Budoucí dálnici D1 u Přerova zpozdí nález domů starých 6500 let

TNBiz, 12.1.2018

O půl roku navíc požádali Ředitelství silnic a dálnic archeologové, kteří zkoumají budoucí trasu posledního úseku dálnice D1 u Přerova. Původně dostali rok a v březnu měli místo opustit.

Výstavba desetikilometrového propojovacího úseku dálnice mezi Přerovem a Říkovicemi za osm miliard korun měla začít na jaře. Už teď je ale jasné, že se tento termín nestihne.

Archeologové už na trase D1 odkryli desítky starověkých sídlišť. Narazili i na domy z mladší doby kamenné, tedy z období až 6 500 let před naším letopočtem. Objevili také keramiku, kterou tam zanechali první zemědělci.

Lokalita na Přerovsku je pro archeology velice významná. To, že hlavně mezi Přerovem a Dluhonicemi narazí na výjimečné naleziště, naznačovala už dřívější měření. Archeologové zatím prozkoumali přes 1 600 archeologických objektů a jsou prý zhruba v polovině prací.

Dostavbu dálnice by mohla ohrozit také žaloba ekologického hnutí Děti Země. Ta totiž obsahuje i žádost, aby soud rozhodl o odkladu. Pokud soud požadavku vyhoví, nebude ředitelství silnic a dálnic moci získat potřebný souhlas se změnou územního rozhodnutí.

Stavba navíc ještě stále nemá ani všechna potřebná povolení a dál jí v cestě stojí třeba nevykoupená klíčová nemovitost v Dluhonicích.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy