměl vybírat jen podle vkusu. Důležité také je, kam ho umístíte, a právě podle toho volit materiál. Následně je podstatná správná péče, která prodlouží životnost každého vybavení. Nechte se inspirovat radami a tipy odborníků z Hornbachu, které se týkají výběru zahradního nábytku a vhodného ošetření.

Mezi venkovní vybavení patří jídelní nebo odkládací stoly, židle, křesla a lehátka. „Pro svoji cenovou dostupnost jsou oblíbené pivní sety, které se skládají z jednoduchého stolu a lavic. Na relaxování jsou také populární houpačky a houpací sítě,“ říká David Benda, odborník z oddělení zahrady projektových marketů Hornbach. Aby sezení nebo ležení bylo pohodlné, nemělo by se zapomínat na kvalitní polstrování. Mezi zahradní vybavení se také řadí skříňky a boxy, které slouží k úschově polstrování, hraček, zahradních pomůcek a dalších věcí, a tím se udržuje na zahradě pořádek. K ochraně nábytku jsou důležité obaly a správná péče.

Vhodné umístění

Při výběru nábytku je důležité zvážit, kde bude umístěný, zda na něho budou působit vlivy počasí a na jakém povrchu bude stát. Pod širé nebe či částečně zastřešená místa je podstatné vybírat odolnější materiál, který může být vystaven slunci, větru a dešti. Na zcela zastřešená místa lze volit jakýkoliv materiál.

Před koupí venkovního nábytku záleží také na povrchu, na kterém bude umístěn. „Má stát na trávníku, prkenné terase nebo dlažbě? Židle s tenkými kovovými nohami nejsou vhodné do hlíny, bořily by se a nestály by rovně,“ radí odborník z Hornbachu, a dodává: „Úzká zakončení nejsou vhodná ani na terasu z prken, nohy by zapadaly do mezer mezi terasovými prkny.“ Dlažbu by zase mohly poškrábat některé tvrdší materiály jako je například kov.

Volba materiálu

Abyste se v nabízeném sortimentu zahradního vybavení vyznali, je důležité vědět, jaké materiály se používají pro výrobu a jaké mají vlastnosti.

Dřevo a ratan – přírodní klasika

Dřevo je klasika, se kterou nikdy nešlápnete vedle. Venkovní nábytek se vyrábí ze smrku, borovice, buku, dubu nebo exotického teaku a dalších. Rozdíly jsou patrné hlavně v tvrdosti dřeva. Čím tvrdší dřevo je, tím delší je jeho životnost. U dřeva je velmi důležitá jeho ochrana, každý materiál potřebuje speciální kůru.

Nábytek z přírodního ratanu je lehký, vzdušný a dobře snáší rozmary počasí. Nevadí mu krátkodobý déšť ani slunce, a pokud se materiál začne zatrhávat, stačí ho obrousit a obnovit bezbarvým lakem na dřevo. Každý kus je v podstatě originálem a přírodní vzhled dodává exteriéru ten správný šmrnc. Téměř nezničitelnou variantou je tzv. umělý ratan. Ten věrně napodobuje vzhled přírodního ratanu a použitá syntetika nepotřebuje téměř žádnou speciální péči.

Plast – velký výběr

Nespornou výhodou tohoto materiálu je jeho váha, snadná údržba a odolnost vůči venkovním podmínkám. U levnějších výrobků je nevýhodou blednutí barev a nosnost materiálu. Výběr plastového nábytku je velký, od klasických levnějších kousků, po opravdu kvalitní, ale dražší sortiment. Ten je vyrobený ze směsi tvrdých plastů a v kombinaci s umělým ratanem nejenže dobře vypadá, ale má také mnohem delší životnost. Je žáruvzdorný, nerezaví a je odolný proti UV záření.

Kov – snadná údržba

Na první pohled studený, neosobní materiál se dá skvěle kombinovat s barevnými poduškami, polštáři, dřevěnými detaily, tkaninami a syntetickými materiály. Nejčastěji se setkáte s nábytkem vyrobeným z hliníku, jehož předností je dlouhá životnost, odolnost a nenáročná údržba. K výrobě venkovního nábytku se také používá ocel. Oba dva materiály jsou již povrchově upravené a mají vysokou nosnost. Na desky stolů se často používá plechová mřížovina.

Správná péče a údržba

Aby zahradní nábytek sloužil co nejdéle, je potřeba mu věnovat alespoň základní péči. „Tvrdé dřevo a cizokrajné dřevo doporučuji napouštět olejem. Buk je zajímavé lakovat, dub můžete natřít podlahovým lakem. Měkké dřevo, jako je například smrk a borovice, nejlépe ochráníte tenkovrstvou lazurou, která až 7 let vzdoruje povětrnostním vlivům,“ vysvětluje David Benda. Dřevěné materiály v exteriéru je také dobré chránit před hnilobou vhodnými impregnačními přípravky. Proti provlhnutí pomůže speciální pryskyřice, je elastická, neprůhledná a odolává povětrnostním vlivům.

Nejméně práce je s nábytkem z plastu, který stačí očistit vlhkým hadříkem. Životnost plastu prodloužíte tím, že nábytek nebudete příliš dlouhou dobu vystavovat přímému slunci. Údržba nábytku z kovu je také časově nenáročná, kovové části stačí občas omýt a ty dřevěné či plastové očistit saponátem.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada